Főoldal > DIÉTA > A leghatékonyabb tippek, hogy az ünnepek alatt is fitt maradj

A leghatékonyabb tippek, hogy az ünnepek alatt is fitt maradj

táplálkozás
0

Írta:

Tudtad-e? – Az ünnepekkor elfogyasztott kis mennyiségű alkohol – főként vörösbor – kedvezően befoly&

Tudtad-e?

– Az ünnepekkor elfogyasztott kis mennyiségű alkohol – főként vörösbor – kedvezően befolyásolhatja az emésztést.

– Édességekhez, mint például a diós-mazsolás bejgli, néhány korty édes bor illik a legjobban.

– A karácsonyi töltött káposztát el lehet készíteni ízletesen, mégis az egészséges étrendbe illeszthetően, valamint szaloncukrot is házilag, kiváló minőségű és válogatott nyersanyagokból.

– A sózás, füstölés, szárítás nem pusztítja el a trichinózist okozó parazitát. Karácsony közeledtével ugyanolyan fontos az ellenőrzött minőségű hús fogyasztása, mint húsvétkor.

Karácsonykor és Szilveszterkor is egészségesen

Vanília, fahéj, narancshéj, mák, dió, gyömbér, szegfűszeg, citrom, sáfrány, ánizs, csokoládé és fenyőillat. Reméljük ezeknek a szavaknak a hallatán, szinte mindenkinek a varázslatos, meghitt ünnep, a karácsony, a közös, hangulatos étkezések, akár az ínyenc ételek jutnak eszébe, nem pedig a gyomorrontás, a böjt és a diétázás. Egészséges táplálkozásba beépíthetők ugyanis a magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek. Erre az ünnepre úgy kellene gondolnunk, hogy az elfogyasztott, ínycsiklandó fűszerekkel készített ételek és édességek, – melyeket ajánlatos házilag elkészíteni – hatására szervezetünk feltöltődik, jótékonyan befolyásolja majd emésztőrendszerünket. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ünnepek alkalmával sem felejtjük el a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztást, a friss levegőn lehetőleg napi rendszerességgel végzett testmozgást.

„Karácsonyi kiskirály”

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire előnyös egészségünkre halat fogyasztani. Mi magyarok valahogy mégsem kedveljük eléggé, hiszen a családok nagy részénél sajnos majdnem kizárólag karácsonykor kerül csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rántott vagy halászlé formájában. Bár önmagában egyetlen élelem sem tesz bennünket egészségessé, de a bőséges halfogyasztás egy módja egészségünk javításának.

karihizas2.jpg ()A többszörösen telítetlen zsírsavak kategóriáján belül két fontos csoportot különböztetünk meg: az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A növényi olajok gazdagok omega-6 zsírsavakban, és a magyarok nagy része, ha nem is tud róla, de étrendjéből elegendő mennyiségben jut hozzá. Köztudott, hogy főként a hidegvizű tengerekben élő halak jótékony omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, emellett tökéletes fehérje források, alacsony zsírtartalmúak. A nálunk élő halfajtákban, sajnos, kevés ilyen zsírsav van; viszonylag a legtöbb a busában és a kecsegében.

Az omega-3 zsírsavakra irányuló kutatásoknak egy másik érdekes területét az agyi és a látásfunkcióra vonatkozó szerepük teszi ki, mely azt feltételezi, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, mint a halak, a kagyló, a tofu, a dió, és a mandula jótékony hatással vannak néhány depressziós rendellenességre és szerepet játszanak az időskori makula-degeneráció megelőzésében.

A legtöbb hal 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz, mely az ajánlott napi bevitelnek mintegy harmada. A halban található fehérje jó minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag, minden korosztály számára könnyen emészthető. Bár az „olajos” halak tartalmaznak zsírt – szardínia és tonhal (5-10%), a hering, ajóka, makréla, lazac (10-20%) valamint az angolna (25%) – de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas, a kalcium és a cink. Bár nem minden halolaj nagy omega-3 tartalmú, még így is hozzájárulnak e zsírsavak jelentős mennyiségéhez, ha rendszeresen fogyasztjuk azokat. Több halat és tengeri gyümölcsöt nem olyan bonyolult beilleszteni étrendünkbe.

