Főoldal > DIÉTA > Egyetlen presszókávé is árthat a szívnek

Egyetlen presszókávé is árthat a szívnek

egészségpresszókávészív
0

Írta:

A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze instant kávé pedig 75 milligrammot. A kutatók azt találták, hogy 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával, miközben a […]

A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze instant kávé pedig 75 milligrammot.

A kutatók azt találták, hogy 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával, miközben a koffeinmentes presszókávé fogyasztása esetében alig vagy egyáltalán nem tapasztaltak változást.

A vizsgálat megerősítette, hogy kedvezőtlen hatással van a vérkeringésre a presszókávéban található nagymennyiségű koffein. Az azonban nem világos, hogy a szívre gyakorolt rövidtávú hatását ellensúlyozza-e az, hogy a kávé az emberi szervezet számára hasznos antioxidánsokat tartalmaz – írták a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent cikkükben a szakemberek, akik lehetségesnek tartják, hogy megállapításuk a koffeinre érzékeny emberekre korlátozódik. Becslések szerint minden második ember érzékeny lehet a koffeinre.

Korábbi vizsgálatok már felszínre hozták a kávé esetleges káros hatásait, ám voltak olyanok is, amelyek az ellenkezőjét mutatták ki.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X