Főoldal > DIÉTA > A sikertelen fogyókúrázók 7 főbűne

A sikertelen fogyókúrázók 7 főbűne

fogyókúralustaságnasssikertelentestkép
0

Írta: and

Boldog mami sorozat – 23. rész

CÉLTALANSÁG

Ha változni akarsz, nem elég a táplálkozásodat átalakítanod, a fejedben is rendet kell tenned! A vágytól el kell jutnod a döntésig, a döntéstől pedig a konkrét lépések kidolgozásáig, megtervezéséig, amelyet én gyűjtőnéven életmódváltó tervnek nevezek. És ami a legfontosabb: látnod kell magad előtt, milyenné szeretnél változni! Kutasd fel magadban azt a boldogító és megerősítő képet, amitől szinte libabőrös leszel. Ha nem ismered a célodat, nem is érheted el!

Ha változni akarsz, nem elég a táplálkozásodat átalakítanod, a fejedben is rendet kell tenned! A vágytól el kell jutnod a döntésig, a döntéstől pedig a konkrét lépések kidolgozásáig, megtervezéséig, amelyet én gyűjtőnéven életmódváltó tervnek nevezek. És ami a legfontosabb: látnod kell magad előtt, milyenné szeretnél változni! Kutasd fel magadban azt a boldogító és megerősítő képet, amitől szinte libabőrös leszel. Ha nem ismered a célodat, nem is érheted el!

fobuncikk1.jpg ()PÓTCSELEKVÉS

Becslések szerint az esetek háromnegyedében a pótcselekvésként szolgáló habzsolás áll a gyarapodó pluszkilók hátterében. A kilóhalmozás vészkiáltás: nem érzem jól magam a világban! Ha minden búdat, bánatodat evéssel enyhíted, ha a stressz, a frusztráltság vagy éppen a csalódás elől rendre a habzsolásba menekülsz, és nem tudatosítod azokat az élethelyzeteket, amelyek az éléskamra felfalására ösztökélnek, még a legtutibb fogyókúra idején is belesodródhatsz ebbe a hibába. Ez persze általában nem tudatos, sőt, a legtöbben rácsodálkoznak arra, mennyit nassolnak „diéta” idején.  

ROSSZ TESTKÉP

A sikertelen fogyózók gyakran beleragadnak az önmagukról alkotott negatív képfolyamba, és semmi szeretni valót nem találnak magukban. Ahhoz, hogy a tested együttműködjön veled, jóban kell lenned vele! Figyeld meg, naponta hányszor teszel magadra pocskondiázó megjegyzéseket, mindezt megtetézve a drákói diétákkal és az átgondolatlan testedzéssel, amely után minden porcikád sajog. Hogy is lehetnétek így igazi szövetségesek? Folytass pozitív párbeszédet a testeddel és erősítsd a kapcsolatotokat tánccal, meditációval, testtudat fejlesztő módszerekkel (jóga, pilates)!

LUSTASÁG

Sokan úgy gondolják, igazából semmi kedvük a „szenvedéshez”, egyszerűen csak fogyni akarnak, a karosszékben ülve azonban ez aligha sikerülhet.  Mások a nagy áttörést hozó pillanatot várják veszettül, amelytől számítva minden megy majd magától. A reklámok is gyakran azt sugallják, fogyni rém egyszerű, csak pár kapszula vagy egy pohár turmix kell hozzá. Mozgás nélkül azonban nincs tartós siker, mint ahogy ébren tartható motiváció, vagyis belső erő nélkül sem lehetsz sikeres!

ÖNKONTROLL HIÁNYA

„Na még ezt a falatot… Meg ezt… Meg ezt a tényleg utolsót…” Ismerős? Ezekkel a kis engedményekkel ugyan pillanatnyi örömöt okozhatsz magadnak, viszont az apró bűnbeesések és túlkapások később meghozzák a bűntudatot, végül pedig sikertelenséghez vezetnek. A mértéktartás nem olyan ördöngös, mint hinnéd! Egyszerűen figyelned kell a tested jelzéseire, például nem szabad sem túlságosan kiéheztetned, sem pedig pukkadásig teletömni a gyomrod. A jóllakottság érzet kb. 20 perccel az étkezés befejezése után érkezik, ezért légy türelemmel.

Néhány bevált praktika a tudatosabb táplálkozáshoz:

Ha nassolni vágysz, előbb tedd fel a kérdést: valóban éhes vagyok, vagy csak jól akarom érezni magam?

Amikor úgy érzed, jóllaktál, hagyd abba az evést, ne falatozz tovább!

Ha valami nagyon kísértésbe akar vinni, harapj bele, aztán dobd ki. Kicsit költséges megoldás talán, de önmagadért teszed, tehát megéri!

Képzeld el, hogy ha azt a nagyon csábító valamit most bekebelezed, hatalmasra duzzadsz tőle!

fobuncikk2.jpg ()HITETLENSÉG

Nem ismerek egyetlen olyan sikeres fogyókúrázót sem, aki ne hitt volna abban, hogy meg tudja csinálni! A kudarcos próbálkozásoknál nagy szerep juthat a gyermekkori sérüléseinknek vagy a visszahúzó környezetnek, amelyek olyan hiedelmek karjaiba kergetnek minket (Mindig kövér maradok. Nem szeret senki. Úgysem kellek senkinek), melyek – az elménket uralva – fogyásunk sikerét is szabotálják. Akadnak, akik azért építenek hájbástyákat, hogy önigazolást nyerjen: képtelenség szeretni őket.  A hit hiánya nagyon messze visz a céljaidtól, ugyanakkor a hit nem a könnyen jött sikert jelenti, hanem a biztosat! Higgy önmagadban, találd meg a belső tüzet önmagadban és keress támogató környezetet!

ROSSZINDULAT

Nem egy olyan alaposan kikerekedett emberrel találkoztam már, akik valósággal fröcsögtek a rosszindulattól, amikor megláttak egy hasonlóan testes halandót a környezetükben.  Ne feledjük: ha elítélünk másokat a testsúlyuk vagy a kinézetük miatt, tulajdonképpen magunkat ítéljük el! Attól, hogy másokat kritizálunk, a saját hibáink sem maradnak láthatatlanok! Sokkal többre mész, ha pozitív példaképeket keresel magadnak, és arra fókuszálsz, hogyan hozhatnál ki többet magadból. Rajtad múlik, milyen testet alkotsz magadnak!

A Boldog mami sorozat szerzője, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni vágyó nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

Szakértőnk várja a fogyni vágyó jelentkezőket hamarosan induló Súlyvesztő Klubjába! További információ és jelentkezés: joga.eletmod@gmail.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X