Főoldal > DIÉTA > Nincs önbizalmad? Lásd reálisan az alkatod!

Nincs önbizalmad? Lásd reálisan az alkatod!

adottságalakönbizalom
0

Írta: and

„Egy nő sose lehet elég vékony”- idézzük Coco Chanel elhíresült szavait. A nők többsége

„Egy nő sose lehet elég vékony”- idézzük Coco Chanel elhíresült szavait. A nők többsége valóban számára elérhetetlen sovány alakot hajszol egy életen át, ahelyett, hogy reálisan látná magát, és a lehetőségeiből hozná ki a legtöbbet. 

Alkatunk genetikailag meghatározott

Az alkatunk genetikailag kódolt. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem alakítható, de vázunkat, magasságunkat és csontozatunkat örököljük. Ha felmenőink között sokan voltak elhízottak, akkor nagy eséllyel mi sem leszünk pálcikaemberek. Sőt az agyagcsere sebessége is genetikafüggő. Egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással természetesen sokat tehetsz a szép alkat eléréséért, de amennyiben erősebb csontozatú, kerekebb alkatú vagy, sose lesz belőled madárcsontú, nyúlánk szupermodell.

A nők túlnyomó többsége narancsbőrös

Azt hiszed, csak neked narancsbőrös a combod és a feneked? Bármilyen sokkoló, a nők 95%-a cellulitiszes a kritikus területeken. A vékonykákat sem kerüli el, elég ránézni egy lesifotós képére valamelyik szupermodellről. Női mivoltunkból természetesen adódik ez, mivel eleve nagyobb a testzsír-százalékuk és a kötőszöveteik is gyengébbek. A hormonok szerepe nagy, magasabb ösztrogénszintnél könnyebben raktározódik a zsír és a víz a szervezetben. A bőr irha rétegében pedig lerakódnak a salakanyagok, a szövetekből a vizet magukhoz vonják, így lesznek egyre nagyobbak a gödröcskék. A rendszeres testmozgás, a bőséges vízfogyasztás és a nyirokmasszázs azonban segít kevésbé feltűnővé tenni őket.

narancs2.jpg ()Nem a kilók számítanak

Sokan a mérleg kijelzője, illetve a BMI indexük alapján ítélik meg magukat, pedig ezek nem adnak reális képet. Két, ugyanannyi kilós ember egész másként festhet, az egyik tűnhet puhánynak úszógumikkal, míg a másik atletikusnak, izmosnak. A testösszetétel miatt létezhet ez a hatalmas látványbeli különbség, mivel az alkat elsősorban nem a kilóktól függ, hanem a zsír-izom összetételtől. Csak a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás kettősével érhető el a szálkásan izmos, normál zsírszövetű alkat.

A kulcs: az önbizalom

Az örökös elégedetlenség, az önbizalomhiány egyre jobban rombolja az énképet, sőt gyakran étkezési zavarokban nyilvánul meg. Ha lelkileg egyensúlyban vagyunk, akkor könnyebben elfogadjuk jelenlegi alkatunkat, sőt bármilyen hihetetlen, különösebb erőfeszítések nélkül elérhetjük normál testsúlyunkat. Aki harmóniában él önmagával, az elkerüli az érzelmi evést, azaz kiegyensúlyozottan táplálkozik. A megfelelő táplálékbevitellel pedig búcsút mondhatunk a súlyproblémáknak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X