Főoldal > DIÉTA > Az a fránya alkohol – így fogyaszd anélkül, hogy hizlalna

Az a fránya alkohol – így fogyaszd anélkül, hogy hizlalna

alkoholitaltáplálkozás
0

Írta: and

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] Jobb, ha előre szólunk, hogy most

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Jobb, ha előre szólunk, hogy most bizony meg fogunk ijeszteni egy kicsit, de csak azért, hogy ne a mérleg kijelzője rémítsen később halálra. Mert sajnos a hír igaz: a túl sok alkohol, számos egyéb rossz hatása mellett, számottevően hizlal is. Amikor iszol, az anyagcseréért felelős szerveidnek abba kell hagyniuk, amit addig csináltak (többek között a zsír lebontását is), mert az alkohol, mint egy türelmetlen vendég az étteremben, elvárja, hogy őt „szolgálják ki”, azaz bontsák le először. Így az, amit előzőleg ettél, zsír formájában marad meg, és lerakódik, ahová csak lehet. Ez a hely pedig legtöbbször a hasad lesz, ezért hallunk mindig „sörhas”-ról „sörcsípő” helyett. A szarkalábakról és alattomos ráncocskákról nem is szólva, amik tizenévesen még nyomtalanul eltűntek az arcunkról egy közös poharazgatás után, ám az évek előrehaladtával egyre makacsabbnak bizonyulnak.

Szóval egy fárasztó nap után vagy különleges alkalmakkor tartózkodnod kell az alkoholtól? Nem, ha tudod, hogyan csináld okosan. Íme JoAnn Manson, a Harvard Medical School kutatójának tanácsai:

1. Ha iszol, egyél is

Mivel az alkohol jócskán megemeli a vércukorszintedet (ez gyakorlatilag a részegség orvosi megfelelője), nem árt, ha előtte gondoskodsz annak stabilizálásáról. Mielőtt bulizni indulsz, vacsorázz meg rendesen, egyél magas energiatartalmú ételeket, hogy bírd a strapát, mire az iváshoz érsz. Ha tudsz, kortyolgatás közben is nassolhatsz, végtére is nem az már a célunk, hogy minél jobban becsípjünk, mint tinikorunkban, szóval szívódjon csak fel az az alkohol.

alkohol2.jpg ()2. Nem mindegy, mit iszol

Méghozzá azért, mert a cukrozott koktélok és hasonló ínyencségek még jobban megdobják a vércukorszintedet, és farkaséhes leszel tőlük. Így nem csupán magától az alkoholtól hízol, hanem attól is, hogy a cukrok miatt felfalsz egy fél disznót, miután hazaértél… minél egyszerűbb az ital, annál jobb, vörösbor (lehetőleg száraz), sör (legjobb, ha búza), rövidből pedig nem a „mézes” vagy ízesített, hanem a szimpla változat.

3. Ne gyűjtögess

Sokan úgy gondolkodnak, hogy ha nem isszák meg a napi egy italukat, akkor a hétvégén több is lecsúszhat büntetlenül. Pedig ennél rosszabbat nem is tehetnél magaddal, hiszen ha egy-egy nagy szünet után egyszerre sok alkohol kerül a szervezetedbe, a vércukorszinted a plafonig ugrik, és csak úgy rakódnak rád a kilók, az irtózatos macskajajról és a kiszáradásról nem is szólva. Inkább egy pohár vörösbor naponta, mint egy „alkohol-sokk” egyetlen este alatt.

4. Legyen jó a vége is…

…azaz ne térj be az első gyorsétterembe, amikor a buliból hazafelé megéhezel, mert ezek az ételek legnagyobb veszélyforrások. Az alkohol által elvont energiát és nedvességet a tested azonnal pótolni akarja, és nem kell mondanunk, mi lesz az eredmény, ha csak zsírt és cukrot talál ehhez. Inkább legyen nálad egy kis üveg víz a buli alatt is a folyadék pótlására, aztán pedig bírd ki, amíg hazaérsz, és egyél valami energiadús ételt, mondjuk rántottát vagy zabpelyhet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X