Főoldal > DIÉTA > Ahogy, amiért és ahol ne egyél, hogy ne hízz!

Ahogy, amiért és ahol ne egyél, hogy ne hízz!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Hiába tetted mellé az ilyen-olyan mozgásformákat, úgy sem hatott? Nyugi, még ne add fel: gondold át,

Hiába tetted mellé az ilyen-olyan mozgásformákat, úgy sem hatott? Nyugi, még ne add fel: gondold át, milyen étkezési szokásaid vannak. Lehet, hogy abban van a bibi.

Te dönts: tévé vagy evés

Kutatások igazolják, hogy nemcsak, hogy többet eszel a tévét bámulva, de általában egészségtelenebb étkeket is. Nem jellemző, hogy gyümölcsöt, zöldséget rágcsálj egy izgalmas filmet nézve, sokkal inkább a pizza, a ropi, a popcorn a nyerő, amit megspékelsz egy kis szénsavas üdsivel, vagy sörrel. Kész a tuti hízókúra! Ráadásul, ha nem az ételre figyelünk, nem is élvezzük, nem érezzük az illatát, ízeit, színeit. Sőt ennél is rosszabb, hogy meg sem rágjuk eléggé a falatokat, ami igen nagy baj. Az emésztés, különösen a szénhidrátoké, már a szájban kezdődik, és felszívhatóságukat nagyban befolyásolja a velük összekeveredve lenyelt nyál mennyisége. Márpedig, ha nem rágunk eleget, nem termelődik elég nyál és nem lesz jó az emésztésünk sem, így a zsír is könnyebben rakódik le. 

Soha ne kutyafuttában

Ha étkezéskor mindig épp csak gyorsan bedobsz valamit és nem adod meg a módját az étkezésnek, soha nem laksz jól, sőt egyre többet kívánsz. Ráadásul egészségtelen is munka közben enni, hiszen mivel másra figyelsz, ösztönösen többet eszel. Márpedig azért eszel többet, mint kellene, mert vágysz az evés adta örömre, a közben felszabaduló örömhormonok jótékony hatására. Ideje tehát változtatnod: ha csak teheted, ne falatozz magányosan a géped előtt az íróasztalnál ülve, inkább menj ki ebédelni valahova. Próbálj megtanulni lassan, élvezettel enni, hogy kevesebbet fogyassz. És még egy jó tanács: próbáld meg legalább 10 perccel korábban abbahagyni az evést, a kutatók szerint ugyanis így elkerülheted a túlzott táplálékbevitelt és a túlevést.

egyel2.jpg ()Add meg a módját

Az egészséges étkezés időigényesebb, mint a gyorséttermi falatok vagy egy előre csomagolt sütemény elfogyasztása, amit csak gyorsan bedobsz és kész. Épp ezért változtass: határozd el, hogy legalább egy hétig elsősorban friss ennivalóból készült ételt eszel. Így több időt kell hagynod a tervezésre, a bevásárlásra és a főzésre is, ami elvonja a figyelmed magadról és még meg is mozgat. Az meg már csak a „hab a tortán”, ha szépen megterített asztal mellett ülve, másokkal beszélgetve fogyasztod el saját készítésű menüdet.

Ne számolgass

A diétázás nem kell, hogy azt jelentse, hadban állsz az evéssel. Aki állandóan azon aggódik és szorong, hogy a nap folyamán már hány kalóriát fogyasztott el, az rossz úton jár. Itt az ideje a változtatásnak: tedd félre egy kicsit az akaraterőd, inkább helyezd a hangsúlyt a tervezésre és a motivációra. Kalóriaszámlás helyett tervezz eleve kalóriában szegény étrendet (így nem kell minden pillanatban számlálgatnod), és napjaidba iktasd be a rendszeres mozgást is. Máris elfelejtheted a fölösleges aggódást az evés miatt.

Tereld el a figyelmed

Ha fogyóztál már valaha is, tudod, hogy az étel az egész diétás mizériának csak egy kis szelete. Aki érzelemből eszik, annak az ennivaló többet jelent egy egyszerű tápláléknál. Az érzelmi evőnek ez maga a vigasz, a jutalom, ha dühös, magányos vagy épp stresszes. Feladat: ismerd fel a valódi fizikai éhséget, és csak akkor egyél. Ha ezt nem érzed, csak ehetnéked van, tereld el a figyelmed, beszélgess, sétálj, játssz, mozdulj ki és máris elmúlik a kínzó vágy.

Kerüld az öntudatlan habzsolást

Ha az a fajta vagy, aki hazaérve rögtön bekukkant a hűtőbe egy falatért, a tévé elé is csak kedvenc kajájával ül le, ám erre aztán nem is emlékszik, akkor itt az idő, hogy változtass! Alakítsd át szokásaid úgy, hogy kerüld a hűtőt, és vezess naplót, hogy tudatosuljon benned, mennyit is fogsz enni.  

Felejtsd el a tiltólistát

Köztudott, hogy a tiltott dolgok után rögtön megindul a sóvárgás. Nincs ez másképp az evésnél sem. Ha tiltólistára teszed az édességeket, naná, hogy kínzó vágy gyötör egy egyszerű turórudi után is, amit ha megeszel, azonnal lelkiismeret-furdalásod lesz. Így aztán könnyen fel is adod diétás terveid. Erre nincs szükséged. A legjobb, ha nem vonsz meg magadtól semmit, inkább előre tervezéssel próbálj meg trükközni. Ha pedig valamit, ami kifejezetten a hizlaló kategóriába tartozik, mégis megkívánsz és megeszed, semmi gáz: emeld a mozgás adagod, és dolgozz nagyobb intenzitással, meglátod, ezzel kompenzálsz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X