Főoldal > DIÉTA > Életveszélyes lehet a hot dog!

Életveszélyes lehet a hot dog!

diétafogyókúragyerekhot-dog
0

Írta:

Táplálkozástani szakértők már korábban is figyelmeztettek a hot dogban rejlő veszélyekre: zsíros, sok nátriumot és tartósítószert tartalmazó ételről van szó. Gyerekorvosok viszont most már azt is fontosnak tartják, hogy a népszerű gyorsételen feltüntessék: fulladást okozhat csecsemőknél és gyerekeknél. Ez azonban csak a kezdet. A Gyerekorvosok Amerikai Akadémiája szerint át kellene szabni a hot dog méretét, […]

Táplálkozástani szakértők már korábban is figyelmeztettek a hot dogban rejlő veszélyekre: zsíros, sok nátriumot és tartósítószert tartalmazó ételről van szó. Gyerekorvosok viszont most már azt is fontosnak tartják, hogy a népszerű gyorsételen feltüntessék: fulladást okozhat csecsemőknél és gyerekeknél.

Ez azonban csak a kezdet. A Gyerekorvosok Amerikai Akadémiája szerint át kellene szabni a hot dog méretét, alakját, és át kellene alakítani “szerkezetét”, hogy ne jelentsen veszélyt a gyerekekre. Megítélésük szerint a hot dog különösen alkalmas arra, hogy a gyerekek torkán akadjon. 

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente több mint 10 ezer 14 év alatti gyerek kerül kórházba étel által okozott fulladás miatt, 77-en közülük meghalnak. A halálesetek 17 százalékáért a hotdog-evés a felelős.

Az amerikai termékbiztonsági felügyelet sok játéknál előírja, hogy fel kell tüntetni rajtuk: fulladást okozhatnak 3 éves kor alatt. Ilyen előírás ételek esetében azonban nem létezik.

Janet Riley, az országos hot dog és virsli tanács elnöke nem tartja szükségesnek az orvosok által követelt figyelmeztető feliratot. Szerinte a szülőknek kellene jobban megtanítani, hogy mi okozhat fulladást. Mint elmondta, a boltokban kapható hot dogok több mint felén, a csomagoláson egyébként is szerepel az a tanács, hogy a szülők vágják falatokra, ha kisgyerekeknek adják.

Vannak olyan gyerekorvosok – köztük Alan Greene, a csecsemők helyes táplálásáról szóló könyv szerzője -, akik nem támogatják a hot dog módosítását. Szerinte legutoljára az édességeket és az értéktelen ételeket kellene “áttervezni”, és vonzóbbá tenni a gyerekek számára, tekintve, hogy milyen nagy szerepük van a gyerekek elhízásában.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X