Főoldal > DIÉTA > A legjobb szemvédő ételek

A legjobb szemvédő ételek

egészségételszemszemvédelem
0

Írta: and

Biztosan te is hallottad sokszor kiskorodban, hogy répa milyen jót tesz a szemnek. Ez pedig így is van. Nem csak a répa, hanem sok más étel is nagyon fontos szemünk számára. A bennük lévő vitaminok és más hatóanyagok segítenek, hogy megelőzd a szem különböző betegségeit, és a látásod romlását. Ez kell a szem egészségéhez A […]

Biztosan te is hallottad sokszor kiskorodban, hogy répa milyen jót tesz a szemnek. Ez pedig így is van. Nem csak a répa, hanem sok más étel is nagyon fontos szemünk számára. A bennük lévő vitaminok és más hatóanyagok segítenek, hogy megelőzd a szem különböző betegségeit, és a látásod romlását.

Ez kell a szem egészségéhez

A zöldségekben és gyümölcsökben sokféle olyan növényi hatóanyag található, melyeknek nagy szerepe van az egészség, főleg a szem egészségének megőrzésében.

szem2.jpg ()Ilyen hatóanyag a lutein, ami a retinán található sárgafoltban van jelen. Szakértők szerint ez a hatóanyag nyújt védelmet az erős fénysugarak ellen. Kutatásokkal azt is kimutatták, hogy aki nagy mennyiségben fogyaszt luteint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, azok között csökken az időskori látásromlás esélye. Szintén nagyon fontos, a luteinnel együtt nagyon hatékony anyag, a zeaxantin. A két hatóanyag együtt  segít a szemnek kiszűrni a káros kék fényt. Gyakran fordulnak elő együtt egyes zöldségekben és gyümölcsökben, de szervezetünk is képes a luteint zeaxantinná alakítani.

A legfontosabb vitaminok, melyekre szintén szükség van a jó látáshoz, az A-, a C-, és az E-vitamin. Az A-vitaminnak nagy szerepe van egy bizonyos pigment, a rodoszpin előállításában, ami lehetővé teszi, hogy a sötétben is lássunk. A C-, és az E-vitamin segít megelőzni olyan súlyos elváltozások kialakulását, mint a szem elhomályosulása, a sárgafolt időskori elváltozása, valamint enyhítheti és javíthatja a zöldhályog állapotát.

Fontosak a bioflavonoidok is, melyek a legtöbb C-vitamint tartalmazó ételben megtalálhatók, legtöbb a vörös és lila zöldségekben és gyümölcsökben. A bioflavonoidok amellett, hogy erős antioxidánsok így védik szervezetünket ezzel együtt szemünket is a káros szabadgyökök hatásaitól, segítenek a szervezetnek feldolgozni a C-vitamint.

Egyél színesen

szem3.jpg ()Az úgynevezett szivárvány étrend nem csak a szemednek, hanem egész testednek nagyon jót tesz.  Eszerint akkor a legideálisabb táplálkozásod, ha a négy színcsoportba tartozó ételek közül legalább kettőből vagy háromból minden nap válogatsz valamit a tányérodra. A legjobb, ha ezeket nyersen fogyasztod, ugyanis főzés közben a meleg elpusztítja például az A-vitamint és a béta-karotint. Konzerv helyett pedig a fagyasztott élelmiszereket válaszd, mert a konzerválás során nagyobb a vitamin veszteség.

Zöld színű ételek:
zöldborsó, brokkoli, spenót, sóska, kelkáposzta, kivi, bimbós kel, fejes saláta, uborka

Piros színű ételek:
paradicsom, görögdinnye, piros húsú paprika, pink grapefruit, vérnarancs

Sárga színű ételek:
sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárga húsú paprika, kukorica

Lila színű ételek:
lila káposzta, cékla, áfonya, fekete ribizli, szilva, vörös szőlő

Fehér színű ételek:
zeller, vöröshagyma, fokhagyma, fehérrépa, körte, banán, karfiol, krumpli

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

Jó lenne lefogyni?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X