Főoldal > DIÉTA > Egészséges életmód a nyaralás alatt? Így csináld!

Egészséges életmód a nyaralás alatt? Így csináld!

diétaétkezésmozgásnyaralás
0

Írta: and

Egy kis odafigyeléssel, de teljes megszorítás nélkül, a nyaralás alatt is tarthatjuk a súlyunkat, sőt még fogyhatunk is. Bemutatjuk, melyek azok az apró fortélyok, amelyekre érdemes figyelni a megérdemelt pihenés alatt. Válassz egészséges ételt a szállodában a svédasztalról! A svédasztalos étkezések előre befizetésével nyaralásunkat még gondtalanabbá tehetjük, hiszen nem kell azon gondolkodnunk, hogy mit együnk […]

Egy kis odafigyeléssel, de teljes megszorítás nélkül, a nyaralás alatt is tarthatjuk a súlyunkat, sőt még fogyhatunk is. Bemutatjuk, melyek azok az apró fortélyok, amelyekre érdemes figyelni a megérdemelt pihenés alatt.

Válassz egészséges ételt a szállodában a svédasztalról!

A svédasztalos étkezések előre befizetésével nyaralásunkat még gondtalanabbá tehetjük, hiszen nem kell azon gondolkodnunk, hogy mit együnk és hol szerezzük be a hozzávalókat, vagy melyik étterembe érdemes beülni. A bőséges választék azonban veszélyes lehet az alakunkra nézve, ilyenkor hajlamosak lehetünk kalóriadús ételeket választani és többször megpakolni a tányérunkat.

Ha ilyenkor is figyelünk arra, hogy egészséges ételt szedjünk, akkor nem kell plusz kilóktól tartanunk és nem terheljük meg az emésztésünket sem. A reggel kezdődjön teljes kiőrlésű kenyérből készült szendviccsel, amely mellé friss zöldséget is vegyünk, vagy együnk joghurtot müzlivel. Így megadjuk az egész napos lendületet testünknek és beindítjuk anyagcserénket. Az ebédet és a vacsorát érdemes levessel kezdeni, mert eltelítjük vele a gyomrunkat. Főfogásként halat, vagy natúr sovány húst válasszunk rizzsel és sok zöldséggel. Desszertnek jöhet egy könnyebb pohárkrém, de jobb helyeken már cukor- és szénhidrátszegény tortaszelettel is zárhatjuk az étkezést.

nyaralas2.jpg ()


Vigyázat: az all inclusive italfogyasztás hizlal!

Ha olyan all inclusive nyaralásra fizetünk elő, amely tartalmazza a korlátlan italfogyasztást is, könnyen láthatatlan kalóriák tömegét ihatjuk meg. Nem is gondolunk rá, hogy a reggeli gyümölcslével, pár pohár üdítővel és koktéllal napközben, majd egy kis alkohollal a vacsorához mennyi felesleges energiát viszünk be a szervezetünkbe. A Pina Colada például igen egészséges italnak tűnhet, van benne zsírégető ananász is, pedig egyetlen pohár akár 880 kalóriát is tartalmazhat, amely majdnem a fele a napi kalóriaszükségletünknek! Ráadásul fogyasztásával a vércukorszintünk is hirtelen megnő, majd egy óra múlva leesik, éhségrohamot kiváltva. Ha koktélozni támad kedved, ne fogd vissza magad, de állj meg egyetlen kisebb pohárnál. Egy pici rövidital fogyasztása étkezés előtt hasznos fertőtlenítő hatása miatt, megelőzve az esteleges egzotikus gyomorbetegségeket. A vacsorához igyál meg 2 dl száraz vörösbort, amely antioxidáns tartalmával védi szíved egészségét.

Válassz egészséges ételt a strandon is!

A szállodai ellátásnál még veszélyesebb alakunkra a strand. Itt sokkal kevesebb az egészséges alternatíva, az árusok egymás után kínálják a sült krumplit, lángost, kolbászt és hamburgert. Édességekből sincs hiány: palacsinta, gofri és hűsítő fagylalt csábít. De aki tudatosan táplálkozik, annak sem kell éhen maradnia. Egészséges alternatíva a hekk, amely értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és paprikás lisztben megforgatva is csak 90 kalóriát tartalmaz 10 grammonként. (Egyetlen sajtos-tejfölös lángos 600 kalóriával és rengeteg telített zsírral rendelkezik.)  Sajnos a sült krumpli mellett nem kínálnak egészségesebb köretet, sem főtt verzióját, sem rizst nem vehetünk a strandon. Így a legegyszerűbb csalamádét enni hozzá. Ha nassolni szeretnénk, vegyünk főtt kukoricát, amelynek szénhidrát-összetétele szabályozza a vércukrunkat, béta-karotin tartalma pedig segíti a szép barnulást. Arra ügyeljünk, hogy kevés sóval vagy sótlanul kérjük!

nyaralas3.jpg ()

Használd ki az animációs programokat!

Végül ne csak az étkezés terén maradjunk a nyaralás alatt is tudatosak, a testmozgásról se feledkezzünk meg! A legtöbb szálloda (mind belföldi, mind külföldi) már széles körben kínál animációs programokat. Ezek fő célja, hogy aktívan töltsük nyári pihenésünket is, így sok sportolási lehetőséget is magukban foglalnak. Részt vehetünk reggeli tornán, vízi aerobicon, búvárkodhatunk vagy kerékpártúrán felfedezhetjük a környéket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X