Főoldal > DIÉTA > A legmenőbb méregtelenítő kúrák: valóban jót tesznek neked?

A legmenőbb méregtelenítő kúrák: valóban jót tesznek neked?

gyümölcsméregtelenítéstáplálkozás
0

Írta: and

Méregtelenítő italkúrák A hollywoodi sztárok köreiben nagy népszerűségnek örvendő term&

Méregtelenítő italkúrák

A hollywoodi sztárok köreiben nagy népszerűségnek örvendő termékeket (pl. a Blue Print Cleanse, a Cooler Cleanse vagy Life Juice Cleanse italcsomagokat) nálunk még nem lehet kapni a boltokban, interneten azonban megrendelheted őket – feltéve, ha van erre a célra minimum 15 000 Ft-od naponta, merthogy ennyibe kerül. Létezik három-, öt- és tíznapos csomag is, és olyan hírességek esküsznek rájuk, mint Blake Lively, Ashley Greene, Olivia Wilde vagy Sarah Jessica Parker. Az italok egyébként 100%-ban organikusak, tehát elvileg rosszat nem tehetnek… maximum a pénztárcádnak.

Léböjtök, gyümölcsnapok

Mivel nálunk még nem jöttek igazán divatba a fentihez hasonló méregtelenítő italkúrák, a legtöbben az otthoni méregtelenítést választják. Elhibázni ott lehet, hogy sokan nem konzultálnak előtte szakorvossal, és bizony az arra érzékenyeknek még egy sima léböjtkúra is komoly problémát okozhat. Aki például cukorbetegségre hajlamos, de ez a hétköznapokon a kiegyensúlyozott étkezés miatt nem jár tünetekkel, annak konkrét veszélyforrást jelenthet, ha megvonja magától a tápanyagokat, és olyan italokkal próbál léböjtölni, amikben sok gyümölcscukor van. Sőt, vannak olyan krónikus betegségek, amik mellett az, ha valaki kizárólag leveket fogyaszt, akár halálos is lehet. Még többen az internetre hagyatkozva dobozos gyümölcsleveket és bolti gyümölcsöket használnak a méregtelenítő kúrákhoz, miközben ezeknek a méregtelenítő napoknak épp az a lényege, hogy minden káros anyagtól, tartósítószertől és egyéb adaléktól megtisztítsuk a szervezetünket – és erre csak a termelői gyümölcs, valamint a frissen facsart gyümölcslé alkalmas.

detox2.jpg ()Csak keményen?

A másik hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, az, hogy nem hagynak időt a szervezetüknek, amikor méregtelenítő kúrába fognak. Ezek az egy- vagy kétnapos rapid kúrák, amiknek a lényege gyakorlatilag nem más, mint egy kiadós hasmenés előidézése, rengeteget árthatnak. Jobb, ha tisztázzuk: a hasmenés soha nem egészséges. Nem véletlen, hogy akkor megy a hasunk, amikor elrontottuk a gyomrunkat, vagy egyéb betegség bujkál bennünk.

A fokozott vizeletürítés megint más téma, hiszen ha sok folyadékot fogyasztasz, az alapvetően nem árthat meg (bár egyes iskolák szerint ezzel is vigyázni kell, mert a hirtelen folyadékdózis meg tudja terhelni a vesédet, ha nem vagy hozzászokva). De az olyan lédiéták, mint például a sokat magasztalt juharszirupos-cayenne borsos rémálom, sokak fejét megzavarják, mert gyors és drasztikus eredményt ígérnek. A hangsúly a „drasztikus”-on van: a szervezetet ugyanis sokkolja az a savmennyiség, ami például ebben a keverékben van, főleg, ha nem az egy-két napos, hanem az egyhetes verziót választod. Voltak, akik kórházba kerültek a szuperhatékony módszer hatására, mert hiába próbáltak annyi vizet inni, amennyit csak bírtak, egész egyszerűen elájultak vagy kiszáradtak néhány napon belül! A lényeg tehát: ha ilyen vagy hasonló vállalkozásokba fogsz, ne felejtsd el előtte megkérdezni az orvosodat, szabad-e neked ilyesmit egyáltalán (az is a kúrák akadálya lehet, ha például tartósan vérszegény vagy), nagyon alaposan tájékozódj, és csak kipróbált és kímélő módszereket vess be!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X