Főoldal > DIÉTA > Könnyű tavaszi fogyás: a 6 legszuperebb fekete étellel

Könnyű tavaszi fogyás: a 6 legszuperebb fekete étellel

antioxidánsfeketegyümölcspigmenttartalomzöldség
0

Írta: and

Feketeszeder A sötét szemű szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Kiváló antioxidánsként polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat tartalmaz, és olyan értékes gyümölcssavak találhatóak benne, amelyek kedvező hatással bírnak az idegrendszerre, az agyműködésre. A feketeszeder gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású és védi a szervezet sejtjeit a szabadgyökök ellen, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-vitamint, […]

Feketeszeder

A sötét szemű szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Kiváló antioxidánsként polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat tartalmaz, és olyan értékes gyümölcssavak találhatóak benne, amelyek kedvező hatással bírnak az idegrendszerre, az agyműködésre.

A feketeszeder gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású és védi a szervezet sejtjeit a szabadgyökök ellen, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-vitamint, mangánt, foszfort, kalciumot, vasat és káliumot. Magas E-vitamin tartalma pozitív hatást fejt ki a bőrre, a benne lévő C-vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer védelméhez. A leveléből készült tea tökéletes salaktalanító, izzasztó hatású: forrázz le 3 deci vízzel 1 teáskanál szárított, aprított szederlevelet, majd 20 perc elteltével szűrd le.

Wellness Cafe tipp: Ha fáradtnak érzed magad, igyál meg egy pohár bio feketeszeder gyümölcslevet.

Fekete áfonya 

A fekete áfonyát már a népi gyógyászatban is alkalmazták számos betegség kezelésére. Élettani hatását a benne lévő antociánnak köszönheti, amely remek antioxidáns, ám nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára létfontosságú krómot, mangánt, pektint és vitaminokat. A sötét színű gyümölcs rendszeres fogyasztásával enyhül a rövidlátás, javul a vérkeringés, emellett hatásosan alkalmazható visszér és aranyér kezelésére is.

Az áfonyából készült főzet segít megszüntetni a hasmenést, valamint segítséget nyújthat vese- és hólyagproblémák ellen. Ha ilyen jellegű panaszaid vannak, egy csésze forró vizet önts 2 kávéskanál szárított bogyóra, majd 10 perc áztatást követően szűrd le, és kortyolgasd el.

blackcikk.jpg ()Fekete rizs

A mogyoró ízére hasonlító fekete rizs Indonéziából származik, ami nem más, mint a barna rizs továbbhántolt változata. A nagy sikértartalmú fekete rizs jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz, magas rosttartalma pedig erősíti az immunrendszert és védi a sejteket.

A fekete rizs cukortartalma alacsony, így nem hizlal, továbbá nagy mennyiségben fellelhető benne az antioxidáns antocián, amely segít a gyulladások csökkentésében, a hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében, az erek védelmében és a rák kialakulásában.

Wellness Cafe tipp: A fekete rizst keresd bioboltokban, vagy távol-keleti élelmiszereket árusító üzletekben.

Fekete lencse

Észak-Afrikából származik az apró szemű fekete lencse, amelynek fő előnye, hogy főzés előtt nem kell beáztatnod. A lencse egyik legértékesebb anyaga a fitinsav, amely kitűnő antioxidáns. A benne lévő értékes rostok, aminosavak csökkentik a koleszterinszintet, javítják az immunrendszer működését, emiatt a fekete lencse az egészséges táplálkozás egyik nélkülözhetetlen, betegségmegelőző élelmiszere. Rendkívül magas a vastartalma, egy csészében kb. 8 milligramm található.

Wellness Cafe tipp: A fekete lencse kiválóan használható friss salátákhoz, levesekhez, csíráztatáshoz vagy köretként.

Fekete szójabab

A kisméretű fekete szójabab a latin-amerikai és a távol-keleti konyhakultúra kedvelt alapanyaga. A bab sötét héja magas magnéziumtartalmú, valamint gazdag bioflavonoidokban, amelyek védenek a rák-, a szívkoszorúér és a cukorbetegségek kialakulása ellen.

A szójabab legtöbb szénhidrátja rostanyag, viszonylag alacsony a szénhidrát-, a telített zsír és a koleszterintartalma, ezen kívül kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak. Egy koreai tanulmány szerint, aki sok fekete szójababot fogyaszt, jelentősen csökken a trombózis kialakulásának esélye.

Wellness Cafe tipp: A fekete bab finom, édes íze kellemesen harmonizál a salátákhoz, a levesekhez vagy a húsos ételekhez. 

Fekete tea

A zöld és fehér teák kedvező élettani tulajdonságai mellett sokszor elfeledkezünk a jó öreg fekete teáról, holott olyan értékes – az antioxidánsok csoportjába tartozó – polifenolokat tartalmaz, amely jótékonyan hatnak a testre és a lélekre. A fekete teában lévő tein (a koffeinhez hasonlóan) serkenti a szellemi teljesítőképességét, a csersavak pozitívan befolyásolják az idegrendszer működését.

Akár melegen, akár hidegen fogyasztod, a fekete tea elősegíti a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzését, emellett csökkenti a magas vérnyomást és a gyulladásos ízületi panaszokat. Az igazán finom és jó teához elég csupán 3-4 percig áztatnod a leveleket, mert ha tovább hagyod a vízben, keserű ízű lesz.

Wellness Cafe tipp: A fekete teát mindig mértékkel igyad és soha ne éhgyomorra, illetve a lehetséges mellékhatások miatt fogyasztása előtt feltétlenül konzultálj szakemberrel.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X