Főoldal > DIÉTA > Karácsony édességgel, hízás nélkül? Nem lehetetlen!

Karácsony édességgel, hízás nélkül? Nem lehetetlen!

recepttáplálkozás
0

Írta: and

Nem kell félni a pluszkilóktól, ha a karácsonyi édességeket házilag készíted, csupa eg&

Nem kell félni a pluszkilóktól, ha a karácsonyi édességeket házilag készíted, csupa egészséges hozzávalóból. Ezek a finomságok tápanyagban és rostban gazdagok, ezáltal hamar telítenek, így a túlevéstől sem kell tartani. Cukor és fehér liszt hozzáadása nélkül készülnek, a vércukrot sem emelik meg. Szerezd be a sztíviát, a karobot, a kókuszzsírt és a szójatejet, majd kezdődhet is a sütés-főzés, meg persze utána a csemegézés!

Kókuszgolyó kölesből

Hozzávalók:

2 dl köles
2 evőkanál karobpor
4 dl szójatej
Sztívia
Kókuszreszelék
Reszelt citromhéj

Elkészítése: a kölest alapos átmosás után kétszeres szójatejben negyed óra alatt főzd puhára. Hagyd kicsit kihűlni, majd keverd össze a karobporral, a citromhéjjal, a sztíviával és a kókuszreszelékkel. Formázz belőle golyókat, a végén pedig hempergesd meg kókuszreszelékben.

coconutball.jpg ()Reform mézeskalács

Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál sztívia
2 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
Mézeskalács fűszerkeverék
3 dkg kókuszzsír
2 db tojás

Elkészítése: keverd össze a tészta alapanyagait: a tönkölylisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sztíviát. Ha ezt jól összedolgoztad, jöhet hozzá a kókuszzsír, a tojás és a méz is. Könnyebb összegyúrni, ha a kókuszzsírt előtte felmelegíted, de ha így sem lesz kellő állagú, tehetsz hozzá lágyítás céljából egy kis szójatejet. Nyújtsd ki a tésztát kb. 4 mm vastagságúra, majd a választott formákat szúrd ki. A tetejüket felvert tojással kend be, és sütőpapírral kibélelt tepsiben mehet is a sütőbe.

Mákos guba

Hozzávalók:

1/2 kiló szikkadt, teljes kiőrlésű tönkölykenyér vagy kifli
1 csésze darált mák
1 csésze szójatej
Kókuszzsír
2 evőkanál búzacsíra
Fagyasztott meggy (ízlés szerint)
Sztívia (ízlés szerint)

Elkészítése: öntsd be egy nagyobb lábosba a kókuszzsírt és a szójatejet. Ha felforrt, tedd bele felkarikázott kiflit vagy szeletkékre vágott kenyeret. Hagyd takaréklángon egy ideig, hogy magába szívja a szikkadt pékáru a szójatejet. Ha úgy érzed, még kemény maradt, nyugodtan önts hozzá egy kis plusz tejet. Amikor már jó az állaga, add hozzá a búzacsírát és a már eleve kiolvasztott meggyet. Kavarj bele párat, majd add hozzá a természetes édesítővel elkevert mákot és kész is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X