Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg a méregtelenítés veszélyeit

Ismerd meg a méregtelenítés veszélyeit

kivizsgálásméregtelenítésszervezettáplálkozásveszély
0

Írta: and

Igen, amennyiben a szervezetünket a rendszertelen evés-ivással, rendszeres alkoholfogyasztással, dohányzással, bekapkodott vitaminkészítményekkel, netán megfejelt “csodaszerekkel”, különféle fogyókúrákkal bombáztuk nap, mint nap. A jól ismert “elsavasodás” nem létezik, viszont szervezetünk csodálatos módon, még ilyenkor is többé-kevésbé jól működhet. Hogyan lehetséges ez? Az ember egy csodálatosan felépített teremtmény! Egyes fő szerveink segítenek abban, hogy a sok-sok negatív […]

Igen, amennyiben a szervezetünket a rendszertelen evés-ivással, rendszeres alkoholfogyasztással, dohányzással, bekapkodott vitaminkészítményekkel, netán megfejelt “csodaszerekkel”, különféle fogyókúrákkal bombáztuk nap, mint nap.

A jól ismert “elsavasodás” nem létezik, viszont szervezetünk csodálatos módon, még ilyenkor is többé-kevésbé jól működhet. Hogyan lehetséges ez? Az ember egy csodálatosan felépített teremtmény! Egyes fő szerveink segítenek abban, hogy a sok-sok negatív stresszt (melyekkel mindennapjainkat tönkretehetjük) feldolgozzuk.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a májunk az alkoholt és a gyógyszereket lebontva segít, hogy túléljünk egy-egy bulizást. A vesénk által vagyunk képesek a vizelettel kiüríteni a számunkra rossz vegyületeket. A bőrünkön keresztül az izzadással nem csak víz, hanem ásványi anyagok, és mérgek is távoznak. A légzés során pedig a tüdőnk a légcserével gondoskodik, hogy a káros anyagok távozzanak. Ezekkel a feladatokkal a szervezetünket ért veszélyek nagyon nagy része közömbösíthető. De csak addig, amíg ezek a szerveink bírják a gyűrődést! 

Tehát a mi feladatunk nem a “méregtelenítés”, hiszen azt a fenti szerveink elvégzik, hanem ezeknek a szerveknek a kímélése, tehermentesítése, hogy “friss levegőhöz” jussanak, így utána újult erővel folytassák áldásos munkájukat! Persze, ha a korábbi mértéktelenséget újból folytatjuk, akkor nem sokat érünk!

meregt2.jpg ()Arra is figyelnünk kellene, hogy kinek mi a mérték, azt a vérvételi eredményekből, és a dietetikussal folytatott személyes beszélgetéssel lehet korrekten felmérni, ezért lenne javasolt szakembereket felkeresni. De addig is az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, egy egészségesebb, jobb minőségű élet reményében!

Alapos kivizsgálással, azaz a háziorvost felkeresve kezdjünk neki a programnak. Kérjünk vérvételt ellenőrzésre, méressük meg a vérnyomásunkat, súlyunkat (sokan nem szeretnek ám otthon mérlegre állni), hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal. Ha megvannak az eredmények, akkor nézzünk utána, milyen lehetőségek közül választhatunk. Rövidebb-hosszabb programok vannak, különböző mélységekkel, ezek közül kell valamelyiket magunkra szabatni személyes dietetikai szaktanácsadáson. Minden bizonnyal abba kellene hagyni a dohányzást, csökkenteni szükséges a kávézást, és bizony az alkoholnak sejtméregként nincs helye az egészséges táplálkozásban (ami rezveratol van a vörösborban, azt a színes zöldségekkel-gyümölcsökkel bevihetjük a szervezetünkbe!), de egyénenként ez is változó hatású lehet, ezért nincs tiltólistán!

Hogy milyen legyen a táplálkozás? Ne felejtsük el, hogy a táplálkozás magába foglalja mind az evést és az ivást is! Bizony csökkenteni kell a zsírosabb tejet-, tejtermékeket-, zsírosabb húsokat, az édességeket. Érdemes a fehér gabonát vagy teljes kiőrlésűre cserélni, vagy ha fehér rizsből, lisztből készült ételt eszünk, együnk bőven mellé zöldségfélét is! Ízlés szerint inkább a savanyúságokat, fagyasztott zöldségeket, friss csírákat együk zöldség gyanánt, mint az akár megbízhatatlan helyről származó “prímőröket”. Nyugodtan lehet fagyasztott málnából gyümölcsturmixot készíteni, a kényszerérett mangó és társai helyett!

Ha már egészségesebb alapanyagokkal visszük a napjainkat, akkor ügyelnünk kell arra is, hogy ne tegyük zsírosakká a különféle bő zsírban sütéssel, sós bacon szalonnába való göngyöléssel, és ne cukrozzuk-sózzuk az ételeinket! Ezekkel a változtatásokkal már kíméljük a szervezetünket támogató szerveinket. Későbbiekben alkalmazhatjuk a dietetikussal megbeszélt, ránk szabott egyéni programot is! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X