Főoldal > DIÉTA > 4 mítosz a kalóriaégetésről – igaz vagy hamis?

4 mítosz a kalóriaégetésről – igaz vagy hamis?

fogyáskalóriaégetéskardiomítosznegatív kalória
0

Írta: and

Ha fogyókúrára adjuk a fejünket, szinte elkerülhetetlen, hogy ki ne próbáljunk esztelen trükköket a gyorsabb kalóriaégetés reményében: „elfelejtünk” enni edzés előtt, egész álló nap zellert rágcsálunk, hiszen abban nincs kalória, és a sort hosszan folytathatnák. A rossz hír az, hogy ha valaki ezen taktikákkal szeretné gyorsabban ledobni a kilókat, csak az idejét vesztegeti, de az […]

Ha fogyókúrára adjuk a fejünket, szinte elkerülhetetlen, hogy ki ne próbáljunk esztelen trükköket a gyorsabb kalóriaégetés reményében: „elfelejtünk” enni edzés előtt, egész álló nap zellert rágcsálunk, hiszen abban nincs kalória, és a sort hosszan folytathatnák. A rossz hír az, hogy ha valaki ezen taktikákkal szeretné gyorsabban ledobni a kilókat, csak az idejét vesztegeti, de az is előfordulhat, hogy hatásukra hosszantartó stagnálás következik be a diétában. Segítünk, hogy könnyebben eligazodj a kalóriaégető stratégiák között.

1. A zellerben, az uborkában és a jégsalátában csak negatív kalória rejlik

Az elmélet hátterében meghúzódó koncepció valahogy így hangzik: néhány zöldségben annyira csekély a kalóriák száma, hogy tulajdonképpen több energia kell a megemésztéséhez, mint amennyit tartalmaz. A konklúzió? Zeller, uborka vagy a jégsaláta fogyasztásával létrejön a „negatív kalória-egyensúly”. Ettől függetlenül az így bevitt kalóriákkal nem kompenzálod a többit, amit más harapnivalókkal juttatsz be a szervezetbe. Viszont ezekkel az alacsony kalóriájú zöldségekkel valóban sokat tehetsz a diétádért, hiszen rost-, és víztartalmuknak hála tovább jóllakottnak érzed magad. Ha salátát ebédelsz, ezek az összetevők ne maradjanak ki!

negativ2.jpg ()

2. Ha éhgyomorra kardiózol, a nap folyamán még több zsírt fogsz elégetni

Első látásra olyan, mintha ennek tényleg lenne értelme: a testnek energiára van szüksége a reggeli futás során, tehát ha előtte egy falatot sem eszel, elvileg a szervezet a zsírraktárokból merítene „üzemanyagot”, azaz bekövetkezne a legfőbb cél – több zsír tűnik el. Ezzel szemben az igazság az, hogy lehet, az edzés alatt több zsír ég el, viszont azt követően, a nap hátralévő részében már semmi nem történik, az anyagcsere nem pörög tovább magas fokon. Ezt elkerülendő, a mozgás előtt válassz laktató rágcsálnivalót, egy-két gyümölcsöt, vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst, amit megkenhetsz egy kevés lekvárral.

3. Minden kalória egyenlő mértékben számít

A kalória az kalória, amit a szervezet ugyanúgy dolgoz fel, tekintet nélkül arra, honnan is származik? Ez nem teljesen igaz: van különbség 100 kalóriányi süti és 100 kalóriányi répa között. A mesterségesen előállított ételeket a gyártáskor megfosztják a tápanyagoktól, így a test könnyebben emészti meg ezeket. A „valódi” ételek, például a teljes kiőrlésű kenyér, alma vagy éppen a cukkini olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek jót tesznek a szervezetednek; bővelkednek rostban, amelynek lebontása jóval több időbe telik, és ideiglenesen az anyagcserét is felturbózzák.

negativ3.jpg ()

4. Ha fogyni akarsz, csak a kardióra kell összpontosítanod

Ha le akarunk dobni magunkról jó pár kilót, az első dolog, ami eszünkbe jut ennek elérése érdekében, az a kőkemény izzadás futás vagy biciklizés közben. De nem csak a kardióval érheted el az álomalakot, hanem erősítő edzéssel is, hiszen az izmok fejlesztésével is fokozhatod az anyagcserét. Persze ez nem azt jelenti, hogy állandóan a súlyzókat kell emelgetned, és örökre fel kell hagynod a kardiózással. A kardiós edzéssel megóvhatod a szíved, és kis idő alatt sok kalóriát égethetsz el, szóval továbbra is látogasd a kedvenc spinning órádat – csak azt tartsd észben, hogy ha a kardiót ötvözöd heti egy-két erősítő edzéssel, akkor számíthatsz a maximális eredményre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X