Főoldal > DIÉTA > Főzz fogyasztó, rostdús finomságokat!

Főzz fogyasztó, rostdús finomságokat!

fogyókúrafőzésreceptrost
0

Írta: and

Articsóka Egy nagyobb darab articsóka 8 gramm rostot és mindössze 87 gramm szénhidrátot tartalmaz. A fagyasztott articsóka is majdnem olyan gazdag rostban, mint a friss, így, ha a piacon épp nem jutsz hozzá, a fagyasztott is bőven megteszi. Provánszi articsóka Hozzávalók:36 articsóka10 szem gyöngyhagyma20 dkg füstölt szalonna1 citrom leve5 evőkanál olívaolaj4 paradicsom2 babérlevél1 kiskanál morzsolt […]

Articsóka

Egy nagyobb darab articsóka 8 gramm rostot és mindössze 87 gramm szénhidrátot tartalmaz. A fagyasztott articsóka is majdnem olyan gazdag rostban, mint a friss, így, ha a piacon épp nem jutsz hozzá, a fagyasztott is bőven megteszi.

Provánszi articsóka

Hozzávalók:
36 articsóka
10 szem gyöngyhagyma
20 dkg füstölt szalonna
1 citrom leve
5 evőkanál olívaolaj
4 paradicsom
2 babérlevél
1 kiskanál morzsolt kakukkfű
bazsalikom
őrölt bors

Tisztítsd meg az articsókát, majd egy tálban locsold meg a citrom levével! Egy serpenyőben pirítsd meg a szalonnát, majd vedd ki. Ezután a felszeletelt paradicsomot párold meg a serpenyőben, majd azt is vedd ki a serpenyőből. Olajban pirítsd meg az articsókát a babérlevéllel és a kakukkfűvel, majd add hozzá a gyöngyhagymát, és pirítsd még egy kicsit. Mikor az articsóka megpuhult, add hozzá a szalonnát és a paradicsomot, és párold még őket kb.20 percig. Közben fűszerezd, a végén pedig szórd meg bazsalikommal!

Málna

Egy csésze 8 gramm rostot és 67 kalóriát tartalmaz, így bátran lakmározhatsz belőle kedvedre. Ráadásul  gazdag rákmegelőző ellagic savban.

Málnaszószos joghurt

Hozzávalók:
3 csésze friss málna
1/3 csésze cukor
4 meghámozott, feldarabolt nektarin
6 doboz fagyasztott vaníliás joghurt

Turmixgépben keverd pépesre a málnát a cukorral, majd a masszát finom szita segítségével szűrd át. Ezek után a poharakat tölts meg nektarinnal, majd add hozzá a fagyaszott joghurtot és rá a málnaszószt. Adj hozzá még pár málnaszemet, és tálalhatod is.

Sütőtök

Egy szelet sütőtök 7 gramm rostot és 116 kalóriát tartalmaz, mindemellett gazdag alfa és béta karotinban is.

Sütőtökleves:

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 db burgonya
víz
4 db erőleveskocka
gyömbér

bors
1 doboz (250 ml) főzőtejszín
Elkészítés:

Héjazd le a sütőtökök és a burgonyát, mosd meg, majd kockázd fel őket, a póréhagymát pedig vágd karikákra. Tedd őket egy fazékba, majd öntsd fel 2 liter vízzel. Adj hozzá 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon főzd puhára. 10-15 kocka főtt burgonyát tégy egy edénybe, a többit turmixold össze a főzőtejszínnel. Ezek után sózd, borsozd ízlés szerint, adj hozzá gyömbért. Add hozzá a maradék burgonyakockát, és főzd még egy picit. Tálaláskor reszelt sajttal is megszórhatod a tetejét.

rost2.jpg ()Kelbimbó

Egy csészényi kelbimbó 6 gramm rostot és 65 kalóriát tartalmaz. Érdemes tudni, hogy több az egyik legtöbb fehérjét tartalmazó zöldség.

Mustáros kelbimbó

Hozzávalók:
fél kiló kelbimbó
1 kanál olívaolaj
1/3 csésze darált mogyoróhagyma
1/2 kanál só
1/3 csésze víz
1/4 csésze mustár
 2 kanál barna cukor
 frissen őrölt fekete bors

Mosd meg, és darabold fel a kelbimbókat. Hevíts fel egy nagyobb méretű serpenyőt, majd add hozzá az olíva olajat, és a mogyoróhagymát pirítsd két percig. Keverd hozzá a kelbimbót, sózd, borsozd, és adj hozzá 3 evőkanál vizet. Vedd takarékra a lángot, és főzd még öt percig.
Közben keverd össze a mustárt és a barna cukrot a maradék vízzel egy tálban, és add hozzá a kelbimbóhoz. Alacsony hőmérsékleten főzd a masszát 3 percig. Ha szeretnéd, hogy a kelbimbó kicsit barnább legyen, főzd még 5 percig.

Kivi

Egy csészényi felszeletelt kivi 5 gramm rostot és 110 kalóriát tartalmaz. Plusz teljes mértékben fedezi a napi C-vitamin szükségletedet.

Kivis citromzselé

Hozzávalók:
3 citrom
6 kivi
6 evőkanál cukor
50 g zselatin

Az egyik citrom héját hámozd le, majd facsard ki a levét. Tedd bele egy fazékba, add hozzá a citromhéjat, a cukrot, a zselatint és egy liter vizet. Folyamatosan kevergetve forrald fel, majd zárd le a lángot. A meghámozott kivit szeleteld fel, majd tedd bele a poharakba, majd a langyos levet merd rá a kiviszeletekre, és várd meg, míg megdermed.

Körte

Egy közepes méretű körte 6 gramm rostot és 103 kalóriát tartalmaz. Ráadásul a koleszterin-szintet is csökkenti.

Körtés saláta

Hozzávalók:
2 bébi spenót
2 kanál kecskesajt
pirított mogyoró
4 szelet füstölt lazac
egy körte
citromlé
1 teáskanál mustár
2 evőkanál olíva olaj

Egy tálban keverd össze a 2 darab bébi spenótot, a 2 evőkanál kecskesajtot, a pirított mogyorót, a füstölt lazacot és a vékonyra szeletelt körtét. Ízesítésnek adj hozzá citromlevet, egy teáskanálnyi mustárt és 2 evőkanál olíva olajat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X