Főoldal > DIÉTA > Idd és fogyj! – Itt az igazi karcsúságkoktél

Idd és fogyj! – Itt az igazi karcsúságkoktél

diétafehérjeturmixfogyókúraproteintáplálékkiegészítő
0

Írta: and

Ma már egyáltalán nem számít szokatlannak, ha – annak ellenére, hogy nem vagyunk testépítők – táplálék-kiegészítők formájában is segítünk szervezetünknek az izomépítésben. Az ezzel kapcsolatos tévhitek és fals információk azonban továbbra is szabadon keringenek a fejekben, ezért most annak jártunk utána, mikor, kinek és hogyan érdemes extra proteint bevinnie a szervezetébe. Építőanyag az izomnak Testünk […]

Ma már egyáltalán nem számít szokatlannak, ha – annak ellenére, hogy nem vagyunk testépítők – táplálék-kiegészítők formájában is segítünk szervezetünknek az izomépítésben. Az ezzel kapcsolatos tévhitek és fals információk azonban továbbra is szabadon keringenek a fejekben, ezért most annak jártunk utána, mikor, kinek és hogyan érdemes extra proteint bevinnie a szervezetébe.

Építőanyag az izomnak

Testünk izomszövetei fehérjékből állnak. Pontosabban aminosavakból (ezek a fehérjék alkotóelemei), amelyek egy részét a szervezet nem képes előállítani. „A szükséges fehérjemennyiség naponta 1-3 gramm zsírmentes testsúlykilogrammonként. Vagyis körülbelül annyi gramm fehérjére van szükségünk, ahány kilók vagyunk – mondja Szász Máté biológus, a Scitec Nutrition képviselője. – Ehhez a mennyiséghez ideális esetben megfelelő, változatos étrenddel hozzájuthatunk. Ha azonban a sportolás és a diétánk mellett tovább szeretnénk fokozni az izmok fejlődését, jó minőségű táplálék-kiegészítővel pótolhatjuk a szükséges fehérjemennyiség 50 százalékát” – teszi hozzá.

Pro: praktikus és hatékony

feherje2.jpg ()Biológus szakértőnk elmondása szerint a táplálék-kiegészítők legnagyobb előnye, hogy szelektíven vihetünk be a szervezetünkbe kizárólag egyféle tápanyagot. Ha például 60 gramm fehérjét szeretnénk elfogyasztani, csakis természetes forrásból például 42 dkg csirkecombot kellene megennünk egy nap. A csirkehússal azonban a fehérje mellett zsírt és egyéb nem kívánatos anyagokat is bejuttatunk a szervezetünkbe. Ennél sokkal hatékonyabb tehát, ha megiszunk egy adag tejsavófehérje-turmixot. „Az ideális arány, ha a napi fehérjeszükségletünk 50 százalékát természetes, 50 százalékát pedig táplálék-kiegészítő formájában fedezzük – javasolja Szász Máté. – A kész fehérjeturmix előnye továbbá, hogy kétszer olyan jó a hasznosulása, mint a természetes forrásból bevitt proteinnek. Ezenkívül jól eltelít, így kevésbé esünk áldozatul a nassolás kényszerének.”

Kontra: savasít és túladagolható

„Ma Magyarországon több fehérjét fogyasztunk, mint amennyire valójában szüksége volna a szervezetünknek. Ez alól persze kivételt képeznek az élsportolók és a rendszeresen keményen edzők, akiknek valóban magasabb a proteinigényük – mondja Vincefiné Simon Tímea dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó. – Ha azonban nem sportolunk olyan intenzíven, akkor nem feltétlenül van szükségünk a természetes fehérjeforrásokon kívül arra, hogy porok formájában jutassuk hozzá a szervezetünket a szükséges mennyiséghez. Nem beszélve arról, hogy nem mindig tudjuk, hogy az általunk megvásárolt turmix milyen egyéb, egészségre káros adalékanyagokat tartalmaz.” Ezzel kapcsolatban biológusunk véleménye sem túl biztató. „A ma bejegyzett 20 ezer márka és forgalmazó közül sajnos még mindig sokan alkalmaznak illegális hatóanyagokat, amelyek szervezetre gyakorolt hosszú távú következményei ismeretlenek.” Azonban azt is hozzáteszi, hogy aki nem esik áldozatul a túlzó ígéreteknek, illetve a magasabb árfekvésű termékek közül választ, kivédheti az egészségkárosító hatást.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin nyári számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X