Főoldal > DIÉTA > Így állj meg „csak egy falatnál”!

Így állj meg „csak egy falatnál”!

édességnassolástáplálkozás
0

Írta:

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x) Utazás kiállítás március első h&

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

„Fogadjunk, hogy nem állsz meg csak egy falatnál” – biztos te is hallottad már ezt a „kedves” hozzászólást azoktól, akik nem hisznek a fogyókúrád sikerében, és lássuk be, az állítás gyakran igaznak bizonyul. Most őszintén, volt már úgy, hogy meg tudtál állni egyetlen egy szem chipsnél vagy egy falat csokitortánál? Nyugi, mi sem bírtuk ki, eddig!

Egy új tanulmány olyan trükkökkel rukkolt elő, amelyeknek hála a csipegetést valóban moderált keretek közt tarthatjuk – mindezt anélkül, hogy úgy éreznénk, hogy minden jóról le kell mondanunk. A Cornell Egyetem kutatói arra jutottak, hogy azok az emberek, akik kisebb adagokat csemegéznek a kedvenc nassaikból, ugyanúgy ki tudják elégíteni az édes vagy sós íz iránti igényeiket, mint azok, akik jóval nagyobb adagokat lakmároznak a finomságokból.

A kutatók a tanulmány résztvevőit két csoportra osztották: az első csoportnak jó nagy adagot adtak a rágcsálnivalókból, míg a másik csoport csak mértékkel kapott a kényeztető falatokból. Tizenöt perccel azután, hogy elfogyasztották a finomságokat a közreműködőket arra kérték, értékeljék, mennyire laktak jól a nassolás után, sikerült-e csillapítani az édes vagy éppen a sós íz iránti vágyakozást. Azok az alanyok, akik nagyobb adagot kaptak 77%-kal több ételt fogyasztottak (ez kb. 100 extra kalóriát jelent) – ám az értékelésben egyáltalán nem jelentették azt, hogy jóllakottabbak lennének a társaiknál.

falat2.jpg ()Mielőtt azt gondolnád, még egy kocka csoki nem árthat, gyorsan csomagold vissza a táblát, és tedd el szépen. Miután megvolt a napi kényeztető falat, kérdezd meg magadtól, valóban szükség van még egy kockára ahhoz, hogy végre száműzd a sóvárgást? Összességében véve, ahhoz hogy elsajátítsd a tudatos táplálkozást, az kell, hogy felismerd és értelmezd a tested jelzéseit – ehhez az egyik első lépés az (ahogy a tanulmány is felhívja rá a figyelmet), hogy tisztában kell lenned vele, a kevesebb is elég, ha nassolásról van szó.

Íme, pár trükk, hogyan is ültetheted át a gyakorlatba a tudatos evést:

Tálald az ételt fehér tányéron: Spanyol kutatók eperhabot kínáltak az alanyoknak; egyik csoport fehér tányéron, míg a másik fekete tányéron kapta a finomságot. Azok, akik a fehér tányérról fogyasztották el az eperhabot édesebbnek, finomabbnak találták azt, és az ízeket is intenzívebbnek érezték. Az élénk színű ételeket a fehér tányér még ízletesebbnek és nagyobb adagnak láttatja, ezért kevesebbel is beéred.

A progresszív relaxáció: Ideges vagy? Ha stressz hatására hajlamos vagy jól belakmározni, próbáld ki ezt a technikát, mielőtt feltépnéd a hűtőt. Lélegezz lassan, aztán egy ideig fókuszálj a tested egyetlen egy pontjára (ahol a feszültség központját megállapítod magadban). Ahogy kilélegzel, érezd, hogy azon a területen szinte elolvad a feszültség. Majd menj végig az egész testeden: kezd a lábfejnél, haladj fokozatosan felfelé, minden porcikád vedd sorra, majd fejezd be a nyaknál, a vállnál, a fejnél, végezetül az arcnál (pihentesd a szemeket és a nyelvet is, el se tudod képzelni, hogy még ezeken a pontjainkon is mennyi feszültséget halmozunk fel). Noha időigényes a dolog, hidd el, megéri! Már 20 perc meditáció is hatékonyan csökkenti a kortizol hormon szintjét, ami előidézi a finomságok iránti olthatatlan vágyakozást.

Állj meg, láss, és figyelj miközben eszel: Ne beszélj teli szájjal, és ne foglalkozz párhuzamosan sok feladattal, miközben étkezel. Gyakorold a beszélgetés művészetét, amivel magát az étkezést is meghosszabbíthatod: a falatok között tedd le a villát és összpontosíts az asztalnál folyó beszélgetésre. Ha egyedül költöd el a vacsorát, ízlelj meg alaposan minden egyes harapást, élvezd az ízeket, az étel látványát, ahelyett, hogy minden érzékszerveddel a tévére tapadnál.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X