Főoldal > DIÉTA > A vegetáriánus étrend nem elég a karcsúsághoz

A vegetáriánus étrend nem elég a karcsúsághoz

vegetáriánuszöldség
0

Írta:

Egy frissen publikált tanulmány eredményei szerint, a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás senkit sem ment meg a hízástól, amely a kor előrehaladtával csak nehezen kerülhető el. Tíz európai országban, összesen 374 ezer felnőttet vizsgáltak öt éven keresztül, és ez idő alatt világossá vált, hogy minden faktort figyelembe véve – pl. kalóriabevitel, sportolási szokások –, a […]

Egy frissen publikált tanulmány eredményei szerint, a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás senkit sem ment meg a hízástól, amely a kor előrehaladtával csak nehezen kerülhető el. Tíz európai országban, összesen 374 ezer felnőttet vizsgáltak öt éven keresztül, és ez idő alatt világossá vált, hogy minden faktort figyelembe véve – pl. kalóriabevitel, sportolási szokások , a zöldség- és gyümölcspárti csoport tagjai cseppet sem voltak kevésbé hajlamosak a hízásra, mint a többiek.

A londoni Imperial College munkatársa, Anne-Claire Vergnaud által vezetett brit kutatásban 25 és 70 év közötti alanyok étkezési és sportolási szokásait térképezték föl, és amint az kiderült, az évek során átlagosan 0,5 kg-ot híztak a résztvevők.
A túlsúlyos nők körében meglepő eredmény született: a felmérés végére azok híztak a legtöbbet, akik állításuk szerint a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották. Ennek oka az lehet, hogy közülük sokan diétáztak, és ennek egyik velejárója volt a fokozott zöldség- és gyümölcsbevitel. A hízás pedig a szigorú fogyókúrák egyik jellemző utóhatása, a jojó effektus miatt következett be.

vega2.jpg ()Csupán egy csoport esetében volt egyértelmű kapcsolat az egészséges táplálkozás ilyen formája, és a súlyveszteség között, ők a frissen leszokott dohányosok voltak. Ennek oka egyelőre nem világos Vergnaud szerint, tippjük azonban van: egészséges táplálkozás útján talán megelőzhető a sok dohányos által tapasztalt súlygyarapodás, amely akkor jelentkezik, ha megpróbálnak leszokni. „Ha ez igaz, akkor ez a felfedezés komoly közegészségügyi jelentőséggel bír, mivel a leszokást követő nagy valószínűséggel bekövetkező hízás sokak szemében olyan veszélyt jelent, ami miatt inkább mégsem hagynak fel a dohányzással”- nyilatkozta Vergnaud.

Súlyveszteség helyett kitűnő egészség

Az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent tanulmány tanulsága természetesen nem az, hogy hagyjunk fel a gyümölcsök és zöldségek fokozott fogyasztásával, csupán rámutat arra, hogy ez a fajta étrend – esetleg a hús teljes mellőzésével kiegészítve – nem ellenszere a súlygyarapodásnak.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása továbbra is esszenciális, hiszen fontos vitamin- és ásványi anyag-források, valamint segíthetnek olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a szívroham és a rák bizonyos fajtái. A szakemberek tehát általában azért buzdítják az embereket gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, mert jó hatással van a szervezetre, köztük a keringésre is.

A „DASH”-nek nevezett, vérnyomás- és kolszterincsökkentő diéta javaslatai szerint naponta legalább 5-5 egységnyi – 1 egység fél csésze párolt, vagy egy közepes méretű nyers ételnek felel meg gyümölcsöt és zöldséget kell ennie azoknak, akiknek magasak a fenti értékeik. Felmérések szerint egy átlag amerikai felnőtt mindössze 2-3 zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és feltételezhető, hogy hazánkban sem sokkal jobb a helyzet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X