Főoldal > DIÉTA > A nagy tojásmítosz: együk vagy ne?

A nagy tojásmítosz: együk vagy ne?

diétafogyókúrahúsvétkoleszterintáplálkozástojás
0

Írta: and

A tojás mint élelmiszer A tojás fogalom a madarak petesejtjét és a kis embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazza, amelyeket héj vesz körül. Általában a tyúktojás az, amit tojásként emlegetni szoktunk, ezt fogyasztjuk leggyakrabban. A tyúktojás gazdag értékes fehérjében és vitaminokban. Megfelelően összeállított takarmányt esetén az idegrendszer egészségéhez is nélkülözhetetlen esszenciális omega-3 zsírsavakat is tartalmazhat. A […]

A tojás mint élelmiszer

A tojás fogalom a madarak petesejtjét és a kis embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazza, amelyeket héj vesz körül. Általában a tyúktojás az, amit tojásként emlegetni szoktunk, ezt fogyasztjuk leggyakrabban. A tyúktojás gazdag értékes fehérjében és vitaminokban. Megfelelően összeállított takarmányt esetén az idegrendszer egészségéhez is nélkülözhetetlen esszenciális omega-3 zsírsavakat is tartalmazhat. A tojás fehérjéje  kifejezetten jól hasznosul a szervezetben. Olyan esszenciális aminosavak is vannak benne, amelyre szüksége van szervezetnek. A vitaminok közül a tojásfehérjében főleg B2-vitamin és pantoténsav, a  sárgájában D-, A-, B1-, B2-és E-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben. Színanyagként a szemet védő zeaxantin karotinoid vegyület is számottevő mennyiségben van benne. Magas koleszterintartalma is, ezért sokan úgy vélik, hogy  a sárgájából nem célszerű túl sokat fogyasztani –  pozitív hatása viszont, hogy bizonyos kutatások szerint a tojássárgája növeli a telítettségérzetet, így előnyös reggelire fogyasztanod.  

A koleszterinszint és a tojás mítosz

A tojás magas koleszterintartalma miatt úgy él a köztudatban, mint egy veszélyes, ritkán fogyasztható étel, amely  szív-és érrendszeri betegségeket okozhat. Az évtizedek óta folyó kutatások árnyalták a tojásról és a koleszterinszintről kialakult képet: ma már jól tudjuk, hogy a vér koleszterinszintjére a táplálkozással elfogyasztott koleszterinnek és ezen belül is a tojás  koleszterintartalmának csak mérsékelt hatása van, mivel az emberi szervezet a koleszterin fő előállítója. Évekig elkövette az orvosi és dietetikusi szakma azt a hibát, hogy minden  ellenkező eredményű kutatás ellenére a tojást a szív-és érrendszeri betegségek egyik fő okaként tüntette fel. Kevesen mertek felszólalni ez ellen a nézet ellen, így a kritikusok gyakran a „laikusok” csoportjából kerültek ki. Tény viszont –  ezzel divatos hiedelemmel szemben -, hogy a kutatások szerint egy egészséges ember 1-7 vagy akár több tojást is elfogyaszthat hetente, különösen ha az egyéb kockázati tényezőket (elhízás, dohányzás stb.) mérsékli. A tojás – a már említett éhségérzetet mérséklő hatásán túl – bizonyos mértékig, a koleszterinszintet is csökkenthetné. Természetesen nem mindenkinél: a tojás gyakori fogyasztása jelenleg úgy tűnik főként idős cukorbeteg férfiak esetében játszhat valóban komoly szerepet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában, de más csoportok is érintettek lehetnek. A tojás tehát nem ellenség, hanem egy hasznos, ésszerű kereteken belül és egyénre szabott megítélés szerint kifejezetten egészséges eledel.

Amikor “veszélyes” lehet tojást fogyasztani:

1. Salmonella fertőzés

Forrása az amúgy is ártalmas nyers tojás fogyasztása. A Salmonella kórokozójával még a csirke húsa is gyakran fertőzött, az ételkészítés során alkalmazott hőkezelés egyik célja, hogy ezt elpusztítsa.

2. Allergia
Ha orvosilag igazoltan allergiásak vagyunk a tojás bizonyos összetevőire, zárjuk ki étrendünkből teljesen, illetve kövessük orvosunk és dietetikusunk tanácsait!

3. Magas koleszterinszint, elhízás, cukorbetegség és más kockázati tényezők
Ebben az esetben a gyakori nagy mennyiségű tojás elfogyasztása nem szerencsés – érdemes tehát kerülni.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X