Főoldal > DIÉTA > Fogyj bordiétával!

Fogyj bordiétával!

bordiétaétkezésétrendszabályvörösbor
0

Írta: and

A bordiéta alapja, hogy nagyon fontosnak tartja a teljes étrendet. A túlsúly számos egészségügyi probléma kialakulásának lehetőségét növeli meg, épp ezért tartják nagyon fontosnak az egészséges étkezést, mellyel megelőzhető az elhízás, és karban tartható a szervezet általános állapota. Az elmélet szerint egyáltalán nem ajánlatos olyan diétákkal próbálkozni melyek egyes táplálékokat kizárnak az étrendből, ugyanis így […]

A bordiéta alapja, hogy nagyon fontosnak tartja a teljes étrendet. A túlsúly számos egészségügyi probléma kialakulásának lehetőségét növeli meg, épp ezért tartják nagyon fontosnak az egészséges étkezést, mellyel megelőzhető az elhízás, és karban tartható a szervezet általános állapota.

Az elmélet szerint egyáltalán nem ajánlatos olyan diétákkal próbálkozni melyek egyes táplálékokat kizárnak az étrendből, ugyanis így számunkra nagyon fontos tápanyagokat elzárunk magunktól. Tehát a bordiéta lényege, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk. Fogyasszunk kellő mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint ételeinknek tartalmazniuk kell a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ehhez a teljes és egészséges étrendhez pedig szorosan hozzátartozik a vörösbor mindennapi fogyasztása, persze csak mértékkel.

A franciáknak bejött

bordieta2.jpg ()Az utóbbi években egyre elfogadottabb az az elmélet, hogy a rendszeres, mértékletes vörösborfogyasztás jó hatással van szervezetünkre. Általában a francia statisztikákat veszik alapul, melyek szerint a francia étkezési szokásokban használt rengeteg telített zsír ellenére viszonylag alacsony a szívbetegek száma. Ez a francia paradoxon, amit összefüggésbe hoznak a borfogyasztással.

Erre irányuló vizsgálatokat már jó pár évvel ezelőtt is végeztek. Akkor több ország alkoholfogyasztási szokásait és a szívbetegségek összefüggését vizsgálták. Az eredmények szerint a sört és töményet fogyasztó országokban magasabb a szívbetegek száma, mint Franciaországban, ahol jóval több bort isznak.
Ezeket az eredményeket 1991-ben dr. Serge Renaud hozta nyilvánosságra, azóta egyre több tudóst és táplálkozás szakértőt vonz a téma.

Miért olyan jó a vörösbor?

A szőlő erjesztett levének, vagyis a bornak nagyon sok összetevője van, és ezek közül sok nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Ezeket nevezzük polifenoloknak, melyek valójában a bor színét és ízét is adják. A polifenolok számos védő hatással rendelkeznek. Hatással vannak a trombocitákra, így képesek megelőzni a vérrögök kialakulását. Kísérletek szerint erősebb antioxidánsok mint a C- vagy az E-vitamin, ami szintén nagy jelentősséggel bír, szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében és azok kezelésében is. Képes meggátolni az érelmeszesedésért felelős rossz koleszterinek oxidációját, így megakadályozza, hogy elinduljon a meszesedés folyamata.

Az egyik legfontosabb flavonoid a procianidin, ami a friss vörösborban a legnagyobb mennyiségben megtalálható. A procianidin segít megvédeni a véredényeket, segítenek megfelelő működésében is, hiszen az egészséges véredények garantálják, hogy szerveink megőrizzék jó állapotukat, de szerepe van a rák megelőzésében is. Persze a boron kívül más élelmiszereink is tartalmazzák ezt az anyagot, mint például az alma, az áfonya, a kakaó és a csokoládé. A gránátalma és a dió például másféle polifenolokat tartalmaz, de ezek is ugyan olyan pozitív hatásokkal rendelkeznek.

A legfontosabb szabályok

Először is gondold át, mit eszel. Állítsd össze úgy az étrendedet, hogy az egészséges zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok egyensúlyban legyenek. Amikor vásárolni mész, olyan alapanyagokat válogass, amelyek gazdagok sokféle vitaminban, és ásványi anyagban. Fogyassz sok polifenolokban gazdag ételt vagy vörösbort, hogy megvédd az érrendszered.
Ezt a három szabályt nem is olyan nehéz betartani, mégis nagyon sokat tehetsz ezzel a hosszú, egészséges életért.

Wellness Cafe tipp:
Ha szeretnél mindent megtudni a vörösborokkal kapcsolatos kutatásokról és az egészséges táplálkozásról, mindenképpen szerezd be Roger Corder: Bordiéta című könyvét, melyben teljes étkezési és életviteli tervet is találhatsz.

Az ételsor minden nap 1400-2000 kalóriát tartalmaz. Gyömölcsökön és zöldségeken kívül nem ajánlatos mást nassolni az étkezések között ha fogyókúrázni szeretnél. Receptek a könyvben találhatók hozzá.

Íme egy heti mintaétrend:

Hétfő

Reggeli- müzli tejjel és joghurttal, málna, áfonya, szamóca
Ebéd – grillezett szardínia, vegyes lóbab és borsópüré, rukkolás galambbegy saláta
Vacsora – káposztaleves lencsével és angolszalonnával, egy szelet diós kenyér, túró

Kedd

Reggeli – gyümölcsös zabpehelyszelet, natúr joghurt, áfonyalé
Ebéd – paradicsomsaláta, fűszeres csicseriborsó-sárgabarack pástétom, pita, reszelt sárgarépa, felkockázott piros paprika, fél galambbegysaláta
Vacsora – csirkehús gránátalmával, dióval, zöldségek közel-keleti módra, barna rizs

Szerda

Reggeli – müzli tejjel, aszalt gyümölccsel, reszelt almával
Ebéd – avokádó-paradicsom-mozzarella saláta, egy szelet szójás-lenmagos kenyér
Vacsora – lazac egész rozzsal és vesebabbal, vegyes zöldség olasz módra

Csütörtök

Reggeli – őszibarack vagy nektarin, egy szelet diós kenyér egy evőkanál cukrozatlan mogyoróvajjal
Ebéd – nizzai saláta, natúr joghurt málnával, egy evőkanál napraforgómag
Vacsora – babos-paradicsomos egytálétel, zöldbab, spárga, csokoládéfagylalt

Péntek

Reggeli – áfonyás-diós szelet, friss gyümölcslé
Ebéd – gombás lencsés pástétom nyers zöldséggel, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva, natúr joghurt, egy kivi
Vacsora – lóbableves újhagymával és mentalevelekkel, sült makréla fűszeres sárongyümölcs-pürével, bulgur búzatöret, vízitormasaláta

Szombat

Reggeli – fél grépfrút, egy buggyantott tojás, grillezett gomba és paradicsom, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva
Ebéd – grillcsirke, sölt paprika szardellával, rukkolás avokádósaláta
Vacsora – diós sült pikáns paradicsommártással, vegyes zöldség olasz módra, sült alma aszalt gyümölccsel, fahájjal és joghurttal

Vasárnap

Reggeli – egy szelet dinnye, áfonyás rozskenyér túróval, friss gyümölcslé
Ebéd – bableves olajbogyóval, pestoval
Vacsora – marharagu áfonyával, brokkoli, újburgonya, natúr joghurt vegyes bogyós-gyümölccsel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X