Főoldal > DIÉTA > Égesd a zsírpárnákat illatokkal!

Égesd a zsírpárnákat illatokkal!

illatoktáplálkozás
0

Írta: and

Emlékszel, hogy gyermekként meglepődtél azon, hogy a finomabbnál finomabb ünnepi étkektől roskadozó

Emlékszel, hogy gyermekként meglepődtél azon, hogy a finomabbnál finomabb ünnepi étkektől roskadozó asztalnál ülve édesanyád szabadkozva arról beszélt, hogy nem bír egy falatot sem enni, mert eltelt az illatokkal? Bezzeg ti többiek, akár még az adagját is képesek lettek volna betömni. Nos, úgy tűnik, hogy ez nem mese. Valóban el lehet telni bizonyos ételek illatával.

Erőteljes illatok

Azt mára már komoly kutatás támasztja alá, hogy minél intenzívebb az étel illata, annál kisebb adagot eszünk meg belőle. Az ezt igazoló vizsgálat során ugyanis édességgel etették a résztvevőket, miközben vaníliás sütemény illatot juttattak közvetlenül az orruk hátsó részébe. A 10 résztvevő több mint 30 kóstoláson vett részt, ahol gombnyomással szabályozhatták a falatok nagyságát. Az eredmények szerint, az emberek 5-10 százalékkal kevesebb ételt ettek, amikor erősebb illatdózist kaptak.

A vizsgálat vezetője, az érzékeléssel foglalkozó norvég kutató, René A de Wijk szerint ennek az oka az, hogy amikor az orr egy intenzív illattal találkozik, ösztönösen kisebbeket harapunk, elkerülve az erősebb érzékelést.

Éhségcsillapító aromák

Mára arra a tézisre, hogy egyes ételek illata csillapítja éhségünket, segítve ezzel a fogyásunkat, Amerikában persze már fogyókúra is alapul. Az új diéta, a ‘Sensa’ lényege, hogy bármit ehetsz. Nem úgy, mint a tiltólistát felállító közkedvelt Atkins-, vagy épp a káposztaleves-diéta esetében, ám mindent csak kis adagokban enged fogyasztani. Ráadásul, a Sensa fogyókúra követői kis szemcséket szórnak az ételükre, mintha sóznák azt. A módszer tudományos alapjainak kidolgozója, Dr. Alan Hirsch szerint erre azért van szükség, mert ezek a szemcsék felerősítik, intenzívebbé teszik az ételek illatát és ízét, ezzel segítve, hogy hamarabb lehessen elérni a jóllakottságérzetet.

illat2.jpg ()Dr. Alan Hirsch úgy látja, hogy módszere fokozza az étel érzékeinkre kifejtett hatását, ennek eredményeképp pedig kevesebbel is jóllakunk. Hosszú távon a kutató pedig azt ígéri, hogy a Sensa követők azt is megtanulják felmérni, hogy valójában mennyi ételre van szükségük, és ezután már meg sem eszik a túlméretezett adagokat, még megszokásból sem.

Menta és tapasz

Aromaterápiára épül egy másik diéta, melynek során az étkezések előtt egy gyümölcs-, illetve mentaillatot árasztó eszköz szagolgatásával igyekeznek csökkenteni az étvágyat, de létezik már a különböző testfelületekre ragasztható tapasz, az úgy nevezett Aroma Patch is, melynek lényege, hogy bizonyos időközönként vaníliaillatot áraszt ki magából, ami köztudottan telít, mivel igen intenzív illatanyag. A borsmentáról pedig a Wheeling Jesuit University pszichológiaprofesszora mutatta ki kutatásaiban, hogy erős étvágycsökkentő hatással bír. Dr. Bryan Raudenbush vizsgálatában azt tapasztalta, hogy a résztvevők 1800 kalóriával kevesebb ételt fogyasztottak egy hét alatt, mint azok, akik borsmenta nélkül étkeztek.

Természetesen a több ígéretes eredmény ellenére a szakemberek szerint ahhoz, hogy kétség se férjen hozzá, hogy az illatokra alapozó fogyókúrákkal hosszú távon is elérhető tartós fogyás, további vizsgálatokra van szükség.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X