Főoldal > DIÉTA > Nincs energiád sportolni? Segítünk!

Nincs energiád sportolni? Segítünk!

egészségfitnesz
0

Írta: and

„Ahhoz is fáradt vagyok, hogy kikeljek az ágyból, hogy lenne így erőm sportolni?” „Ma nehéz napom

„Ahhoz is fáradt vagyok, hogy kikeljek az ágyból, hogy lenne így erőm sportolni?” „Ma nehéz napom volt, alig állok a lábamon, majd inkább máskor megyek edzésre.” Neked is ismerős ezek a mondatok? A nők többsége az időhiány mellett leggyakrabban a fáradtsággal szokta indokolni mozgásszegény életmódját. Az örökös fáradtságérzet egyik legjobb ellenszere pedig pont a rendszeres sportolás: ehhez azonban meg kell tenni az első lépéseket, le kell győznünk a kezdeti kimerültséget. Ha megfogadod tanácsainkat, pár héten belül te is igazi energiabombává válhatsz, a reggeli (vagy délutáni) lustálkodás pedig eszedbe se fog jutni!

Változtass alvási szokásaidon!

A fáradtság legalapvetőbb ellenszere az alvás, azonban nem mindegy, mikor, hol és hogyan alszol. Próbálj meg rendszerességet bevezetni a mindennapjaidba: ha egyik nap csak éjjel 2-kor kerülsz ágyba, a másnapot pedig átlustálkodod, teljesen felborítod a biológiai ritmusodat. Szervezeted előbb-utóbb nem tudja követni a rendszertelen pihenési időket, így hiába alszol sokszor akár 8-9 órát, napközben folyton fáradtnak érzed magad. A legjobb, ha hetente legalább ötször este 11 előtt lefekszel aludni, így hamarosan a korai kelések se lesznek megterhelőek. Ha szükséges, cseréld le az ágyad matracát is: a túl puha vagy vékony matrac nem támasztja alá megfelelően a tested, ezért egész este forgolódni fogsz, reggel pedig úgy ébredsz, mint akit kifacsartak.

Kerüld a finomított élelmiszereket!

A gyakori fáradtság hátterében a nem megfelelő táplálkozás is állhat. Egészséged és alakod szempontjából egyébként is jobb, ha száműzöd a finomított lisztből és cukorból készült ételeket. A fehér lisztből készült élelmiszerek (például fehér kenyér), a burgonya, a fehér rizs és a finomított cukor mind magas glikémiás indexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy elfogyasztásuk után hirtelen nagymértékben megemelkedik a vércukorszinted, de később ugyanilyen hirtelen még jobban leesik. Az alacsony vércukorszint pedig álmosságot és fáradtságérzetet okoz. Ahhoz, hogy energiaszinted ne ingadozzon napközben, fogyassz alacsony glikémiás indexű ételeket (például édes burgonyát, barna rizst, teljes kiőrlésű pékárut)! A kellő mennyiségű folyadékbevitelről se feledkezz el, mivel a szomjúság gyakran okoz fáradtságot. Naponta legalább 2-3,5 liter szénsavmentes ásványvíz ajánlott

faradt2.jpg ()Töltsd fel vitaminraktáraidat!

Ha napközben folyton ásítozol, vagy munka közben azon kapod magad, hogy csak bámulsz magad elé, akkor gyorsan elrohansz egy kávéért? Rossz döntés! Ugyan a koffein átmenetileg valóban élénkít, a túlzásba vitt kávézásnak hosszútávon káros hatásai vannak (például magas vérnyomás). A dupla eszpresszó helyett inkább válaszd a vitaminokat! A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás remélhetőleg már az étrended része, de sokszor előfordulhat, hogy a táplálkozás önmagában nem fedezi a megnövekedett vitaminszükségletedet. Az extra C-, B- és D-vitaminbevitel segíti szervezeted megfelelő energiaellátást. A legjobb, ha kifejezetten élénkítő, energizáló multivitamin-készítményeket választasz, hiszen ezek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, így a zsúfoltabb napokat is könnyen átvészelheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X