Főoldal > DIÉTA > Így kerüld el az élet diéta-buktatóit!

Így kerüld el az élet diéta-buktatóit!

buktatódiétahiba
0

Írta: and

Előléptettek Imádod az új kihívást, boldog vagy, hogy komolyabb szerepkörben is kipróbálhatod magad. Ellenben az is előfordulhat, hogy ehhez az új munkakörhöz néhány hónap múlva nagyobb ruhaméret is párosul. A bűnös a stressz, amelynek hatására a testünk glükokortikoid és inzulin hormont bocsájt ki, amik stimulálják az étvágyat. Egy ilyen felfokozott idegállapot mellett, ami az előléptetés […]

Előléptettek

Imádod az új kihívást, boldog vagy, hogy komolyabb szerepkörben is kipróbálhatod magad. Ellenben az is előfordulhat, hogy ehhez az új munkakörhöz néhány hónap múlva nagyobb ruhaméret is párosul. A bűnös a stressz, amelynek hatására a testünk glükokortikoid és inzulin hormont bocsájt ki, amik stimulálják az étvágyat. Egy ilyen felfokozott idegállapot mellett, ami az előléptetés utáni időszakot kíséri, hajlamosak vagyunk nem figyelni a belső hangra, amely az egészséges táplálkozást propagálja, és inkább a hizlaló falatokat vesszük magunkhoz.

Kerüld el a buktatót:
Vigyél magaddal proteinben gazdag ebédet (pulykahússal, citrusfélékkel megbolondított salátát); rostban és fehérjében bővelkedő rágcsálnivalót (mandula, alma, görög joghurt, mandarin), ha szükséges, vacsorát is készíts be, így nem zarándokolsz el a büféhez, ha rád tör az éhség, és otthon sem pusztítod el a hűtő teljes tartalmát. Próbáld ki az édes krumplit spenóttal és csirkehússal vagy a barna rizst zöldségekkel feldobva.

Bármilyen nehéz, szakíts időt a mozgásra. Való igaz, elárasztanak a feladatok, de gondolj arra, hogy az edzés hatására energikusabb leszel, fokozódik a teljesítőképességed, és még a stresszt is csökkented. Ha az edzőtermet képtelen vagy beiktatni, préselj be a napba egy-két komolyabb fizikai tevékenységet: ebéd után sétálj élénk tempóban 15 percig, vagy otthon vacsorakészítés közben végezz guggolásokat, sorozatnézés közben szobabiciklizz. Amennyi mozgást csak tudsz, szuszakolj be a napba, mert a hosszú órákon keresztül történő ülés szinte leállítja a zsírégető enzimek működését.

Ugyanilyen fontos, hogy többet aludj. Az alváshiány serkenti a grelin termelődését, ami tulajdonképpen az „éhség-hormon”. Kapcsold ki a tévét, számítógépet és legalább egy fél órával hamarabb térj nyugovóra.

Letetted a cigit

buktato2.jpg ()Önmagában véve óriási dolog, hogy megváltál a “bűz-rudaktól”! De most úgy érzed, hogy a farmerod éppen csak jó rád? Részben azt a tényt is okolhatod, hogy a szervezeted megszabadult a nikotintól, hiszen ez a káros anyag elnyomja az étvágyat.

Kerüld el a buktatót:
Mellőzd a zsíros ételeket és koncentrálj a tápláló változatokra, például teljes kiőrlés tésztára, kenyerekre és gabonapelyhekre; zöldségekre és gyümölcsökre, sovány húsra és tejtermékekre. Ezenfelül, használd ki a tüdőd növekedő kapacitásából eredő előnyöket és állíts fel új célokat a mozgásban. Kezdj el edzeni egy félmaratonra, vagy próbálj ki egy eddig még ismeretlen sportot, például a teniszt.

Elvesztetted az állásod

Az elbocsátás amúgy is megterhelő lelkileg, anyagilag egyaránt, arról nem is beszélve, hogy ebben a gazdasági helyzetben nehéz új munkát találni, szóval nem csoda, ha valaki hamar elcsügged a szituáció láttán és „lélek-simogatás” gyanánt a vigasztaló falatok után nyúl.

Kerüld el a buktatót:
Tedd félre a sütis tányért, fogj egy papírt meg egy tollat, és írd le, amit érzel és gondolsz. Ne törődj semmivel, csak hagyd, hogy az érzéseid „rákerüljenek” a papírra. Ha ezt néhány napon át megismétled, le tudod zárni magadban a történteket és megújulva vágsz bele az álláskeresésbe. De közben a szabad időd egy részét fordítsd mozgásra. Az edzés hatására az agyad jobban tud majd alkalmazkodni az új tapasztalatokhoz.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X