A Wageningeni Egyetem két, nagyon széles körben elterjed zöldségfélével, sárgarépával és zöldbabbal végzett kísérletet. A növényeket hat különböző módon – és mértékben – készítették el, majd kisiskolásokkal kóstoltatták meg az ételeket, hogy rájöjjenek, melyik felel meg legjobban a gyermekek ízlésének. A pürésített, párolt, vízben főtt, olajban sütött, zsiradékkal párolt és grillezett répát és zöldbabot 4 és […]
A Wageningeni Egyetem két, nagyon széles körben elterjed zöldségfélével, sárgarépával és zöldbabbal végzett kísérletet. A növényeket hat különböző módon – és mértékben – készítették el, majd kisiskolásokkal kóstoltatták meg az ételeket, hogy rájöjjenek, melyik felel meg legjobban a gyermekek ízlésének.
A pürésített, párolt, vízben főtt, olajban sütött, zsiradékkal párolt és grillezett répát és zöldbabot 4 és 12 év közötti gyerekekkel és kontrollcsoportként 18-25 éves fiatal felnőttekkel ízleltették meg. A szakemberek – akik tisztában vannak azzal, hogy számos országban a fejlődésben lévők sokkal kevesebb növényi táplálékot fogyasztanak, mint amennyire szükségük volna – úgy találták, hogy a gyerekek körében legnagyobb sikert a párolt (vagyis gőzben főtt) és a vízben főtt zöldségek érték el.
A vizsgálatot végzők megjegyezték, hogy a zöldfélék éppen így elkészítve őrzik meg legjobban eredeti zamatukat, színüket és ropogós állagukat, a felszínük pedig egyenletes színű marad, azaz nincsenek rajtuk foltok, sült részek.
“A zöldségek iránti pozitív érzelmeket a növények állaga, egységes megjelenése és ropogóssága együttesen váltja ki a gyerekekben, ezek a tulajdonságok egyszerűen ellenőrizhetők a szájban” – magyarázták a szakemberek közleményükben.
“Habár további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az eredményeinket igazolják, a mostani vizsgálat szerint valószínűleg minél ropogósabban és minél egységes külsővel kell a gyerekek számára a zöldségeket feltálalni” – tették hozzá.
Forrás: MTI