Főoldal > DIÉTA > Már az utolsó vacsora is óriási adag volt

Már az utolsó vacsora is óriási adag volt

diétaegészségfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére – egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Főiskolán – végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nőtt a tányérok és az adagok mérete.  Mindez arra utal, hogy a nagyobb adagok nagyobb […]

Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére – egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Főiskolán – végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nőtt a tányérok és az adagok mérete. 

Mindez arra utal, hogy a nagyobb adagok nagyobb tányérokon kínálása – amely túlevésre sarkallja az embereket – bizony nem új keletű, hanem az elmúlt évezred termése – fogalmazott Brian Wansink, a Cornell Egyetem élelmiszerlaboratóriumának igazgatója, az étkezési szokások szakértője.

“Az utóbbi ezer évben drámaian nőtt az élelmiszer termelése, hozzáférhetősége, biztonsága, mennyisége és elérhetősége” – mutatott rá közleményében a kutató. “Úgy véljük, mivel a művészet a valóságot tükrözi, a változások a történelem leghíresebb vacsorájának ábrázolásán is tetten érhetők” – tette hozzá. 

A szakemberek a bibliai jelenetet lefestő 52 képet vettek górcső alá. Munkájuk során komputeres design technológiát is alkalmaztak, hogy elemezzék a főfogás, az előétel, a kenyér, valamint a tányérok méretét – összevetve Jézus tanítványainak átlagos fejméretével. 

A kutatások felfedték: az elmúlt ezer évben a főétel mennyisége 69 százalékkal, a tányér mérete 66 százalékkal, a kenyéradag pedig 23 százalékkal nőtt. 

A Wansink fivérek által vezetett kutatásról a The International Journal of Obesity című tudományos folyóirat számol be áprilisi számában.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X