Főoldal > DIÉTA > Így élvezd az ünnepi lakomákat újévi pluszkilók nélkül!

Így élvezd az ünnepi lakomákat újévi pluszkilók nélkül!

diétafogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

Közeleg a karácsony, ez az időszak pedig egyértelműen az ajándékozásról, a fényárban &

Közeleg a karácsony, ez az időszak pedig egyértelműen az ajándékozásról, a fényárban úszó csodaszép utcákról, a fülbemászó karácsonyi dalokról és az ínycsiklandózó ételekről szól. Sajnos ilyenkor gyakran túlesszük magunkat csokival és süteményekkel. Decemberben valahogy nem sikerül mértéket tartani, és az egész éves wellness életmódunknak búcsút mondhatunk. De ne szomorodj el, mert az alábbi tippekkel támogathatod a diétád, és meglátod, karácsonykor is tökéletes alakod lesz. 

Hidratálj!

Mielőtt teletankolnád a gyomrod karácsonyi nyalánkságokkal és ínycsiklandózó ünnepi fogásokkal, igyál meg legalább 1-2 pohár ásványvizet. Utána kevésbé fogsz vágyakozni a különféle finom falatok után, emellett a víz fokozza az anyagcseréd és gyorsabban égeti a kalóriákat is. Pár csepp citromlét is adhatsz hozzá, így további extra kalóriákat égethetsz el, és búcsút inthetsz a kidudorodó hasnak is.

Rostra fel!

Ha sok zsíros és kalóriában dús ételt fogyasztasz, akkor belsőleg kell védened magad. A legjobb megoldás, ha megemelned a rostbeviteledet. A rost csökkenti a zsír felszívódását és segítségével több kalóriát égetsz el. Ezenkívül teltségérzetet nyújt, ami megakadályozza, hogy túl sokat egyél. A következő étkezésnél burgonyapüré vagy sültkrumpli helyett rakj a tányérodra zöldköretet, csicseriborsót, babot vagy lencsét. Ha több rostot viszel a szervezetedbe a lerakódott hasi zsírtól is könnyedén megszabadulhatsz.

blackchoc2.jpg ()Szeresd meg a fekete csokit!

Biztosan elcsábulsz egy szeletke csokira, miközben a lelkiismereted azt ordítja: „Ne! Ne!” Ha meg akarod kímélni magad a bűntudattól, egyél fekete csokoládét a megszokott tejcsoki helyett. A kutatások szerint a fekete csoki nemcsak kevesebb kalóriát tartalmaz, hanem a zsíranyagcserét is felgyorsítja. A bűntudat legjobb ellenszere tehát, ha változtatsz az ízléseden. Az alma és a fekete csoki nagyszerűen összeillik, ez a párosítás jó alternatívája a hizlaló karácsonyi édességeknek. Tarts meg a súlyod úgy, hogy közben élvezettel majszolod a csokid, hát nem remek?

Egyél többet!

Ne éheztesd magad azért, mert a szezon mindegyik étele hizlaló. Tanácsos naponta többször enni (a legajánlatosabb napi ötször), semmiképp se éhezz! Elsősorban azért, mert miközben megfosztod magad az ételtől, egyre jobban sóvárogsz utána, növekedik az étvágyad, a végeredménye pedig az lesz, hogy sokkal többet fogsz enni, mint amennyit kellene. Ha napi ötször eszel keveset, akkor egész nap jóllakottnak fogod érezni magad, és egyáltalán nem fogsz késztetést érezni a nagy lakomákra. Ne felejtsd el azonban, hogy nem elég naponta többször enni, mértéket is kell tartanod. Ne edd pukkadásig tele magad, elég, ha azt érzed, már nem vagy éhes.

Étkezz evőpálcikával!

Igen, jól olvasod! Ha evőpálcikával eszel, könnyedén fogyhatsz, miközben élvezed a finom fogásokat. Cseréld le a villát és a kanalat evőpálcikára, meglátod, sokkal kevesebbet és kisebb falatokban fogsz enni, illetve hamarabb érezni fogod azt is, hogy jóllaktál. Ha mégsem akarsz kínai életérzést a közös étkezéseken, akkor pár falat után tedd le a kanalat vagy a villát, és tarts egy kis beszélgetésnyi pihenőt, mielőtt újabb falatot vennél a szádba.

Ne öld meg a karácsonyi hangulatot azzal, hogy a súlyod miatt aggódsz! Csak egyszer van karácsony az évben, élvezd hát, a fenti tippek betartásával pedig gondoskodhatsz a súlyodról.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X