Mind tudjuk, hogy a csontoknak kalciumra van szüksége, a C-vitaminnal távol tartható a megfázás, a csoki pedig elengedhetetlen a jókedvhez. De ha fogyókúráról van szó, már egy kicsit kuszább a történet.
A tápanyagok szentháromságára – protein, szénhidrátok, és a zsírok – hívják fel általában a figyelmet a szakértők, de most már egyre inkább körvonalazódik, hogy a rost a negyedik főszereplő a sikeres diéta tekintetében. Tanulmányok egész sora mutatta ki, hogy a magas rosttartalmú ételek nem csak csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát, és kordában tartják a magas vérnyomást, de hatásukra sokáig nem tör rád az éhség és ez azt is elősegíti, hogy kevesebb kalóriát fogyassz. Sokan abban a hiszemben élünk, hogy az ajánlott napi 30 g rost bevitele egyet jelent a reggeli gabonapehely bekanalazásával. Pedig ezt lehet másképp is csinálni, sőt, minden egyes étkezésbe csempészhetünk egy kis rostot is. Próbáld ki ezeket a tippeket, amelyekkel többet ehetsz, mégis fogysz!
A reggelinél
Bolondítsd meg a tojást: Egyharmad csésze apróra vágott hagyma és egy gerezd fokhagyma 1 gramm rosttal bolondítja meg a rántottát. Ha omlettet szeretnél, jöhet mellé fél csésze brokkoli, így további 2 gramm rost jut a szervezetedbe.
Zabpehely helyett zabkorpa: Melegíts fel egy tálka zabkorpát zabpehely helyett, majdnem 2 grammal több rost található benne. Finomabb, és a rosttartalma is magasabb lesz, ha egy negyed csésze mazsolával vagy datolyával is megszórod.
Kenhető rost: Ha a rostot kenhető formában szereznéd be, vásárolj mandulavajat, és ezt kend a teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra. Két evőkanál 2 gramm rostot tartalmaz, emellett szívbarát zsírok és E-vitamin is található benne.
Az ebédnél
Nem szereted a teljes kiőrlésűt? Készítsd a szendvicsed rozskenyérből! Egy szeletben majdnem 2 gramm rost van – kétszer annyi, mint a fehér kenyérben.
Hintsd meg a pizzát oregánóval vagy bazsalikommal: Ezekből már egyetlen teáskanál egy gramm rostot ad a pizzához. Válassz gombás pizzát, máris újabb egy gramm rost szerepel a beviteli oldalon.
Hamburger szezámmagos zsemléből: Ha hamburgerre vágysz, állítsd elő magad, méghozzá szezámmagos zsemléből, és inkább mellőzd a hagyományos verziót. A szezámmag fél gramm rosttal teszi laktatóbbá a hamburgert.
A hot dogot savanyú káposztával edd: Már negyed csészényiben közel egy gramm rost van, ha ezzel társítod a hot dogot, nem fog akkora kárt tenni az alakodban.
Délután
Pattogtass ki egy csomag light pattogatott kukoricát: Lehetőleg sótlan legyen a kukorica, ezzel elkerülheted, hogy egy délután alatt elpusztíts egy csomag chipset. Egy zacskó natúr kukoricában nem mellesleg 8 gramm rost található.
Majszolj diákcsemegét: Válaszd ezt a müzliszelet helyett. Legtöbbjükben csak egy gramm rost van, míg a diákcsemege a benne lévő aszalt gyümölcsöknek köszönhetően majdnem 3 gramm rosttal pörget fel.
A vacsoránál
A kedvenc levesed spékeld meg fél csésze csicseriborsóval: Még ízletesebb lesz tőle a leves, ezenfelül plusz 6 gramm rostot vihetsz így be.
Készíts teljes kiőrlésű vagy spenótos tésztát: Edd ezt a sima tészta helyett. Egy csészényi mennyiségben öt gramm rost van.
Főzz meg brokkolit, karfiolt és répát: Adagonként 3-5 gramm rostot „profitálhatsz” belőlük, így megfőzve kétszer annyi rost lesz benne, mintha nyersen ennéd.
A desszertnél
A fagyikelyhet koronázd meg friss bogyós gyümölccsel a szirupok helyett: Fél csésze málna elmajszolásával 4 gramm rost biztosított, de az eper és az áfonya is kiváló opció.
A sütikből is inkább a gyümölcsöseket válaszd: Egyetlen szelet almás, cseresznyés vagy málnás süti 3-5 gramm extra rostot jelent, szemben a gyümölcsmentes süteménnyel, amelyben nemigen van rost.