Főoldal > DIÉTA > Párosítsd az ételeket helyesen!

Párosítsd az ételeket helyesen!

egészségételkombinációpárosítástáplálkozás
0

Írta: and

Tipikus ételkombinációk 1. Krumpli túróval, káposztasaláta köménnyel, sütemény tejjel – ehhez hasonló ételpárosítások nem véletlenül jöttek létre és nem csak a megszokás miatt maradtak fent.  A hagyományos kombinációk mögött ugyanis egészségügyi szempontokat sejthetünk, helyesen párosítva az ételek kiegészítik egymást, semlegesítik a káros anyagokat, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. De mik is ezek a […]

Tipikus ételkombinációk 1.

Krumpli túróval, káposztasaláta köménnyel, sütemény tejjel – ehhez hasonló ételpárosítások nem véletlenül jöttek létre és nem csak a megszokás miatt maradtak fent.  A hagyományos kombinációk mögött ugyanis egészségügyi szempontokat sejthetünk, helyesen párosítva az ételek kiegészítik egymást, semlegesítik a káros anyagokat, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. De mik is ezek a tipikus ételkombinációk és hogyan működnek együtt?

etelparretek.jpg ()Virsli és mustár

Kezdjük mindjárt az egyik leggyakoribb ételpárral, a mustárral fogyasztott virslivel. A mustárban található olajok nem csak az emésztésre vannak jó hatással, de a benne található növényi anyagok az epe működését serkentve a zsír feldolgozását is megkönnyítik. – magyarázza Ilona Zubrod táplálkozás szakértő. Ezen kívül a mustár a grillezés során keletkezett rákkeltő anyagok semlegesítésében is nagy szerepet játszik, nem csak ízletes, de több szempontból is hasznos társaként a virslinek.

Sör és retek

Egy-egy sör melletti kellemes beszélgetés a barátokkal könnyen válhat nyűgös, fájdalmas másnappá. Ha szeretnénk megkímélni magunkat a másnaposság kellemetlen tüneteitől, érdemes a sör mellé retket fogyasztani. Az alkohol ugyanis felborítja a szervezet természetes vízháztartását, a vizelettel együtt pedig a fontos ásványi anyagok is távoznak. A retek viszont nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és vasat, így egy kis sóval fogyasztva gondoskodik az ásványi anyagok megfelelő pótlásáról.

Káposzta és kömény

Salátakészítésnél szintén érdemes odafigyelni a megfelelő párosításra, káposzta mellé például ajánlott a kömény, a répához pedig a dióolaj fogyasztása. A fejes káposzta ugyanis sok embernél okoz puffadást és gyomorgörcsöt, melyet a kömény hatékonyan semlegesít. A benne található anyagok ugyanis stimulálják a gyomor, a bél és a nyálkahártya vérkeringését és szabályozzák a gyomorsav termelődését. Ezen kívül emésztést könnyítő hatásuk is van.

Répa és dióolaj

Szintén köztudott, hogy a sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza az A-vitamin képződéséhez elengedhetetlen béta karotint, melynek nagy szerepe van a látás élesítésében, a bőr egészségének megőrzésében, az immunrendszer erősítésében. A hatékony felszívódáshoz azonban közvetítő anyagra – zsírra – van szükség. Erre a célra gyakorlatilag bármilyen olajat használhatunk, a dióolaj előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, így a salátánk különösen egészséges lesz a megfelelő párosítás hatására.

etelparosicecoffee.jpg ()Tipikus ételkombinációk 2.

Kávé és fagyi

Nyári délutánok talán legkedveltebb frissítője a jeges kávé, a fagylalt azonban itt sem csak az ízvilág miatt került a kávé mellé. Azon kívül, hogy a fagyi hatására enyhül a kávé fanyarsága és könnyebben emészthetővé válik, a fagylaltban található zsír gátolja a koffein felszívódását, lassabb, de tartósabb hatást eredményezve.

Pattogatott kukorica és kóla

Talán ennél is tipikusabb példa a pattogatott kukorica – kóla párosítás. A mozik egyik legelterjedtebb kombinációja ugyanis – bármennyire is magától értetődő – szintén nem véletlenül alakult ki. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyanis a kóla hatására csökken a szervezetben található kálium mennyisége – amit a pattogatott kukorica nagy mennyiségben tartalmaz. Magas rosttartalma pedig segíti az emésztést is.

Krumpli és túró

Krumplit túróval párosítva a testépítők felhagyhatnak a tojás fogyasztásával, hiszen a két étel együtt sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza az izmok működéséhez és építéséhez elengedhetetlen fehérjéket.

Gyros és fokhagyma

Szintén egészségügyi okokkal magyarázható a gyros mellé szinte kivétel nélkül párosított fokhagyma. Meleg időben ugyanis a hús könnyen megromolhat, a mediterrán országokban tehát tudatosan használják ki a fokhagyma vírusölő hatását a hús tartósítására. 

Bármennyire magától értetődő is tehát egy-egy ételkombináció, a legtöbb esetben nem csak a megszokás játszik szerepet párosításukban. Tudatosan figyelve az ételek egymást kiegészítő hatására sokat tehetünk szervezetünk munkájának megkönnyítéséért és az egészséges étkezésért.

Fotó: Profimedia.hu

Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X