Főoldal > DIÉTA > Gyomorrontás, rosszullét? Vigyázz gombákkal!

Gyomorrontás, rosszullét? Vigyázz gombákkal!

egészségételgombatáplálkozás
0

Írta: and

A gombák ősidők óta az emberi táplálkozás fontos részei. Köznapi értelemben a nagyméretű, szemmel jól látható, megfigyelhető gombákat nevezzük gombának, de mint a felsorolásból is kitűnik, ennél sokkal szélesebb kört foglal magába ez az élőlénycsoport. A gombák élettani hatásaiA gomba látszólag tápanyagokban gazdag élelmiszer – sok benne a nitrogén, ezért a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, mint […]

A gombák ősidők óta az emberi táplálkozás fontos részei. Köznapi értelemben a nagyméretű, szemmel jól látható, megfigyelhető gombákat nevezzük gombának, de mint a felsorolásból is kitűnik, ennél sokkal szélesebb kört foglal magába ez az élőlénycsoport.

A gombák élettani hatásai

A gomba látszólag tápanyagokban gazdag élelmiszer – sok benne a nitrogén, ezért a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, mint húspótló élelmiszert. A gombák emészthetősége 60-70 %-os, ami messze van a tojás, húsok, tejtermékek vagy a burgonya emészthetőségétől! A gombák víztartalma friss formában 85-95 %. Tápanyagtartalmuk nem jelentős, és kevés vitamin van bennük. A nitrogén jelentős részét a rovarok vázához hasonló kitin-jellegű sejtfal foglalja magába (hiába tartalmazzák kis mennyiségben az összes esszenciális aminosavat), így valójában nem alkalmas húspótlásra, és összességében a szervezet energiával való ellátására sem ideális. A könnyebb emésztés érdekében érdemes a gombát feldarabolni és hőkezelni. 

0025113_1.jpg ()

Mire figyelj a gombák elkészítésénél?

A gombák kis részét nagy mennyiségben termesztik, míg sok fajukhoz csak gyűjtött formában lehet hozzájutni.

  • A több mint százezezer nagyméretű faj közül azonban csak jóval kevesebb (kb. száz darab) ehető, így csak gombaszakértő által megvizsgált, illetve jól ismert gombákat fogyassz, amelyeket jó helyről (nem gyárak, utak környékéről) gyűjtöttek!
  • Az ún. ezüstkanál próba nem alkalmas a mérges gombák kiszűrésére. (A népi hiedelem szerint, ha az ezüstkanál megfeketedik a gombás ételben, akkor az mérgező gombából készült.)
  • A forrázás szintén nem minden gombánál elegendő a mérgek eltávolítására.
  • A csiperkegombák közül a sárguló csiperkék fogyasztása nem javasolt, a gyűrűs tuskógomba méreganyaga pedig csak 20-25 perc főzés hatására bomlik el.
  • Az ehető gomba nehezen emészthető, nehéz étel, így estére már nem igazán javasolt vacsorára fogyasztanod.
  • Mivel a gomba igen romlékony étel, így a gondos elkészítés és rövid tárolási időre is figyelni kell.
  • Allergiás panaszok, illetve felfúvódás, hasmenés is jelentkezhet bizonyos esetekben még akkor is, ha a gomba egyébként jó.

Tudtad?
A gomba ízletesebbé, finomabbá teheti ételeinket, mintegy fűszerként is szolgálhat télen-nyáron egyaránt, különösen, ha szárított vagy sózott vagy savanyított formában tárolják. Bizonyos fajtái elősegítheti a betegségek gyógyítását és megelőzését is. Egy kis odafigyeléssel változatossá teszik ételeinket, de ha gondatlan vagy, ártalmasak is lehetnek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X