Főoldal > DIÉTA > Így csökkentsd a meszesedést, a testsúlyt és a vérnyomást!

Így csökkentsd a meszesedést, a testsúlyt és a vérnyomást!

diétaegészségérelmeszesedésfogyókúra
0

Írta:

A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelő kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértői régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idő alatt, korszerű mérésekkel is igazolni lehessen.  Az agyszövethez vért […]

A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelő kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértői régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idő alatt, korszerű mérésekkel is igazolni lehessen. 

Az agyszövethez vért szállító nyaki ütőerek ultrahangot kibocsátó műszerek segítségével kitűnően vizsgálhatók. Az ütőerek egyes rétegeinek vastagságát, a bennük esetleg kialakuló, érszűkítő folyamatot a technika láthatóvá, mérhetővé teszi. Iris Shai és munkatársai ezt a világszerte alkalmazott eljárást még egy újabb, ritkábban használt, háromdimenziós módszerrel is kiegészítették.

A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévők zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak mediterrán étrenden voltak, amelyben sok a zöldség, a gyümölcs és a hal, az ételek pedig olívaolajjal készülnek.

A 140 vizsgálati alany 45-65 éves volt, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, esetleg cukorbeteg. A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete előtt, illetve a vizsgálat végén, két esztendei diétázás után is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek. 

A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A most megjelenő dolgozatban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó, jól megtervezett diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikai számítás szerint igen jelentős változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.

A kedvező változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést. A kutatók szerint az alacsonyabb vérnyomás az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X