Főoldal > DIÉTA > A nők agya a kövérség látványára félelemmel reagál

A nők agya a kövérség látványára félelemmel reagál

diétaelhízásfogyókúrahírkövérség
0

Írta:

Az eredmények arra utalnak, hogy a nők kondicionálódnak a kövérségtől való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák őket, hogy a vékony az ideális alkat. Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, őket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk. A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nők anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan […]

Az eredmények arra utalnak, hogy a nők kondicionálódnak a kövérségtől való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák őket, hogy a vékony az ideális alkat. Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, őket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk.

A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nők anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan saját alakjukra gondoltak volna. A Personality and Individual Differences című szakfolyóirat májusi számában ismertetett tanulmány egy nagyobb projekt része, melynek célja az étkezési zavarok hátterében lévő folyamatok jobb megismerése, új kezelési módok kidolgozása.

Mark Allen idegtudós, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani tanulmányban olyan nők vettek részt, akiknek nem volt problémájuk testképükkel. Elmondta, hogy amikor egy anorexiás és bulimiás nő túlsúlyos idegent lát, agya oly módon aktiválódik az orvosi képalkotó eljárásokkal készített felvételek szerint, amely szélsőséges boldogtalanságra utal, sőt néhány esetben önutálatra.

Az új tanulmányra eredetileg azért került sor, hogy az étkezési zavarral nem rendelkező, a teszteken az egészséges tartományba eső pontszámot elérő nők vizsgálatával referenciacsoportot hozzanak létre a kutatásokhoz. Meglepő módon azonban ennél a kontrollcsoportnál is jelentkeztek a testképet érintő tünetek. Az eredmények arra indították Allent, hogy egészséges férfiakkal is elvégezze ugyanezt a tesztet, amelyből kiderült, hogy ők nem gondoltak saját testsúlyukra, amikor kövér férfiak képét nézték.

Allen elmondta, hogy a nőket olyan üzenetekkel bombázzák, melyek a vékonyság eszményképét állandósítják, ami megváltoztatja énképüket. “Sok nő megtanulja, hogy testi megjelenése és vékonysága képviseli azt, ami fontos vele kapcsolatban és agyi válaszuk ezt tükrözi” – magyarázta a kutató, aki úgy véli, ez növelheti az étkezési rendellenességek és hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X