Főoldal > DIÉTA > A legveszélyesebb diéták, amiket sose próbálj ki!

A legveszélyesebb diéták, amiket sose próbálj ki!

diétafagylaltfogyókúraturbóveszélyes
0

Írta: and

Itt a tavasz, és ezzel együtt a fogyókúrák, diéták szezonja. Ahogy egyre többet mutatunk meg magunkból, előtérbe kerül, hogy miként szabadulhatnánk meg a felgyülemlett kilóktól, viszont sokan drasztikus lépésekhez folyamodnak, hogy elérjék a kívánt testsúlyt. Számtalan diétás módszer kering a köztudatban, és a legtöbben utánajárás nélkül vágnak bele a nagy publicitást kapó fogyókúrákba, pedig meglehet, […]

Itt a tavasz, és ezzel együtt a fogyókúrák, diéták szezonja. Ahogy egyre többet mutatunk meg magunkból, előtérbe kerül, hogy miként szabadulhatnánk meg a felgyülemlett kilóktól, viszont sokan drasztikus lépésekhez folyamodnak, hogy elérjék a kívánt testsúlyt. Számtalan diétás módszer kering a köztudatban, és a legtöbben utánajárás nélkül vágnak bele a nagy publicitást kapó fogyókúrákba, pedig meglehet, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Fagylalt diéta

Néhány éve bombaként robbant be a ditéták világába ez az igazán csábító módszer, aminek a lényege az, hogy csakis fagylaltot ehetünk, no meg némi (de tényleg nem sok!) gyümölcsöt, zöldséget és rengeteg vizet. Ez az elképzelés tökéletes az édesszájúak számára, ugyanis vágyaik tárgyával lennének képesek leadni pár kilót, viszont a veszélye ugyanaz, mint a többi monodiéta esetében. Ugyanis csakis egyfajta táplálékot ehetünk, így a szervezetünk nem kapja meg a számára fontos tápanyagokat, vitaminokat. Másrészt a fagyiban található cukormennyiség és kalória egy idő után bizony el fog raktározódni, mivel a tested érezni fogja, kevesebb a tápanyag-beviteled, így meglehet, amellett, hogy vitaminhiányod lesz (és pl. elkezd hullani a hajad), még a fogyásod sem lesz sikeres.

veszelyes2.jpg ()90 napos diéta

Ahány követője, annyi ellenzője van ennek a népszerű módszernek, nem véletlenül. Hogy mit is ígér a 90 napos diéta? Gyors, tartós fogyást viszonylag rövid időn, és egészséges kereteken belül. Az utóbbival azonban sokan vitatkoznak, mondván semmi jó nem sülhet ki abból, ha különválasztjuk a tápanyagokat. A fogyókúra kitalálója szerint a szervezet sokkal könnyebben le tudja bontani az ételeket, ha csak fehérjét, csak szénhidrátot, csak gyümölcsöt stb. veszünk magunkhoz. Reggelire kizárólag gyümölcsöket ehetünk, ami azért baj, mert üres gyomorra savas táplálékot fogyasztani nem a legjobb választás, mivel refluxot, vagy gyomorfekélyt is előidézhet. Igaz, ott van például a banán, ami lúgos, de a legtöbb gyümölcs savas kémhatású, nem hiába ajánlják reggelire a teljes kiőrlésű toast kenyereket, vagy müzliket.

A másik, ami aggasztó, az az, hogy ezzel a diétával rohamosan veszítünk izomzatunkból is (ami köztudottan nehezebb, mint a zsír), mivel a kelleténél kevesebb fehérjét vehetünk magunkhoz. Igaz, ez eredményezhet fogyást és testúlycsökkenést, de mindez sajnos nem a zsírrétegből megy le…

Nyersétel diéta

Bizonyára te is tudod, főzéssel a legtöbb étel veszít vitamin- és tápanyagértékéből, ezért is született meg ez a fajta diéta. Az elgondolás jó, viszont itt is veszélyeztetnek az egyoldalú táplálkozásból adódó problémák: például a húst – a sushin és néhány ételen kívül általában nem nyersen fogyasztjuk, mégis szükséges a szervezet számára, például a B12-vitamin miatt, ami csakis az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Való igaz, jót teszel azzal, ha sok ételt nyersen, vagy kissé párolva eszel, viszont hosszú távon csakis ilyen koszton élni káros, mivel vérszegénységhez, ingerlékenységhez, izomgyengeséghez vezethet. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, egészítsd ki egy kis hússal, tejtermékekkel, valamint teljes kiőrlésű tésztákkal.

Ne feledd!

Ahhoz, hogy egészséges és fitt legyél, ügyelned kell arra, hogy semmiképp se váljon egyoldalúvá a táplálkozásod, illetve hanyagold a turbó diétákat is! Tudd, a siker kulcsa a helyes életmódban rejlik, hosszú távon egy fogyókúra sem használ, csak ha képes vagy a változtatásra.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X