Főoldal > DIÉTA > Éveket adhat egy kis súlyfelesleg?

Éveket adhat egy kis súlyfelesleg?

életsúlyfelesleg
0

Írta:

Megállapították, hogy bár az elhízás növeli a korai halálozás kockázatát,

Megállapították, hogy bár az elhízás növeli a korai halálozás kockázatát, egy kis súlyfölösleg még nem káros, sőt csökkenti azt – számol be a Health Day. A felmérés közel hárommillió felnőtt adatai alapján készült.

“Azok, akiknek egy kis súlyfölöslegük van, nagyobb eséllyel élik túl a különböző betegségeket” – mondta a tanulmány szerzője, Katherine Flegal, az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ, a CDC vezető kutatója.

Flegal rámutatott, hogy ezt több tényező is magyarázhatja. Egyrészt azok, akik egy kicsit vannak elhízva, gyakrabban járnak orvoshoz, így különböző vizsgálatokon is gyakrabban esnek át. A szervezetük valószínűleg erősebb és ellenállóbb különböző betegségek esetén.

A tanulmány keretében Flegal és csapata több mint hárommillió ember adatait gyűjtötte össze 97 korábbi tanulmány alapján szerte a világból. A BMI értéken alapuló átfogó nemzetközi tanulmány megállapította, hogy a normál testsúlyúakhoz képest a kis fölösleggel küzdőknek 6 százalékkal kisebb az esélyük az elhalálozásra. Mindazonáltal a túlsúlyosaknak 18 százalékkal nagyobb az esélyük a korai halálozásra összehasonlítva a normál súlyúakkal.

has2.jpg ()Bár a tanulmány összefüggést talált a testsúly és a korai halálozás rizikója között, ez nem jelent ok-okozati összefüggést, és a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a testsúly önmagában nem jósolja meg az egészségügyi állapotot és a halálozás rizikóját.

Forrás: Orientpress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X