Főoldal > DIÉTA > Ez a top 5 édesítőszer

Ez a top 5 édesítőszer

0

Írta:

Néhány évvel ezelőtt a cukrot helyettesítő édesítőszerek piaca még elég szűk volt, diabetikus élelmiszereket is csak elvétve lehetett találni az üzletek polcain, ami igencsak megnehezítette a cukorbetegek életét. Napjainkban azonban egyre többen döntenek úgy, hogy kiirtják a cukrot az étrendjükből, vagy azért, mert fogyni szeretnének, vagy, mert egy egészségesebb, tudatosabban élt életre vágynak. Részben ennek […]

Néhány évvel ezelőtt a cukrot helyettesítő édesítőszerek piaca még elég szűk volt, diabetikus élelmiszereket is csak elvétve lehetett találni az üzletek polcain, ami igencsak megnehezítette a cukorbetegek életét. Napjainkban azonban egyre többen döntenek úgy, hogy kiirtják a cukrot az étrendjükből, vagy azért, mert fogyni szeretnének, vagy, mert egy egészségesebb, tudatosabban élt életre vágynak. Részben ennek köszönhető, hogy ma már a legkisebb boltban is legalább kétféle cukorpótló közül választhatunk, nem mindegy azonban, hogy melyiket. A legismertebb édesítőszereket gyűjtöttük össze, hogy megkönnyítsük a választást.

1. Agavé

Az agavé szirupot egy Mexikóban őshonos kaktuszféléből nyerik – kevesen tudják, hogy ez szolgál a tequila alapanyagául is. Előnye, hogy nincs kellemetlen mellékíze és könnyen feloldódik, így nyugodtan használhatjuk sütemények, szószok vagy joghurtok ízesítésére is, de például kávé ízesítésére a szirupot fogyasztó fórumozók nem ajánlják. Az agavé szirup fruktózt és glükózt tartalmaz, de olyan értékes ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, mint a kalcium, a vas, a kálium, a nátrium, a foszfor és a magnézium. A szirup energiatartalma elég magas, 100 gramm agavé 300 kalóriát tartalmaz, íze azonban jóval intenzívebb, mint a cukoré, ezért kevesebb is elég belőle. Persze az ára is borsosabb, mint a kristálycukornak, az 500 grammos kiszerelés ára 1600 forint körül mozog, de az előbb említett ok miatt ez a mennyiség sokáig kitart.

2. Aspartam

Talán az egyik legközismertebb cukorpótló szer az aspartam, ami nem véletlen, hiszen a hatvanas évek óta megtalálható a piacon. Számos light termékben használják, többek között a cukormentes üdítőkben is, saját háztartásunkban pedig többnyire a jól ismert Canderel pirula formájában találkozhatunk vele. Édesítőképessége 200-szorosa a répacukorénak, kalóriatartalma nulla, nincs mellékíze, gyermekek, terhesek és szoptató kismamák is fogyaszthatják, nincs ellenjavallat. A megengedhető napi mennyiség 40 mg aspartam/testsúlykilogramm, azaz egy 60 kilogrammos felnőtt esetében 120 Canderel pirula. Bár hivatalosan az aspartam teljesen ártalmatlan, biztonságosan felhasználható édesítőszer, mint minden milliós hasznot hozó tablettát, ezt is körbelengik az összeesküvés-elméletek. Sokak szerint az aspartam lassan ölő méreg, ami lebomlása közben a szervezetben rákkeltő anyaggá alakul át, erre azonban eddig még egyetlen vizsgálat során sem találtak bizonyítékot.

edesito2.jpg ()3. Méz

Aki csak nemrég szánta rá magát a cukormentes életre, érdemes elsőként a mézzel próbálkoznia, hiszen ez a legkönnyebben beszerezhető, leghétköznapibb cukorpótló. Jóval egészségesebb, mint a cukor vagy a mesterséges ételízesítők, mivel olyan hasznos anyagokat tartalmaz, mint a szerves savak, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek. Sütéshez és főzéshez is használható, és mivel számtalan ízvariációja létezik, ételeidet is változatosabbá teheted vele. Egy teáskanál méz 21 kalóriát tartalmaz. Természetesen a mézben is található cukor, és bár ezt a szervezet sokkal könnyebben lebontja, mint a végtelenségig kezelt, „lebutított” kristálycukrot, fogyasztása cukorbetegeknek nem javallott. Ha nem szeretnél teljes mértékben lemondani a cukorról, vagy nem akarsz mesterségesen előállított szereket fogyasztani, a mézzel kiegyensúlyozottabbá teheted az étrendedet, ügyelj azonban a minőségre, mert sajnos egyre több a silány termék, ami még csak hírében sem hasonlít a mézre. A legbiztosabb, ha körbekérdezed az ismerőseidet, biztosan akad közöttük valaki, aki személyesen is ismer egy őstermelőt, akitől beszerezheted az aranyló nektárt.

4. Kukoricaszirup

A kukoricaszirup legpozitívabb tulajdonsága az ára, ezért is használja előszeretettel az édesipar. Olcsóbb, mint a fehér cukor, és az előre csomagolt ételeket is jobban tartósítja, ugyanakkor nagyon magas a fruktóz és glükóz tartalma, és teáskanalanként 17 kalóriát tartalmaz. Egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a kristálycukornál is felelősebb az elhízásért, míg mások semlegesnek minősítették. A kukoricaszirup-rajongó USA-ban az új First Lady, Mrs. Obama nemrégiben azt nyilatkozta, sohasem adna kukoricaszirupot tartalmazó ételt a gyerekeinek. Néhány édesség elkészítéséhez elengedhetetlen ugyan a különös íze miatt, az ellentmondó tanulmányok tükrében azonban az a legbiztosabb, ha csak mértékkel fogyasztod, és nem erre alapozod cukormentes étrendedet.

5. Szacharin

A szacharin a legrégebbi mesterséges édesítőszer, még 1879-ben fedezték fel. Kalóriatartalma nincs, a cukornál hozzávetőlegesen 3-500-szor édesebb. A naponta elfogyasztható mennyiség 2,5 mg testsúly-kilogrammonként, ezért sütéskor vagy főzéskor sokan más édesítőszerekkel keverik, ugyanis azok édes ízét is jobban kiemeli. Mivel a cukorbetegek által is fogyasztható szacharin a legrégebb óta ismert mesterséges édesítőszer, ezen végezték a legtöbb vizsgálatot is, és a jelenlegi eredmények szerint egészségre ártalmatlannak minősítették. Nem árt azonban tudni, hogy az 1970-es években végzett patkánykísérletek kapcsolatot találtak a szacharinfogyasztás és a hólyagrák között, későbbi tanulmányok azonban nem tudták bizonyítani, hogy az embereknél is előfordulhat, ezért a szacharint 2000-ben levették az Amerikai Nemzeti Toxiklógia Társaság Rákkeltő Anyagok listájáról, és visszavonták a figyelmeztetést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X