Főoldal > DIÉTA > 6 diétahiba, amiért nem tudsz tovább fogyni

6 diétahiba, amiért nem tudsz tovább fogyni

diétafitnesztáplálkozás
0

Írta: and

Már beépítetted a fitneszt a mindennapjaidba és egészségesebben is étkezel. A mérleg azonban

Már beépítetted a fitneszt a mindennapjaidba és egészségesebben is étkezel. A mérleg azonban megmakacsolja magát, egy ponton túl nem mutat kevesebbet. Valószínűleg te is elköveted a következő hibák valamelyikét, de ne aggódj, itt a segítség!

1. Túl sokat eszel az egészséges ételekből

Magvak, avokádó, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, olívaolaj, étcsoki… Természetes és egészséges finomságok, de sajnos nem érvénytelenítik az elfogyasztott kalóriát. Ezekből az ételekből is meg kell nézned, hogy mennyi az annyi. Az avokádónak például számtalan pozitív egészségtani hatása van a szervezetre, de egy darab több mint 200 kalóriát tartalmaz. Nézz utána a kedvenc egészséges ételeidből bátran fogyasztható adagoknak, tartsd be a szabályokat, és máris megkapod a pozitív visszajelzést a mérlegtől.

2. Kihagyod a reggelit

Ha átugrod a napindító étkezést, úgy tűnhet, mintha kalóriát spórolnál meg, de a szervezeted nem így működik. Ha túl sokáig nem eszel, azt fogja hinni, hogy éhezel, ezért átkapcsol raktározó üzemmódba. A reggeli nagyon fontos: minél előbb nekiállsz lakmározni, annál hamarabb indul be az anyagcseréd. Az ilyenkor elfogyasztott rostokat és energiát még órákig tudod hasznosítani.

3. Nincs kontroll az adag felett

A kiegyensúlyozott étrend része az is, hogy folyton ellenőrizzük az adagot, ez a siker egyik kulcsa. A konyhádban legyenek mérőpoharak, megfelelő méretű kanalak, hogy folyamatosan kontrollálhasd, mennyit eszel. Hamar ki fogod tapasztalni a porció ideális méretét. Ha akkor teszed le a villát, amikor úgy érzed, dugig vagy, valószínűleg kétszeresen is teleetted magadat, hiszen az agy a valós időnél később küldi meg az „elég volt” jelzést.

hiba2.jpg ()4. Állva eszel

Először is: nem vagy ló. Másodszor: a nyitott hűtő előtt gyorsan elfogyasztott kalóriákról valahogy mindig sikerül megfeledkezni… Pedig azok is elraktározódnak a szövetekben. A legjobb, ha a nassolást is étkezésnek tekinted, kijelölsz rá egy időpontot, és megadod a módját: válogatott egészséges finomságokat falatozva.

5. Nem vagy jóban a növényekkel

Naponta 5-7 adag gyümölcs és/vagy zöldség mindenki számára fontos tápanyagforrás. A diétázóknak pedig kötelező! Ahelyett, hogy húst ennél hússal, válaszd a növényi alapú élelmiszereket, hiszen amellett, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, tele vannak vitaminokkal, rostokkal. Az egészséges szervezetnek pedig jobban működik az anyagcseréje is.

6. Nem alszol eleget

Rendben van, hogy a mozgásra is időt szakítasz, de az nem oké, ha a pihenőidődből vonod el. Ha le akarsz fogyni, kell az extra energia az edzésprogramhoz is, amit alvással tudsz a legjobban elnyerni. Ráadásul a szundítás rendszabályozza azokat a hormonokat is, amelyek étvágynövelő hatással vannak rád. Tehát: ha kialszod magad, kevésbé leszel éhes. Elég jó üzlet, nem?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X