Főoldal > DIÉTA > Megfőztek minket! – Sztárpasik receptjei

Megfőztek minket! – Sztárpasik receptjei

főzésreceptsztárpasi
0

Írta: and

A padlizsán a favorit A főzés Till Attila számára alkotási folyamat, és egyben igazi kikapcsolódás. Gyakran előfordul, hogy egy húzósabb nap után lazításképpen akár este tízkor is nekiáll összeütni a kedvenc ételét. „Bár sokáig főként klasszikus magyar fogásokat készítettem, az utóbbi hónapokban – miután áttértem a vegetáriánus étrendre – teljesen átalakult a főzési stílusom. Fogyni […]

A padlizsán a favorit

A főzés Till Attila számára alkotási folyamat, és egyben igazi kikapcsolódás. Gyakran előfordul, hogy egy húzósabb nap után lazításképpen akár este tízkor is nekiáll összeütni a kedvenc ételét. „Bár sokáig főként klasszikus magyar fogásokat készítettem, az utóbbi hónapokban – miután áttértem a vegetáriánus étrendre – teljesen átalakult a főzési stílusom. Fogyni akartam, ezért döntöttem az életmódváltás mellett, és magam is meglepődtem, hogy ennek hatására két hónap alatt tíz kilót sikerült leadnom.”

Tilla napi menüje összeállításához rengeteg ötletet merít az arab, az ázsiai és az indiai konyhából, emellett szívesen forgatja kedvenc sztárszakácsa, Jamie Oliver könyveit, de azért időnként improvizál is. „Az utóbbi hónapokban a padlizsán a legnagyobb favoritom, mert sokféle módon lehet elkészíteni, ráadásul a húst is remekül pótolja. De gyakran készítek különböző fogásokat vöröslencséből és sárgaborsóból is.”

fozos3.jpg ()Tillának vannak olyan kedvencei, melyekről még a fogyókúra kedvéért sem volt hajlandó lemondani. „Spagettiőrült vagyok, így meg kellett találnom a módját, hogy ezt a fogást is beépítsem az étrendembe. A titok a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztában és a megfelelő szószban rejlik. Vagyis a bolognai mártás helyett jöhetnek a különböző pesztós verziók, és persze az örök kedvenc, az aglio olio e peperoncino, azaz a fokhagymás, olivaolajos, chilis spagetti.”

Líbiai padlizsánsaláta humusszal

Hozzávalók (2-3 személyre):

A salátához: 1 közepes padlizsán, 1 fej lila hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, kisebb piros kaliforniai paprika, 1 üveg paradicsomszósz, só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű

A körethez: 20 dkg rukkola vagy madársaláta, 2-3 szem paradicsom, 4 evőkanál humusz (készen kapható a boltokban), néhány szem olajbogyó, só, bors, olívaolaj, néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

Két serpenyőre lesz szükség. Az egyikben megdinszteljük a kockára vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, majd félrerakjuk. (Később fokozatosan ehhez keverjük hozzá a többi zöldséget). A másikban kevés olajon néhány perc alatt egymás után külön-külön megdinszteljük a kockára vágott padlizsánt, a lereszelt sárgarépát, végül a felkockázott kaliforniai paprikát. (Azért nem együtt, mert így intenzívebb ízeket kapunk). Amikor már az összes zöldség az első edényben van, hozzáadjuk a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, majd néhány perc alatt összefőzzük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, salátát kanalazunk rájuk. A rukkolát és a felszeletelt paradicsomot mellé helyezzük a tányérra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, és pár csepp citromlével. A saláta mellé kanalazzunk a humuszból, amit néhány szem olajbogyóval díszíthetünk.

Saját bioparadicsomra vágyom

„Nagyjából tíz éve ragadtam először fakanalat – meséli Nagy Sanyi. – Az akkori barátnőm nagyon ügyes volt a konyhában, tőle lestem el az alapokat, a többi jött magától. Legtöbbször improvizálok, de időnként előveszek egy-egy családi receptet is. Aztán ha véletlenül nem boldogulok, a nagyihoz fordulok telefonos segítségért.”

fozos2.jpg ()Bár a pörgős mindennapok ezt időnként megnehezítik, Sanyi törekszik arra, hogy egészségesen és változatosan étkezzen. „Nem vonok meg magamtól semmit, inkább a mértékletességet tartom szem előtt. Nagyon szeretem a halat, a fehér húsokat, és minden idényben megvannak a kedvenc zöldségeim, gyümölcseim – nyáron például alig várom a zsenge zöldborsó és a zamatos őszibarack szezonját. Télen a leves jön be leginkább, nyáron viszont gyakran készítek tejes-gyümölcsös turmixokat, amelyek könnyűek, mégis azonnal feltöltenek energiával.”

Sanyi a belvárosban él, így ha csak teheti, a Vásárcsarnokban szerzi be a friss hozzávalókat. „Közben pedig alig várom, hogy a telken – amit nemrég vettem a Dunyakanyar egyik legszebb falujában – végre saját magam termeljem meg a biosóskát, sárgarépát, paradicsomot és paprikát. Egy apró konyhakertem már van zöldellő petrezselyemmel, bazsalikommal és kaporral.”

Pikáns fokhagymás csirke

Hozzávalók (2-3 személyre): 1 közepes méretű, kifilézett csirkemell, 40 dkg burgonya, 1 nagy fej fokhagyma, 2 evőkanál fehérbor, só, bors

A páchoz: 1dl fehérbor, 1 dl olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

Egy nappal a tervezett főzés előtt bepácoljuk a csirkemellet. A hússzeleteket, miután besóztuk, borsoztuk, egy tálba tesszük, ráöntünk 1 dl fehérbort és 1dl olívaolajat, majd éjszakára letakarjuk és a hűtőbe tesszük. Másnap a  megtisztított, felaprított fokhagymát olívaolajon megpároljuk, majd amikor már puhulni kezd, hozzáadunk egy kevés félszáraz fehérbort. Ezután beletesszük a serpenyőbe az előzőleg bepácolt csirkemellet, és fedő alatt puhára pároljuk. Köretnek készíthetünk héjában főtt burgonyát, amit stílusosan tálalhatunk durván, a héjával együtt összetörve.

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin nyári számában!

Simán feszesebb!

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X