Főoldal > DIÉTA > Erre ügyelj: Így hízhatsz a léböjt alatt!

Erre ügyelj: Így hízhatsz a léböjt alatt!

anyagcserehízáskalórialéböjtmeghízik
0

Írta: and

Akár energikusabb akarsz lenni, akár tisztább bőrt szeretnél, méregtelenítenél, vagy megszabadulnál pár kilótól, a léböjtkúra újra reneszánszát éli. Még az olyan sztárok is, mint Gwyneth Paltrow és Nicole Richie, ódákat zengnek a folyékony méregtelenítésről. Mielőtt azonban belekezdenél egy programba, nem árt, ha megtanulod, hogyan kerüld el a léböjtkúra során elkövethető hibák miatti súlygyarapodást. 1. ok: […]

Akár energikusabb akarsz lenni, akár tisztább bőrt szeretnél, méregtelenítenél, vagy megszabadulnál pár kilótól, a léböjtkúra újra reneszánszát éli. Még az olyan sztárok is, mint Gwyneth Paltrow és Nicole Richie, ódákat zengnek a folyékony méregtelenítésről. Mielőtt azonban belekezdenél egy programba, nem árt, ha megtanulod, hogyan kerüld el a léböjtkúra során elkövethető hibák miatti súlygyarapodást.

1. ok: Nehezen mérhető folyékony kalóriabevitel

Mivel minden elfogyasztott kalória folyékony formában jut a szervezetedbe, ha nem figyelsz az energiabevitelre, könnyen átlépheted a napi megengedett mennyiséget. (3 dl préselt gyümölcslé átlagosan 100-350 kalóriát tartalmazhat.) Győződj meg ezért előzetesen a pontos mennyiségről és a kalóriatartalomról, amit a nap folyamán megiszol. Ha csatlakozol egy léböjtprogramhoz, akkor kiszámítják neked az adatokat, azonban ezek a diéták a legtöbb esetben igen drágák.

lebojt2.jpg ()2. ok: Bezavarsz az anyagcserédbe

Egy átlagos gyümölcslé kúra 3-7 napig tart (vagy esetleg hosszabb ideig), és minden nap 1-2 liter frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet kell elfogyasztanod. Ha a szervezeted nem jut hozzá az összes tápanyaghoz (vagy a megfelelő mennyiségű kalóriához), amihez hozzászokott, hirtelen elkezd raktározni, így próbál védekezni az éhezés ellen. Gyakran az a tested első reakciója, hogy lelassul az anyagcsere, amitől a jövőben nehezebb lesz súlyt vesztened. Ugyan a préselt gyümölcslevek rengeteg növényi tápanyagot juttatnak a szervezetedbe, azonban a gyümölcs alapú italok cukortartalma rendkívül magas, ami negatívan befolyásolja a szervezeted inzulinszintjét.

3. ok: Kevesebb edzés

Mivel kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint amihez hozzászoktál (főleg proteinből, rostból és zsírból), sok léböjtkúra arra ösztönöz, hogy spórolj az energiával, tehát eddz kevesebbet, vagy alacsonyabb intenzitással, vagy egyáltalán ne sportolj a program alatt. A kevesebb testmozgás pedig kevesebb kalória elégetésével jár, ami súlytöbbletet okozhat, különösen, ha a kúra után problémát okoz újra elkezdened mozogni.

4. ok: Úgy érzed, megfosztottak az ételtől

Talán a zeller-kelkáposzta-körtelé turmix kortyolgatása megvalósítható az első napon, azonban idővel elkezdesz sóvárogni az ételek után, amiket nem fogyaszthatsz. Még ha átvészeled a léböjtkúrát csalás nélkül, a nélkülözés érzése akkor is annyira felerősödhet, hogy amint vége a programnak, mindent behabzsolsz, ami csak a kezed ügyébe kerül, nem kímélve magad a chipsektől, a hamburgertől, a sült krumplitól és az édességektől sem. Így pedig több kalóriát fogyasztasz el egy étkezés során, mint amit normál esetben egy egész nap alatt bevinnél, a tisztítókúra pedig többet ártott, mint használt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X