Főoldal > DIÉTA > Volt, nincs – küszöböld ki a legnagyobb fogyi bakikat!

Volt, nincs – küszöböld ki a legnagyobb fogyi bakikat!

táplálkozás
0

Írta: and

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] A legtöbb embernek által&aacute

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

A legtöbb embernek általában dolgoznia kell azért, hogy elérje vagy megtartsa a számára ideális alakot. Ezért aztán mindig nyitott szemmel járunk, és ha találunk valami új, ígéretes fogyókúra tippet, újra és újra lelkesülten vetjük bele magunkat a kipróbálásába. Ám sokszor aztán valami mégsem úgy sül el, ahogy ígérték vagy ahogy reméltük és fuccs a szépen felépített tervünknek. Mit tegyünk, hogy ne így legyen? Először is vegyük sorra, hol ronthattuk el…

1. Döntsd el fejben

Ha úgy érzed, hogy rátaláltál álmaid fogyókúrás programjára vagy módszerére, ne ugorj bele rögtön. Az igazság ugyanis az, hogy a jó diéta alapja az életmódváltás, ami általában köszönő viszonyban sincs az eddigi életviteleddel. Így az, hogy valóban kitartó leszel-e a diétád során, a fejedben dől el.

És hogy mi a megoldás? Ülj le magaddal négyszemközt és gondold át, valóban vannak-e, és ha igen, igazán zavarnak-e fölös kilóid! Zavarnak-e annyira, hogy akár fenekestül felforgasd az életed, hogy ezen változtathass? Akár készíthetsz listát is arról, mi szól a diéta mellett és mi ellene. Ha világosan megfogalmazod a célt, jobban ki is fogsz tartani mellette.

banana2.jpg ()2. Kerüld a drasztikus kalóriacsökkentést

Sokan esnek abba a hibába egy-egy divatos, felkapott fogyókúra során, hogy jóval kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe, mint amennyire annak valóban szüksége lenne. Mindezt azért, mert azt hiszik, hogy így hamarabb érik el vágyott céljukat, a vékonyabb alakot. Pedig a túlzott kalória-visszaszorítással energia deficit alakulhat ki a testben, amit a lassú kalória-csökkentéssel el lehetne kerülni. 

És hogy mi a megoldás? Fogyókúrád első lépéseként csupán 10 százalékkal csökkentsd a napi kalóriabevitelt.

3. A szénhidrát nem mumus!

Tudnod kell, hogy a szénhidrátoknak csupán egy része nem jó a szervezetünknek, vannak hasznos szénhidrátok is. Segítenek ugyanis az izmok építésében, az inzulintermelésben, de még a zsírvesztésben is. Persze az alacsony szénhidrátbevitel jó alapja lehet egy fogyókúrának, hiszen ebben az esetben a testzsírt használja szervezetünk üzemanyagként. Ám, ha túl kevés a szénhidrát, akkor a test az izomból fogja előállítani az üzemanyagot, és így nem a zsírt, hanem az izmot fogja lebontani.

És hogy mi a megoldás? Alacsony szénhidrát alapú diéta esetén fogyassz például 2,2 g szénhidrát/ testsúlykilogramm mennyiséget. Ezzel a testzsírod fogod bontani, nem pedig az izmaid.

4. Figyelj rá, mikor eszel szénhidrátot

A legtöbb fogyókúra a minimum 5-6 étkezést javasolja naponta. Márpedig az összes szénhidrátmennyiséget is 5-6 alkalomra kell szétosztani. Mivel azonban az utolsó étkezés segít a legtöbb zsír elégetésében, így nem mindegy, hogy ilyenkor mit és mennyit eszel.

És hogy mi a megoldás? Egyértelműen ki kell hagyni az utolsó étkezésből a szénhidrátot. Reggelire, amikor a glikogénraktárakba szállítja a szervezet a szénhidrátot és az inzulinháztartás is jobban működik még, valamint edzés után, amikor még ráadásul a bevitt szénhidrát segít az izmok regenerálódásában is, bátrabban ehetsz belőle, hiszen ilyenkor többre van szüksége a szervezetnek. Ne feledd el azt sem, hogy ilyenkor nem testzsírt növelsz, hanem izmot építesz, szemben azzal, amikor este tömöd meg a hasad szénhidráttal.

5. Jóból is megárt a sok

Sok fogyókúrázó esik abba a hibába, hogy kevesebb szénhidrátbevitel mellett túlságosan megnöveli a bevitt fehérje mennyiséget, mintegy kiváltva azt. Teszik ezt azért, hogy a megnövelt fehérjebevitel biztosítsa a szervezet számára a szükséges üzemanyagot, ám sokszor sokkal többet fogyasztanak ebből, mint arra a testnek valójában szüksége lenne, ami természetesen szintén nem jó.  

És hogy mi lehet a megoldás? Egyértelmű, hogy nem szabad több fehérjét bevinned a szervezetedbe, mint 3,3 gramm/testsúlykilogramm fogyókúra idején sem. Ne feledd ugyanis, hogy amennyiben túl sok fehérjét fogyasztasz, az zsírként raktározódhat el a szervezetedben, és pont az ellenkező hatást érheted el, mint szeretnéd.  

6. Csínján a kardiós edzéssel

Mivel a fogyás két alappillére a több mozgás és a kevesebb evés, szót kell ejteni az edzésről is. Az igaz, hogy a leggyorsabb fogyás kardióedzésekkel érhető el, ám a túl sok ebből is megárthat. Annyira lecsökkentheti ugyanis a tesztoszteronszintet, hogy ennek hatására az izom is könnyebben bomolhat.

7. Mindent mértékkel

Amennyiben szünet nélkül fogyókúrázol, felborulhat a metabolikus rendszered, ami különböző egészségügyi problémákat okozhat. Ahogy ugyanis az állandó edzés sem tesz jót, úgy a vég nélküli diéta is káros.

És hogy mi a megoldás? Hasonlóan a rendszeres mozgáshoz, ebben is tarts egy nap szünetet. Ha például négy napon keresztül nagyon ügyeltél arra, hogy csökkentett mennyiségű szénhidrátot fogyassz, ráadásul úgy, hogy az utolsó étkezések során kifejezetten kerülted azt, akkor az ötödik napon megérdemelsz egy kis lazulást, a szénhidrátbevitel terén is. Ez általában jót tesz az ember lelkének is, és ugyanakkor egyensúlyban tudod tartani a metabolikus rendszered is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X