Főoldal > DIÉTA > Hízhatsz- e az edzés utáni étkezéstől?

Hízhatsz- e az edzés utáni étkezéstől?

csokidiétaedzéstej
0

Írta: and

Rögtön az elején szögezzük le, hogy az edzést követő néhány falattól semmi esetre sem hízhatsz, épp ellenkezőleg. Az ekkor elfogyasztott étkek bizonyulnak a legtáplálóbbnak, hiszen ilyenkor a tápanyagok új energiát jelentenek az izmok számára, elősegítik azok regenerálódását, és egyáltalán nem a zsírsejtek számát növelik. Valójában a mozgás az egyetlen olyan dolog, amivel ez a hatás […]

Rögtön az elején szögezzük le, hogy az edzést követő néhány falattól semmi esetre sem hízhatsz, épp ellenkezőleg. Az ekkor elfogyasztott étkek bizonyulnak a legtáplálóbbnak, hiszen ilyenkor a tápanyagok új energiát jelentenek az izmok számára, elősegítik azok regenerálódását, és egyáltalán nem a zsírsejtek számát növelik. Valójában a mozgás az egyetlen olyan dolog, amivel ez a hatás érhető el az ennivalóval, arról nem is beszélve, hogy a vér cukorszintjét is pozitívan befolyásolja.

Csokis tejjel az izmok regenerálódásáért

Remek edzés utáni snack például a csokis tej. Ezzel kapcsolatban a kutatások csupa jótékony hatást véltek felfedezni, noha a kísérletekben résztvevők nem nehéz súlyokat emelgettek, hanem inkább bicikliztek, fociztak (tehát aerob jellegű mozgást végeztek). A csokis tej nagyszerű ötvözete a cukornak és a proteinnek, és a tanulmányok pont ezért találják a legkiválóbb edzés utáni italnak szemben a szinte csak szénhidrátot tartalmazó, színes sportitalokkal. A fehérje és szénhidrát duója célravezetőbb az izmok regenerálódása szempontjából – sokkal jobban járunk így, mintha csak szénhidrátot vinnénk be a szervezetünkbe. A fehérje-szénhidrát kettős segít a főként az edzés után működésbe lépő hormonok (kortizol és inzulin) optimális szintjének beállításában, gyorsabban feltölti az izmok energiaraktárait, valamint fokozza az izmok regenerálódásának folyamatát.

edzes2.jpg ()Azt is tudnod kell, hogy tápérték tekintetében a csokis tej még egy ok miatt aduásznak minősül: ez pedig a csokoládéban található antioxidánsok. Az étcsokoládé antioxidánsai segítenek a testnek megbirkózni az edzés alatt jelentkező, erős igénybevétel miatt keletkező stresszel. Egyél minél több, antioxidánsban gazdag ételt (pisztáciát, lenmagot, káposztát vagy articsókát), így felveheted a kesztyűt az oxidatív stressz ellen, amely növeli a szívbetegség és a diabétesz kialakulásának esélyét, ráadásul a fogyást is jócskán megnehezíti. A túlzásba vitt edzés is az oxidatív stressz egyik lehetséges forrása lehet, de ezen úrrá lehetsz az étcsokoládé (kis dózisban történő) rendszeres fogyasztásával. Egy nemzetközi szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint, ha edzés előtt két órával elmajszolsz egy-két kocka étcsokit, azzal könnyebben megszabadulhatsz az elraktározott zsírtól, hiszen ezt így a szervezet energiaként használja fel (és ugye igazából ez lenne a fő cél).

Visszatérve a csokis tejhez, ez egy ínycsiklandozó edzés utáni kényeztetés, amit bátran megengedhetsz magadnak, és amivel két legyet üthetsz egy csapásra: az édesség után vágyad is kielégítheted, emellett a tested számára is hasznos táplálékot szolgáltatsz.

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X