Főoldal > DIÉTA > Kövérré tesz a boldog házasság?

Kövérré tesz a boldog házasság?

táplálkozás
0

Írta:

Valószínűleg mindenkinek az ismeretségi körében akadt olyan szingli lány, aki az esküvője után j&

Valószínűleg mindenkinek az ismeretségi körében akadt olyan szingli lány, aki az esküvője után jó néhány kilót felszedett és rövid időn belül kikerekedett. Egy új amerikai tanulmány keretében a kutatók négy éven keresztül nyomonkövettek egy csoport frissen összeházasodott párt, és megállapították, hogy minél boldogabb egy házasság, annál nagyobb az elhízás valószínűsége.

„Általánosan elfogadott tézis, hogy maga a házasság összefüggésbe hozható az elhízással, a válás, illetve a szakítás pedig a testsúlycsökkenéssel. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy a házasságon belüli boldogság és elégedettség szintje miként hozható összefüggésbe a testsúllyal” – mondta Andrea Meltzer, a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológia docense, a kutatás vezetője.

A kutatáshoz Meltzer és munkatársai összesen 169 házaspárt követtek nyomon, akik mind az elmúlt hat hónap során kötötték össze életüket.  A férjek átlagéletkora 25, feleségeké 23 volt. A vizsgálatok egyértelműen azt mutatták, hogy az elégedettség szintje egyenes arányban állt az elhízás mértékével. A kutatók figyelembe vették a terhességből származó súlygyarapodás jelenségét is, ezzel együtt továbbra is fennáll az egyértelmű összefüggés a boldog, kiegyensúlyozott házasság és a túlsúly mértéke között, magyarázta Meltzer.

hazassag2.jpg ()A kutatás kezdetén a férjek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 26 volt, ami enyhe túlsúlyra utal, míg a nők a házasság kezdetén átlagosan 23-as BMI-vel rendelkeztek, ami teljesen normálisnak mondható. A későbbi mérésekből és beszámolókból kiderült, hogy félévente minden egyes elégedettségi egység növekedés átlagosan 0,12-es BMI növekedést jelentett, miközben a kevésbé elégedett párok esetében ennél kisebb arányú BMI növekedés lehetett tapasztalni.

Forrás: medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X