Főoldal > DIÉTA > Ezeket tedd bánatevés helyett

Ezeket tedd bánatevés helyett

bánatevésdepresszió
0

Írta: and

Ha nem sikerült jól egy fontos randi, zűrök vannak a munkahelyeden, esetleg összekaptál a pároddal, hajlamos lehetsz arra, hogy ételbe fojtsd a bánatod – ami nem éppen diétás, hanem épp ellenkezőleg, édes, ragacsos, finom.  Ha sokáig így teszel, bizony könnyen rászokhatsz a bánatevésre, viszont szerencsére ebből is van kiút! Csupán le kell foglalnod magad olyannyira, […]

Ha nem sikerült jól egy fontos randi, zűrök vannak a munkahelyeden, esetleg összekaptál a pároddal, hajlamos lehetsz arra, hogy ételbe fojtsd a bánatod – ami nem éppen diétás, hanem épp ellenkezőleg, édes, ragacsos, finom. 

Ha sokáig így teszel, bizony könnyen rászokhatsz a bánatevésre, viszont szerencsére ebből is van kiút! Csupán le kell foglalnod magad olyannyira, hogy ne is jusson eszedbe ilyenkor édességekhez nyúlni!

Kezdeti fázisban elég a tudatosítás

Mikor még nem hatalmasodott el rajtad ez a rossz szokás, próbáld meg tudatosítani legbelül, hogy miért is mész a hűtőszekrény, vagy a csokis fiók felé. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy jobb lesz-e a kedved ettől, illetve hogy megoldódnak-e így a problémáid. Valószínű, hogy a válasz mindkét esetben nem lenne. Gondolkozz el inkább azon, hogy miként lehetne orvosolni a gondjaidat, és készíts rá egy tervet!

szomoru2.jpg ()Mikor már a bánatevés rabja vagy

Ebben az esetben már nem használ a tudatos gondolkodás, mivel megszoktad, hogy ha rossz passzban vagy, egyből ételhez nyúlsz. Amennyiben szeretnél ennek véget vetni, próbáld ki a következő tanácsokat, hogy másban leld meg az örömforrásokat!

Tégy valami szokatlant!

Ugyanúgy – ha nem jobban – megemeli a boldogságszintedet, ha kipróbálsz egy olyan tevékenységet, amit még nem csináltál! Például amennyiben lehangolt, esetleg dühös vagy, kapj fel három kerekded tárgyat – pl. narancsot -, és zsonglőrködj velük! Egyrészt mókás lehet, másrészt akkora koncentrációt igényel, hogy közben nem tudsz másra fókuszálni!

Takaríts!

Nassolgatás helyett inkább csavard fel a hangerőt a rádión, és állj neki takarítani! Ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra: a lakás tisztogatása sosem árt, ezen kívül az alapos felmosással, törölgetéssel, sepregetéssel rengeteg kalóriát égethetsz el!

Gyantázd le magad!

Ha a bánatevésed dühből fakad és nem szeretnéd az öklöddel lepergetni a vakolatot a falról, akkor végy elő egy gyantacsíkot, és szabadulj meg a szőrszálaidtól! A kisebb fájdalom hatására valószínű, hogy csillapodik a mérged!

Hagyj magadnak üzenetet!

Írj magadnak egy motiváló, vagy megnyugtató üzenetet, esetleg egy idézetet, és tedd bele a sütis dobozba! Így mikor azt kinyitod, olvasd el, hátha győzedelmeskedik a józan ész! Ezen kívül megnehezítheted az édességekhez való hozzájutást is úgy, hogy nehezen kinyitható zárat eszkábálsz a dobozra, így lesz egy kis időd megnyugodni.

Hívd fel a barátaidat!

Olykor egy jó baráti beszélgetés többet ér, mint a legfurfangosabb tippek együttvéve. Az, hogy valakinek kiöntöd a szíved, gyorsan segíthet feldolgozni az eseményeket, és ezáltal nem menekülsz a kalóriák karmaiba! Ráadásul ki tudja, hátha szuper tanácsokkal lát el a jó barát, hogyan küzdj meg a nehéz helyzetekkel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X