Főoldal > DIÉTA > Candida-diéta: kell vagy nem?

Candida-diéta: kell vagy nem?

betegségtáplálkozás
0

Írta: and

Amikor legyengül az immunrendszerünk, a testünkben könnyen elszaporodhat a Candida-gomba, amely akár súlyos tü

Amikor legyengül az immunrendszerünk, a testünkben könnyen elszaporodhat a Candida-gomba, amely akár súlyos tüneteket is okozhat. Ám honnan tudjuk, hogy valóban Candida-diétára kell-e fogjuk magunkat?

A Candida albicans olyan élesztőgomba, mely természetes módon jelen van szervezetünk nemi traktusában, a bélben, a szájban, a nyelőcsőben, sőt még a torokban is. Ameddig teljes harmóniában él a szervezetünkben szintén megtalálható többi természetes gombával, nem is okoz semmilyen problémát. Ám, ha legyengül az immunrendszerünk, a Candida-gomba elszaporodik bennünk, és sokszor akár furcsa panaszokat vagy súlyos betegségeket is okozhat.

Melyek az árulkodó jelek?

–    kellemetlen lehelet
–    erős hajhullás
–    éjszakai verejtékezés
–    viszketés, egyéb bőrpanaszok
–    elhúzódó hasmenés vagy puffadás
–    változó kedélyállapot, kimerültség, fáradtságérzet
–    állandósult éhségérzet
–    gyakori felfázás, erős hüvelyi váladékozás
–    gyakori fejfájás, migrén

hair2.jpg ()Ha fenti tünetek közül bármelyiknél felkapod a fejed, mondván, én is küszködöm ezzel, attól még nem kell fejjel menned a falnak, és végig csinálnod egy kúrát, mielőtt kiderítenéd, hogy valóban a Candida a főbűnös. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha kikéred orvosod véleményét, illetve tesztet készíttetsz. Amennyiben pozitív eredményt kapsz, akkor jöhet a szénhidrát- és élesztőmentes Candida-diéta, mellyel néhány hónap alatt megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől.

Mi okozza?

– Mivel ennek a gombának az elszaporodását mindig az immunrendszer legyengülése okozza, így a legtöbbször antibiotikumos kezelést követően jelentkezik a baj. Ilyenkor ugyanis óhatatlanul veszít a test az ellenálló-képességéből, mert a gyógyszer elpusztítja a test egyéb, jótékony baktériumait, míg a Candida elszaporodhat. 

– Ám nem segít a túlzott húsfogyasztás sem, mivel a Candida megtalálható a bélrendszerben is.

– Ugyanakkor növelheti a Candida-gomba elszaporodását a mesterséges cukrokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is, ezek ugyanis egyebek mellett felboríthatják a szervezet pH egyensúlyát, kiváló táptalajt nyújtva e gomba szaporodásának. 

–  Ludas lehet az is a Candida-gomba elszaporodásában, ha keveset mozogsz levegőn. Nem is gondolnád, pedig így van, hiszen ha nem jut elég oxigén a szervezetedbe, így a tápanyagok lebontása nem az égetéssel, hanem erjesztéssel történik. Emiatt a normális sejtanyagcsere felborul, és elszaporodnak a gombák.  

– Az sem mindegy, mennyi mesterséges adalékanyagot tartalmazó ételt eszel meg. Mivel a Candida segít a szénhidrát és az adalékanyagok lebontásában, amikor a szervezeted azt érzi, hogy ezekből sokat vettél magadhoz, normális reakcióként megengedi a Candida elszaporodását.

Mit tehetsz ellene?

– Ha már kialakult a probléma, akkor ez sajnos elsősorban speciális diétával orvosolható. Ez sokáig tart és igen nagy önuralmat és kitartást igényel, mert nem ehetsz sem szénhidrátot, sem egyes cukrokat, hogy vissza tudd szorítani a gomba mennyiségét. A Candida ugyanis akkor pusztul el, ha nem kapja meg a számára nélkülözhetetlen táplálékokat.

– Megpróbálhatod megelőzni is a baj kialakulását. Így, ha antibiotikumot szedsz, mindig fogyassz valamilyen probiotikus kiegészítőt is az egészséges bélflóráért. Kevesebb és jobb minőségű húst fogyassz, így csökkentheted a húsétellel bevitt antibiotikum mértékét. Persze ugyanez vonatkozik a mesterséges adalékanyagot és cukrokat tartalmazó ételekre is.

– A szervezetedben kialakuló oxigénhiányt megelőzheted napi fél óra, lehetőleg tiszta levegőn végzett sétával is, ami a stresszoldásra is és az immunrendszer erősítésére is kiváló alkalom lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X