Főoldal > DIÉTA > Mit esznek az olimpikonok?

Mit esznek az olimpikonok?

ételolimpiaolimpikonrecept
0

Írta:

Több mint 9 millió jegy kelt el a londoni Olimpiai játékokra, a lelkes szurkolók mellett rengeteg vilá

Több mint 9 millió jegy kelt el a londoni Olimpiai játékokra, a lelkes szurkolók mellett rengeteg világklasszis sportoló, bíró, játékvezető, televíziós közvetítő és számos rendező, önkéntes vesz részt a zökkenőmentes lebonyolításban, így egy dolog biztos, hogy ennek a csodálatos városnak tömérdek mennyiségű étellel kell a résztvevők rendelkezésére állnia. Természetesen számunkra leginkább érdekes az lehet, hogy az ötkarikás játékok alatt mi kerül az olimpikonok tányérjára.

A Londoni Olimpiai Játékok Szervezőbizottsága az előzetes becslések szerint mintegy 14 milliónyi ízletes fogást szolgál fel a versenyzők számára. Az Olimpiai faluban, a tervek szerint, 330 tonna gyümölccsel és zöldséggel gondoskodnak a sportolók egészséges felkészüléséről, és akik ellátogatnak az Olimpiai Parkba, azok pedig 800 különböző stand fenséges ételeinek kínálatából válogathatnak.

A szervező bizottság elmondta, hogy a játékokra tápanyagokban gazdag ugyanakkor megfizethető ételekkel készültek, ehhez például 82 tonna halat szállítottak a helyszínekre, amelyből természetesen mi más is készülhetne, mint London kedvence, a „fish and chips”. Az érdeklődők más gasztronómiai favoritokra is rábukkanhatnak, mint például hal- és sertéshúsból készült étkekre, curryvel megbolondított ennivalókra, no meg persze sütikre is. Ezenfelül az ingyenes vízfogyasztásról is gondoskodtak a szervezők.

krumpli2.jpg ()Brit csemegék szurkoláshoz, amit az olimpikonok is szeretnek

Ha téged is teljesen elkapott az olimpiai láz, és a versenyek mellé szeretnél egy kis brit csipegetnivalót, akkor próbáld ki a következő sült krumpli receptet, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.

A hozzávalók: négy nagyobb krumpli, ezeket vágd vékonyabb szeletekre (a héját hagyd rajta), négy teáskanál olívaolaj, fél teáskanál só, fél teáskanál bors, fél teáskanál pirospaprika, (4 adag sült krumpli lesz a végeredmény, egy adag 202 kalóriát tartalmaz).

A krumpliszeleteket forgasd meg az olajban, szórd meg a fűszerekkel és 35 percen keresztül süsd 275 fokon vagy addig, amíg jó ropogós nem lesz. Nagyon finom, és feleannyi kalória van benne, mint hagyományos társában.

Ha pedig egy kis indiaira vágysz, akkor készíts indiai currys csirkét a nagy izgalmak levezetéséhez.

A hozzávalók: fél teáskanál mustármag (összezúzva), negyed teáskanál köménymag (összezúzva), egy csészényi felkockázott paradicsom, egy evőkanál olaj, negyed teáskanál őrölt kurkuma, negyed teáskanál őrölt chili, negyed teáskanál só, fél kg főtt csirkemell felkockázva, háromnegyed csésze kókusztej.

Egy nagyobb serpenyőt melegíts közepes hőmérsékletűre, majd szórd bele a mustármagot és a köménymagot. Főzd két percig, rendszeres kevergetés mellett. Keverd össze a paradicsomot és az olajat, majd öntsd hozzá a magokhoz. Főzd további egy percig, folytonos kevergetés mellett. Ezután keverd hozzá a kurkumát, a chilit és a sót. Még egy percig főzd, ezután dobáld bele a csirkét és megint főzd egy percig. Utána öntsd hozzá a kókusztejet, majd fedd le. Így párold tíz percen keresztül alacsony hőmérsékleten vagy egészen addig, amíg megfő a csirke, majd barna rizzsel tálald.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X