Főoldal > DIÉTA > Fogyj és szépülj barna rizzsel!

Fogyj és szépülj barna rizzsel!

barnarizsdiétafogyókúraszépség
0

Írta:

A rizs az emberiség közel felének alapvető tápláléka, több mint 40 ezer fajtája ismert. A makrobiotikus táplálkozás hívei szerint a barna rizs a legegészségesebb és legharmonikusabb táplálék, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Emellett finomítatlan, vagyis a feldolgozás során a rizsszemekről nem távolítják el az értékes tápanyagokban gazdag külső réteget, […]

A rizs az emberiség közel felének alapvető tápláléka, több mint 40 ezer fajtája ismert. A makrobiotikus táplálkozás hívei szerint a barna rizs a legegészségesebb és legharmonikusabb táplálék, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Emellett finomítatlan, vagyis a feldolgozás során a rizsszemekről nem távolítják el az értékes tápanyagokban gazdag külső réteget, így megőrzik rost- és vitamintartalmukat. A barna rizsben rengeteg E- és B-vitamin, valamint ásványi anyag van, jótékonyan hat az emésztőrendszerre és a keringésre, ezen kívül zsír- és kalóriaszegény. Erősíti az idegrendszert, enyhíti a depresszió és a stressz tüneteit, és fontos szerepet játszik a rák megelőzésében és gyógyításban is. Mindemellett védi az ereket és a szívet, a benne lévő oryzanol nevű vegyület ugyanis csökkenti a koleszterinszintet.

Megannyi pozitív hatás

A barna rizs fogyasztásával kimoshatjuk a szervezetből a méreganyagokat, káliumtartalmának köszönhetően ugyanis serkenti a víz és a nem kívánatos anyagcsere-termékek kiürítését a vesékből, az értékes rostok és a könnyen emészthető fehérjealkotók pedig a jóllakottság érzéséről gondoskodnak.
– Ha a gyors megoldások híve vagy, kéthetente egy napig kizárólag barna rizst fogyassz! Ezzel nem csak az immunrendszered erősítheted, de a barna rizs kiváló lúgosító hatásának köszönhetően helyreáll a szervezeted sav-bázis egyensúlya, így kevésbé leszel fáradékony. Emellett persze ne feledkezz meg a bőséges folyadékbevitelről sem, tiszta víz vagy gyógytea formájában.
A legideálisabb, ha három napot szánsz a diétára. Ennyi idő alatt nemcsak a méreganyagoktól szabadulhatsz meg, de búcsút inthetsz némi súlyfeleslegnek is. Igyál sok szénsavmentes ásványvizet vagy csalán-, szűz-, illetve zöldteát, de bioboltokban kimondottan méregtelenítő teakeverék is kapható, ebből is elkészítheted az innivalót. Fontos, hogy az étkezéshez nyugodt körülményeket teremts, és jól rágd meg az ételt. Bár a barna rizs komplex szénhidrát- és rosttartalma gondoskodik arról, hogy ne törjön rád a farkaséhség, ha mégis nassolni támadna kedved, kortyolj el egy pohár bio zöldség- vagy gyümölcslevet, vagy fogyassz az évszaknak megfelelő gyümölcsöket!
A diéta közben a bőröd is megújul, sokkal szebb, élettel telibb lesz, eltűnnek róla a pattanások és az apró bőrhibák. Hogy tovább fokozd ezt a hatást, készíts magadnak vitalizáló, regeneráló rizspakolást. Két evőkanál barna rizst főzz meg, majd adj hozzá apróra zúzott petrezselyem zöldjét, zellert és zöld salátát. Végül keverj hozzá egy csipetnyi reszelt sárgarépát. A zöld színű növényeknek magas a fiatalító, sejtregeneráló klorofill- és ásványianyag-tartalma, a répa pedig gazdag bőrvédő A-vitaminban és béta-karotinban. A hozzávalókat érdemes összeturmixolni, így könnyebben felkenheted az arcodra. Hagyd rajta 10 percig, majd alaposan mosd le!
Több kutatás bizonyítja, hogy a barna rizs egyik összetevője csökkenti az ideg- és az érrendszer cukorbetegség okozta károsodását. Ez az összetevő azonban csak akkor lép működésbe, ha a barna rizst főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk. Megéri rászánni azt a pár órát!

0024395_1.jpg ()

Hogyan készítsd el?

Mivel a barna rizs hántolatlan, lassabban fő meg, és kicsit keményebb marad, mint a fehér. Ám ha előtte beáztatod, lerövidítheted a főzési időt. Tedd a rizst lábasba, engedd fel nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel és lassú tűzön, lefedve főzd puhára. Normál esetben ez körülbelül 45 perc. Keverj hozzá tengeri sót, az ízesebb végeredményért pedig tehetsz a vízbe egy bio zöldségleveskockát is. Édes változatban is elkészítheted: a rizst tejben vagy vízben főzd meg, és adj hozzá mazsolát vagy idénygyümölcsöt ízlés szerint, a tetejét pedig szórd meg egy kis fahéjjal.

Variációk minden fogásra

Reggeli: Zabpelyhes barnarizskása

Hozzávalók:
1 bögre barna rizs
1 bögre víz
1,5 bögre tej
2-3 evőkanál apró szemű zabpehely
1 kávéskanál fahéj
agavészirup vagy méz
mazsola vagy más aszalt, illetve idénygyümölcs
darált magvak (pl. lenmag vagy szezámmag, darált mandula)

A rizst a megmosott aszalt gyümölccsel tedd fel főni a tejes vízbe. Amikor megpuhult, add hozzá a zabpelyhet. Kevergetés közben pótold bőven a folyadékot (vízzel vagy tejjel). Amikor elkészült, töltsd tálkákba, szórd meg fahéjjal, keverd hozzá az olajos magvakat, és édesítsd ízlés szerint.

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X