Főoldal > DIÉTA > Öt nagy diéta-igazság, amit nem mindig akarsz tudomásul venni

Öt nagy diéta-igazság, amit nem mindig akarsz tudomásul venni

diétaedzésfogyásigazságmítosz
0

Írta: and

Jó pár fogyókúrára szakosodott reklám ámít azzal, hogy a termékükkel garantált a mínusz 10 kiló 30 nap alatt. A csodaszer mellett azt eszel, amit akarsz, mégis csak úgy repkednek le rólad a kilók. De aki már egyszer is próbált fogyózni, tisztában van vele, ez nem ilyen egyszerű. Nincsenek fantasztikus pirulák, a fogyás soha sem megy […]

Jó pár fogyókúrára szakosodott reklám ámít azzal, hogy a termékükkel garantált a mínusz 10 kiló 30 nap alatt. A csodaszer mellett azt eszel, amit akarsz, mégis csak úgy repkednek le rólad a kilók. De aki már egyszer is próbált fogyózni, tisztában van vele, ez nem ilyen egyszerű. Nincsenek fantasztikus pirulák, a fogyás soha sem megy úgy, mint a karikacsapás, és nincs egy olyan módszer se, ami mindenkinek száz százalékosan beválna. Ettől függetlenül van pár olyan igazság, amit nem mindig veszünk tudomásul, pedig ezekkel reálisabb célkitűzésekkel vethetnénk bele magunkat a diétába, és hosszú távon is fent tudnánk tartani azt.

1. Többet kell edzeni, mint gondolnád

Legalább naponta 30 percet áldozz a mozgásra, ez az egészség miatt fontos igazán, hiszen így megóvhatod a szíved, de a kutatások arra világítottak rá, aki fogyni szeretne, vagy az ideális testsúlyát megőrizni, annak több időt kell mozognia – kétszer ennyit. Persze olyan dolgok is sokat számítanak, mint a lépcsőzés, ha autó helyett gyalog mész bevásárolni, vagy a kertészkedés, ezekkel fokozhatod az aktivitási szinted, de ha számottevő súlytól szabadulnál meg, akkor rendszeresen, legalább egy órát edzened kell. Viszont ez nem jelenti azt, hogy megszállott módjára állj neki futni vagy kickboxolni – ha csak mindennap egy jó nagyot sétálsz a parkban a pároddal, vagy a legjobb barátnőddel, már az is rengeteget nyom a latba, és mellé még beiktathatsz egy-egy napra intenzívebb mozgást is.

2. Találd meg azt, amelyik tökéletesen passzol hozzád!

A legtöbb diéta úgy próbálja eladni magát, hogy ez az egyetlen, amely mindenkinek garantált sikert hoz, ezzel szemben az igazság az, ha fogyókúráról beszélünk – lényegében fenntartható életformáról – nincs egy olyan konkrét terv, mozgásforma, vagy étrend, ami mindenkinél ugyanolyan jól működne. Egy vegetáriánus biztos képtelen az Atkins-diétára, aki imádja a csapatsportokat, tuti utálná az edzőterem magányát, és egy valódi későn kelő soha nem lelne örömet a reggeli edzésben. Igazodni a saját ritmusodhoz, táplálkozási preferenciáidhoz, kedvelt edzéstípusaidhoz annyit jelent, hogy nem dőlsz be annak a tévhitnek, hogy van olyan, ami mindenkinek tökéletes, amit sokan próbálnak rátukmálni a gyanútlan, és valljuk meg, hiszékeny emberekre. Ne erőltess semmit, ami számodra nem természetes, – így még nagyobb az esély rá, hogy hosszú távon folytasd a diétát.

dietaigaz2.jpg ()3. Igenis, van időd edzeni!

Ha van időd rá, hogy órákat tölts a Facebookon, megnéz egy-két részt a kedvenc sorozatodból, ha mindeneste együtt lógsz a barátaiddal, és ha minden szombaton kifosztod a ruhaboltokat, akkor igenis az edzés is belefér az életedbe. Biztos ismered a mondást, hogy arra van időnk, amire igazán szeretnénk! Néha be kell áldozni a tévézést, vagy más szabadidős tevékenységet, csak hogy ez is beleférjen a napba. Néha a prioritási sorrendben előre kell helyezni az edzést. De az egészségért, és azért, hogy jól érezd magad a bőrödben, abszolút megéri.

4. A tested ellened dolgozik

Sokan saját magukon tapasztalták meg, hogy meglehetősen nehéz a kilókat ledobni magunkról, ám annál könnyebb felszedni. Sajnos nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy bizonyos mértékben a genetikai állományunk is befolyásolja, hogy teljesítünk a fogyókúrában. Az elhízásra hajlamos diétázóknak ezt a körülményt még nehezebb legyőzni, és ha sikerrel is járnak, az eredményt megtartani sem lesz gyerekjáték. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet ezt megvalósítani. Egyszerűen csak arról van szó, ha te is ebbe a táborba tartozol, még szorgalmasabbnak kell lenned.

5. Lehet, hogy nem is kell fogyókúráznod

Néhányan úgy vélekednek, a túlsúllyal összefüggésbe hozott egészségügyi problémák kicsit túlzóak. Egy tanulmány szerint például 10 kiló súlytöbblet egyáltalán nem növeli a szívbetegség vagy a rákos megbetegedések esélyét, és lehet, még a gyulladásokat is elhárítja. Helytálló az állítás, hogy egy ember fitt és egészséges lehet akkor is, ha nem vékony, és nem feltétlenül egészséges egy karcsú személy. Inkább az egészségnek, semmint a súlynak kellene a középpontban lennie, de gyakran e kettő felcserélődik. Ha valaki túlzásba viszi a vékonyságra való törekvést, és már tulajdonképpen kórosan sovány, az természetesen az egészségre is káros hatással van, de a ló túlsó oldalára sem szabad átesni, meg kell érteni, hogy a komoly mértékű elhízás is kritikus lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X