Egy egyszerű tipp a helyettesítés. Próbálj egy vagy több fehérjeforrását, leginkább a zsíros húsféléket, lassan hallal helyettesíteni. Kedvező alkalom kezdésként a karácsony. Kísérletezz más receptekkel, ízekkel. Finoman el lehet készíteni a halat, ha sütőben sütjük baconszalonnával betekerve, zöldségekkel egyben sütve, vagy ha előre egy időre bepácoljuk, hűtőben állni hagyjuk, majd teflonedényben kisütjük. Párolt zöldségkörettel és rizzsel tálalva ízletes és nem utolsó sorban egészséges ételt kapunk.  

Egészséges táplálkozás karácsonykor is

Talán első hallásra lehetetlennek tűnik, de egy kis odafigyeléssel megvalósítható. Nem kell, hogy az ünnepeket a hasfájás, gyomorrontás, hányinger elrontsa, ugyanis minden a mértékletességen, a konyhatechnikán és a nyersanyag válogatáson múlik.

Mindent csak mértékkel

Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb probléma abból szokott adódni, ha többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket eszünk. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztőrendszer munkáját is segítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem egy pépesebb konzisztenciában kerül a gyomorba a táplálék.

Konyhatechnika

Konyhatechnikai eljárások azon műveletek összessége, amelyek segítségével különböző ételeket, italokat állítunk elő. Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk. 

Nyersanyag válogatás

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a csirkemell energia és zsírtartalma nem egyezik meg a sertés oldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmával. Tehát ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a bőrrel együtt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, már egy kívánatosabb összetételű ételt kapunk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejtermékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt vagy natúr joghurtot. Próbálja meg idén teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet, hogy a család többi tagja is örömmel veszi a változatosságot.

8 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

– Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden falatot!

– Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számit!

– Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot szomjunk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy az ásványvíz.

– Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt.

– Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tévé előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat.

bor.jpg ()– Édességeknél válasszunk olyan receptet, melyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak, akár aszalt formában is.

– Lefekvés előtt 2–3 órával már ne együnk semmit.

– Ha 1–2 pohár alkoholt fogyasztunk, inkább válasszuk a száraz vörösborokat, mert kevesebb energiát tartalmaznak, mint az édes borok vagy likőrök.

Karácsonyi italok

Forró téli italaink évszázadok óta részei az ünnepnek. A hideg, hosszú téli napok, a hideg csillagfényes, vagy éppen ködös, zimankós éjszakák miatt nem véletlen, hogy a forró, fűszeres italok oly nagy szerephez jutnak. A karácsonyi ünnepkör egyik legjellemzőbb itala a forralt bor, melybe leggyakrabban vörösbor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül. Egészséges felnőtt nőknek ajánlott naponta 1 egység: 1-1,5 dl vörösbor, férfiak részére 2 egység vörösbor: 2-2,5 dl.  Egy egység ital kb. 10 gramm alkoholt tartalmaz, és megfelel kb. 1 dl asztali bornak, 3 dl sörnek vagy 3 cl pálinkának.

Szeszes italok beltartalmi értékei (100 cm3)

Alkohol fajtája

kcal

Extrakt (cukor)

megjegyzés

Minőségi olaszrizling (fehérbor)

80

8

félszáraz

Minőségi Szekszárdi cabernet franc (vörösbor)

72

4

száraz

Cherry brandy

291

30

 

Doux (pezsgő)

82

5

édes

 

A táblázatból nem derül ki, de nemcsak az energia- és cukortartalom miatt érdemesebb száraz vörösbort fogyasztani, hanem a pozitív élettani hatása miatt. Érdekes tulajdonsága ugyanis a vörösbornak, hogy nagy a polifenol tartalma, ezen belül is a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, rendkívül érdekes módon szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, ha az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.

Végezetül ezzel a két recepttel szeretnénk minden kedves olvasónak áldott, békés, egészséges ételekben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánni!

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg méz (méz nélkül is nagyon finom lesz)

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.
Csoki bevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen  túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Töltött káposzta egészségesen

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg darált pulykahús
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg barnarizs
1 tojás
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
só, bors

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Forrás: Táplálkozási Akadémia

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X