Főoldal > DIÉTA > 5 új fogyókúrás szabály

5 új fogyókúrás szabály

diétaecetédességzsír
0

Írta: and

Ha túl sok finomított cukrot fogyasztasz, az bekerülvén a véráramlatba a vércukorszint hirtelen megugrását okozza. Ezt követően a tested inzulinhormont termel, ennek hatására kerül be a cukor a sejtekbe. De ha tartósan túlzottan magas az inzulin szintje az egy idő után akár kettes típusú diabéteszt, vagy szívbetegséget okozhat. A kérdés az, hogyan lehet a cukor […]

Ha túl sok finomított cukrot fogyasztasz, az bekerülvén a véráramlatba a vércukorszint hirtelen megugrását okozza. Ezt követően a tested inzulinhormont termel, ennek hatására kerül be a cukor a sejtekbe. De ha tartósan túlzottan magas az inzulin szintje az egy idő után akár kettes típusú diabéteszt, vagy szívbetegséget okozhat.

A kérdés az, hogyan lehet a cukor okozta ördögi körből kikeveredni, hogyan lehet elérni, hogy a testünk ismét megfelelően működjön? A vércukorszint hirtelen emelkedését tompíthatod, ha olyan ételeket veszel magadhoz, amelyek lassítják a szénhidrát megemésztését. Ültesd át a gyakorlatba ezt az öt diétás szabályt – ezekkel lassíthatod a cukor felszívódását, méghozzá úgy, hogy nem kell lemondanod a kedvenceidről sem.

10-30 perccel az étkezések előtt egyél egy kicsit zsírosabb rágcsálnivalót!

Az ok: A jóllakottság érzése jóval tovább tart.

A zsír lassítja az emésztést, már mindössze egy teáskanálnyi mennyiség is megteszi a hatását, feltéve, ha valóban az étkezés előtt eszed meg. Zsírosabb rágcsálnivaló lehet például egy marék dió, vagy egy kisebb darab sajt.

szabaly2.jpg ()Mindig salátával kezdj!

Az ok: A saláta „magába szívja” a keményítőt és a cukrot.

Az egyes zöldségekben, gyümölcsökben – például a babban, répában, almában vagy a narancsban – lévő oldódó rostok a belekben úgy megduzzadnak, mint a szivacs és felszívják a keményítőt és a cukrot. A glükóz felszívódására is jó hatással van a rost, lassabban megy végbe a folyamat, így a testednek kevesebb inzulinra lesz szüksége. Egyszerűen hozzájuthatsz a szükséges oldódó rostmennyiséghez, ha mindig salátával kezded az étkezést – de tényleg inkább előtte csipegesd el, semmint utána, így ugyanis jóval hatékonyabb.

Jöhet egy kis ecet!

Az ok: Lassítja a keményítő cukorrá való lebontását.

Az ecet magas ecetsav tartalma deaktiválja az amilázt – ez az az enzim, ami a keményítőt cukorrá alakítja át. (Teljesen mindegy, hogy az ecet melyik fajtáját alkalmazod). De csak a keményítőre gyakorol hatást, a finomított cukor felszívódására nincs befolyással. Más szavakkal, segítséget jelent az ecet akkor, ha kenyeret majszolnál, azonban az édesség esetében nem működik. Az ecetet szintén az étkezések előtt érdemes fogyasztani. Készíts belőle salátaöntetet vagy egy pár evőkanálnyit locsolj rá a húsra vagy a zöldségekre. Remekül kihangsúlyozza az ételek igazi ízét, sőt, jobb ételízesítő, mint a só.

Csak egy kicsit főzd meg zöldségeket!

Az ok: Így lassabban emészted meg őket.

Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek oldódó rostokat tartalmaznak. A zöldségek hatékony cukorblokkolók, mert rengeteg bennük a rost. De ne főzd túlságosan puhára! Ha egy kicsit keményebbek, akkor több időbe kerül a megemésztésük, tehát jóval tovább érzed magad eltelítve.

Wellness Cafe tipp: A sült zöldségek, mint például a karfiol, ízletes alternatívái lehetnek a keményítőben gazdag ételeknek.

Csak desszertként egyél édességet!

Az ok: A fentebb említettek mindegyike.

Ha éhgyomorra eszel édességet, semmi sem akadályozza meg a cukor közvetlen véráramlatba kerülését – nincs zsír, se oldódó rost, se ecet, se semmi. De ha az édes élvezetet a főétkezést követő időszakra korlátozod, már megfelelő védelemben lesz részed. Ha meg akarod őrizni a stabil vércukorszinted, minden esetben kerüld az étkezések közötti nassolást – ha mégis kísértésbe esnél, csak annyit egyél, amennyi az egyik markodban elfér. Pár falat édesség az ebédet követően csekély mértékű hatást gyakorol a vércukorszintedre és az inzulinra – így az édesszájúak igényei is kielégíthetők.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X