Főoldal > DIÉTA > Karcsúsító kortyok – ezt idd, és adj le heti 2 kilót!

Karcsúsító kortyok – ezt idd, és adj le heti 2 kilót!

aquadiétafogyókúrafolyadékvízvízdiéta
0

Írta:

Ilyenkor nyáron a dokik és dietetikusok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Persze, hiszen az óriási melegben a verejtékcseppekkel együtt létfontosságú ásványi anyagok és sók is távoznak a szervezetből. Ezeket a legegyszerűbben ásványvízzel tudjuk pótolni, így akár 2,5-3 litert is tanácsos meginnunk naponta. Ám a „palackos gyógyszert” nem csupán egészségmegőrző szerként […]

Ilyenkor nyáron a dokik és dietetikusok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Persze, hiszen az óriási melegben a verejtékcseppekkel együtt létfontosságú ásványi anyagok és sók is távoznak a szervezetből. Ezeket a legegyszerűbben ásványvízzel tudjuk pótolni, így akár 2,5-3 litert is tanácsos meginnunk naponta. Ám a „palackos gyógyszert” nem csupán egészségmegőrző szerként érdemes bevetnünk, fogyasztó hatása is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

Miközben sorra dőlnek meg a népszerű fogyókúrás elméletek, a víz anyagcsere-gyorsító és tisztító szerepét senki sem vonja kétségbe. Nem véletlenül tartja magát a nézet: a bőséges folyadékbevitel ugyanis segíti az emésztést, ráadásul a méregűző tisztítókúrák is a folyadék erejével szabadítanak meg a toxinoktól. A víz jótékony munkáját és éhségűző hatását kapcsolja össze a telítettségre is alapozó aqua-módszer.

vizdietacikk1.jpg ()Szabályozott sóvárgás

A Tokiói Egyetemen végzett kísérletek igazolták először tudományos körülmények között a vízdiéta hatékonyságát. Olyan fogyókúrázó nőket vizsgáltak, akik vízalapú étrend szerint összeállított menüt fogyasztottak, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a magas víztartalmú ételek hatására csökkent a testtömeg-indexük és a derékbőségük. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az ételek magas víztartalma miatt gyorsabban telítődik a gyomor, kialakul a jóllakottság érzése, így a fogyókúrázó már nem kívánja a nagyobb adagokat. Az étrend kivédi a falánkságot, mivel teli gyomorral már nem sóvárgunk újabb falatok után. Ennél jobb hírt nem is kaphatna, aki a mennyiségi ételkorlátozások miatt adja fel idő előtt a küzdelmet – legtöbbször ugyanis néhány sikeresen átkoplalt hét után belebukunk a megvonásos szabályzatba, és felfaljuk a fél hűtőszekrényt.

A hidegvíz-tézis

A vízdiéta elmélete szerint a szervezetnek pluszenergiára van szüksége ahhoz, hogy testhőmérsékletűre melegítse a bevitt folyadékot, ezért ha nagyobb munkára szeretnénk ösztönözni testünket, a szoba-hőmérsékletűnél hidegebb vizet kell kortyolgatnunk. Ahhoz, hogy fél liter 10 fokos vizet a szervezet 36-37 fok körüli hőmérsékletre melegítsen, nagyjából 12 kalóriát fog felhasználni. Ez azt jelenti, hogy ha megiszol napi másfél liter hideg vizet egy teljes éven át, csak a vízmennyiség felmelegítésére 4500 kalória ég el. Mindez a megfelelő étrenddel kombinálva egészséges, fokozatos ütemű fogyást jelent, amely nem vonja maga után a jojó-effektust.

Mi legyen a poharadban?

Összesen 1,5-2 liter körülbelül 10 fokos vizet kell úgy beosztanod, hogy a nap folyamán nyolc pohárral igyál belőle. Fontos, hogy ne hörpints fel egyszerre túlzottan nagy mennyiséget, inkább csak lassan kortyolgasd. Az első adagot közvetlenül felkelés után, a következőt reggeli előtt idd meg. A délelőtt folyamán még két pohár fogyjon, majd ebéd előtt, uzsonnaidőben, délután és vacsora előtt jöhet a többi vízadag. Persze, ha vacsora után megszomjaznál, nyugodtan ihatsz még, csak arra ügyelj, hogy lefekvés előtt már ne kortyolj túl sokat, különben éjjel gyakran kell majd látogatnod a fürdőszobát. Kicsit felturbózhatod a víz erejét, ha a reggeli adaghoz belecsavarod fél citrom levét, de a szirupos limonádét felejtsd el, semmi cukor, semmi méz, bármennyire csábít is a hűs koktél gondolata.

vizdietacikk2.jpg ()Tiltólistás italok:

– Ásványvízből kerüld a szénsavas, a magas nátriumtartalmú és az ízesített változatokat.

– Mellőzd az alkoholfogyasztást, mert vizet von el a szervezettől, fokozza az étvágyat, ráadásul rengeteg pluszkalóriát jelent.

– A kávé is dehidratálja a szervezetet, ezért helyette zöld vagy fehér teát kortyolj.

– A cukros üdítők, dobozos gyümölcslevek, energiaitalok rengeteg pluszkalóriát tartalmaznak.

– A csapvíz ugyan nem árt, ugyanakkor az ásványvízben nagyobb az ásványi anyag tartalom, melyet hasznosít a szervezet.

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X