Főoldal > DIÉTA > 4 kérdés a dinnyéről

4 kérdés a dinnyéről

dinnyefogyókúragyümölcsméregtelenítés
0

Írta: and

1. Miért olyan értékes gyümölcs? 100 gramm dinnye átlagosan 29 kalóriát és rengeteg zsírégető enzimet tartalmaz, így méregtelenítésre és fogyókúrára egyaránt alkalmas.  A gyümölcs 90-95 %-a víz, emiatt tökéletes vízhajtó, vértisztító és salaktalanító, emellett nagy mennyiségű karotint és likopint is tartalmaz, ami megköti a káros szabad gyököket, és véd a daganatos megbetegedések ellen.  A dinnye […]

1. Miért olyan értékes gyümölcs?

100 gramm dinnye átlagosan 29 kalóriát és rengeteg zsírégető enzimet tartalmaz, így méregtelenítésre és fogyókúrára egyaránt alkalmas.  A gyümölcs 90-95 %-a víz, emiatt tökéletes vízhajtó, vértisztító és salaktalanító, emellett nagy mennyiségű karotint és likopint is tartalmaz, ami megköti a káros szabad gyököket, és véd a daganatos megbetegedések ellen.  A dinnye húsában és héjában lévő citrullin pozitív hatást gyakorol a keringésre, a szívre, magas rosttartalma serkenti a bél-és a gyomorműködést, míg értékes aminosavai csökkentik a magas vérnyomást. A görögdinnye kiváló A-, B6-, C illetve kalcium, magnézium és káliumforrás, magas folsav – és karotin tartalma pedig hozzájárul a keringési rendszer zavartalan működéséhez, a bőröd, a körmöd és a hajad szépségéhez.

dinnye2.jpg ()2. Hogyan tesztelhetem?

Ha mézédes és lédús dinnyére vágysz, egyszerűen kopogtasd meg: az érett gyümölcs úgy kong, mint egy hordó, míg az éretlen élesen cseng, és ha a kongás hangja puffanó vagy túl tompa, biztos lehetsz benne, hogy a gyümölcs túlérett, belül kásás és megposhadt.  Vásárlás előtt a dinnye héján lévő fényes foltokat is érdemes szemügyre venned, amelyek azt mutatják, hogy a dinnye még éretlen, s minél kisebb a fehéres-világoszöld színű rész a gyümölcs héján, annál érettebb.  A dinnye szárát is megvizsgálhatod, az érettség egyértelmű jele annak szárazsága, és ha a szár nem eléggé fonnyadt, a dinnyét valószínűleg éretlenül szedték le.

3. Meddig fogyaszthatom?

A szeptember 5-i Szent Lőrinc ünnep a régi földművelők körében egyfajta határnapnak számított, ami a jó idő végét és a hidegebb éjszakák közeledtét jelezte. A népi hagyományok szerint Lőrinc napja után nem szabad dinnyét enni, mert „Lőrinc belepisilt a dinnyébe”, ami azt jelenti, hogy a leszedett dinnye ilyenkor már ízetlen és kásás.

dinnye3.jpg ()

4. Miért vágykeltő?

A gyümölcs esszenciális nyomeleme a mangán, ami a C-vitaminnal együtt aktiválja az ereket és az idegeket, segíti a nemi hormonok termelődését, s így ösztönzőleg hat a vágyra is. Egyes kutatók szerint a rendszeresen fogyasztott dinnye felér egy Viagrával, a gyümölcs héjában és húsában lévő citrullin kedvező hatást gyakorol a szív- és érrendszer működésére, kitágítja, ellazítja a vérereket, ezáltal megszünteti a merevedési zavarokat.

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X