Főoldal > DIÉTA > 9 szuperegészséges, fogyasztó étel

9 szuperegészséges, fogyasztó étel

egészségételétrendfogyasztó
0

Írta: and

1. Tojás Bár sokan még mindig ódzkodnak a tojástól, mivel úgy gondolják, árt a szívnek és növeli a koleszterint, az igazág az, hogy a tojás rendkívül egészséges. A tojás sárgája többek közt csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, valamint különböző bőrbetegségek megelőzésében is segít. A szívrendellenességben szenvedőknek heti két tojás ajánlott, de akiknek nincs ilyen jellegű […]

1. Tojás

Bár sokan még mindig ódzkodnak a tojástól, mivel úgy gondolják, árt a szívnek és növeli a koleszterint, az igazág az, hogy a tojás rendkívül egészséges. A tojás sárgája többek közt csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, valamint különböző bőrbetegségek megelőzésében is segít. A szívrendellenességben szenvedőknek heti két tojás ajánlott, de akiknek nincs ilyen jellegű problémája, akár naponta elfogyaszthatnak egyet anélkül, hogy növelnék pl. az infarktus esélyét.

2. Görög joghurt

A joghurt az egyik legjobb forrása annak, hogy ellásd a szervezetedet kalciummal. De nem mindegy melyiket választod. Manapság a görög joghurt a sláger, hiszen a normál joghurthoz képest jóval több fehérjét tartalmaz, viszont annál kevesebb a zsírt.

3. Zsírszegény tej

A joghurt mellett egy másik alternatíva, hogy magadhoz vedd a napi kalciumadagodat. Ráadásul a tej D-vitaminnal is tele van, mely segít megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását, és még a depresszió ellen is hatékonyan felveszi a harcot. A zsírszegény változat pedig a fogyást is elősegíti.

4. Szójabab és tofu

A szójabab, szójatej és a tofu mind segítenek a szívrendellenességek megelőzésében, így kiválthatod vele a sajtot és egyéb zsíros tejtermékeket is. Mindemellett a szója tele van többszörösen telítetlen, szívbarát zsírokkal, rosttal és vitaminokkal. Sőt, a mellrák megelőzésében is segít.

5. Zabpehely

A rostban gazdag zab szinte kötelező része kellene, hogy legyen mindenki étrendjének. Óvja a szívet, és nagymértékben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A zabpelyhet keverd össze tejjel, gyümölcsökkel, és máris kész a reggeli.

6. Étcsoki

Ez a desszert igazi főnyeremény. Nemcsak jókedvre derít, de tele van antioxidánsokkal, és az ereket is tisztítja. Kevesebb benne a kalória, mint a tejcsokiban, ráadásul kis mennyiség fogyasztása után kevésbé fogod kívánni a zsíros, nehéz ételeket.

7. Magvak

Egy maréknyi dió, mogyoró vagy mandula, és máris sokat tettél a szíved egészségének érdekében, illetve hogy megelőzd a 2-es típusú diabéteszt. A dió tele van omega-3 zsírsavval, a mogyoró pedig egy olyan aminosavval, mely vérnyomáscsökkentő hatással bír, a mandula pedig a szívedet védi. Mivel ezek a magvak egyben igen sok kalóriát is tartalmaznak, csak módjával fogyaszd. Pár szem elég belőle, illetve a salátádat és főételeidet is feldobhatod velük.

8. Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj is óvja a szívedet, hiszen tele van telítetlen zsírokkal, emellett a koleszterin-szintet is csökkenti. Ha mindez nem volna elég, antioxidánsokban is bővelkedik, mely a rák és egyéb krónikus betegségek ellen veszi fel a harcot.

9. Lenmag

A lenmag a többi maghoz hasonlóan szintén bővelkedik omega-3 zsírsavban. Nem meglepő, hogy ennek megfelelően nagyon egészséges is, hiszen óvja a szíved, és a mellrák kialakulása ellen is megvéd. Tégy 1-2 kanál lenmagot a salátádba vagy a joghurtodba!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X