Főoldal > DIÉTA > Találd ki új önmagad!

Találd ki új önmagad!

céldiétafogyókúra
0

Írta: and

Mini életmódváltó tréning – 3. rész

Most, hogy már feltérképezted, hol tartasz, majd megalkottad a célkitűzésedet, tervet kell készítened ahhoz, hogy következetesen kezdj új alakod megalkotásába. Virginia Satir amerikai pszichoterapeuta gondolata jól jelképezi azt a hatalmat, amellyel rendelkezel: „Saját magamé vagyok, tehát megtervezhetem és megalkothatom önmagam.”

Három fontos pillér az eredményességért

Ahhoz, hogy sikerrel vedd az akadályokat, három területre kell összpontosítanod:

1.    Tudatos táplálkozás
2.    Rendszeres testmozgás
3.    Mentális támogatás

A jó célkitűzés fontossága mellett ebben a szakaszban akkor leszel hatékony, ha életmódod átalakítása a te személyedhez szabott, több lépcsős, alkalmazkodik az életstílusodhoz és hosszú távon is betartható.

Először is tervezd meg az első lépéseket! Gondold át, van-e valami, amit már el is indítottál (ha a sorozat első részben az derült ki, hogy az akció fázisban vagy, egész biztosan tettél már lépéseket, például a közelmúltban elkezdtél tornázni, futni, szobabiciklizni).

A három pillér figyelembevételével határozd meg, milyen feladatok állnak még előtted:
Néhány fontos támpont, amelyre te is építheted életmódváltó tervedet.

cel2.jpg ()1.    Reformáld meg a táplálkozásod!

Elajándékozod az otthon tárolt édességhalmokat, odafigyelsz arra, mi kerül a kosaradba, elhagyod a két étkezés közötti nassolást, mindig reggelizel, stb.

A legnagyobb szarvashibákról itt olvashatsz, melyek kiküszöbölésére ugyanúgy fordíts figyelmet, mint az alábbi fontos alapelvekhez:

–    Táplálkozz napi ötször, az ebéd legyen a legbőségesebb, és ne teljen el három óránál több két étkezés között!
–    Cukros, transzzsírsavakban gazdag nassolnivalóidat cseréld egészséges harapnivalókra, amelyeket tízórai vagy uzsonna alkalmával fogyassz el.
–    Igyál legalább napi 2 liter cukormentes folyadékot!
–    Figyelj arra is, hogy ne legyen túl alacsony a napi kalória beviteled, mert ezzel a szervezeted raktározó üzemmódba állítod. Ezért nem jönnek be a drasztikus, gyors fogyást ígérő diéták sem.

2.    Mozogj rendszeresen!

Fontos, hogy a tudatosabb étkezéshez rendszeres testmozgás társuljon, hiszen az aktív életmód mellett a szervezeted több kalóriát használ fel, és a kilók is gyorsabban távoznak. Iktass be heti legalább kettő, de inkább három alkalommal minimum fél óra mozgást, aztán fokozatosan növeld az időtartamot. A legjobb, ha a kardiómozgások közül választasz (séta, futás, kardiógépeken való edzés, úszás, kerékpározás, aerobik, tánc), amelyek végzése közben nem az a lényeg, hogy teljes erőbedobásról dolgozz, sokkal inkább az, hogy huzamosabb ideig végezd az adott mozgásformát.

Néhány tipp a megfelelő mozgásforma kiválasztásához:

–    Gondold át, gyerekként miben voltál tehetséges. Jól kosaraztál? Sokat dicsérték az állóképességed? Szívesen táncoltál, balettoztál? Milyen sportban tudnád ezt a képességed kamatoztatni? Lelkesedésed fenntartásához elengedhetetlen, hogy szeresd, amit csinálsz!
–    Vizsgáld meg, hogyan tudnád beilleszteni a mindennapjaidba az edzéseket, miről tudsz lemondani a mozgás érdekében, hogyan tudnád átalakítani a napi rutint ahhoz, hogy áldozhass a testmozgás oltárán?
–    A legkézenfekvőbb és pénztárcakímélő mozgás a gyaloglás, a futás, az otthoni torna. Íme, tíz általam összeállított szuper alakformáló gyakorlat: https://wellandfit.hu/Root/Sites/WellnessCafe/mozgas/2011-1/faragd-le-a-felesleget

3.    Mentális támogatás

Amelybe a megfelelő mennyiségű pihenés, a stresszkezelés, a nehézségekkel való megküzdés és a pozitív életszemlélet egyaránt beletartozik.
Mivel ez egy hatalmas terület, amely külön részeket érdemelne (a sorozat 4. részében bővebben is kitérek rá), ezúttal arról írok, hogyan számold fel a fogyókúrádat szabotáló korlátozó hiedelmeidet.

De mik is ezek? Fogadjunk, hogy egy-egy sikertelen diétás kísérlet, vagy egy sajgó izomlázzal sújtó testedzés után eképpen próbálod vigasztalni magad:

„Elég ránéznem az ételre, és máris hízom!”
„Teljesen felesleges küszködnöm, úgysem fogyok egy dekát sem.”
„Ez a csoki a hasamra fog rakódni.”

Ezekkel tulajdonképpen azt üzened a tudatalattidnak, hogy lassítson az anyagcseréden, hiszen a tudatalatti konkrétan értelmezi a szavakat, és mindent elkövet, hogy a valóságot hozzá igazítsa. Akkor jársz el jól, ha neked megfelelő dolgokra kéred a tudatalattidat, hiszen ezt fogja beteljesíteni! Tehát gyűjtsd össze korlátozó hiedelmeidet, és változtasd őket pozitív formulákká!

Például a „Én már a hűtő kinyitásától is hízom” helyett: „Képes vagyok kordában tartani a súlyomat.”

Házi feladat:

Készítsd el az akcióterved!

Amikor új kocsit vagy állást szeretnénk, részletesen megtervezzük a lépéseket, miért volna ez másként a külsőnk megváltoztatásával?

A szó elszáll, az írás megmarad. Vedd számba a teendőidet és vesd is őket papírra:
–   Gondold át, melyek azok a hátráltató táplálkozási szokások, amiket ki kell cserélned? (pl. túl sok édességet eszem, este mindent felfalok, stb.)
–    Találd meg a hozzád illő mozgásformát!
–    Kutasd fel azokat a támogató személyeket, víziókat, képeket, idézeteket, könyveket, amelyek támogatni tudnak a folyamatban!
–    Készítsd el előre a heti időbeosztásod! Vezesd végig, melyik nap mikor tudsz egy kis időt szakítani önmagadra, és mit fogsz tenni a célodért! (egészséges ételek készítése, testedzés, masszázs, szauna, meditáció, relaxáció, stb.)

A sorozat következő, befejező részében a bukkanókról és a motivációról olvashatsz.
Szakértőnk életmódváltó blogja: http://sulyveszto.blog.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X